Στον δρόμο οι δήμαρχοι

Την έκτακτη γενική συνέλευση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης καθώς και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίαςστις23Απριλίουαποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ως μία πρώτη αντίδραση για τις περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων.

Η πρόταση για κινητοποιήσεις των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είχε κατατεθεί μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία, όπου και συζητήθηκαν οι περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων και οι οποίες για το2012 και σε σχέση με το 2010 φτάνουν το 55%, καθώς και η συνολικότερη οικονομική κατάσταση των Δήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί δήμαρχοι έκαναν λόγο ακόμη και για κίνδυνο να οδηγηθούν Δήμοι σε στάση πληρωμών από τον Μάιο, ενώ προσδιόρισαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία καταβολής του δώρου του Πάσχα προς τους εργαζόμενους.

Παράλληλα στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκαν ακόμη και μια σειρά ζητημάτων όπως η καθυστέρηση που υπάρχει στις προσλήψεις ανέργων για έργα αυτεπιστασίας, όπου εκκρεμεί η έγκριση με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που οδηγεί σε καθυστέρηση αρκετών μηνών ακόμη το πρόγραμμα, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα προβλήματα που δημιουργούνται στην πρόσληψη διμηνιτών και προσωπικού για έκτακτες ανάγκες. Επίσης έγιναν αναφορές στην ρύθμιση που απαγορεύει τις απευθείας αναθέσεις μικρών έργων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων λόγω φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ενώ επίσης θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους της χώρας.

 

 

3 thoughts on “Στον δρόμο οι δήμαρχοι

  1. Η ΚΕΔ παίζει το κομματικό προεκλογικό παιχνίδι, ενώ έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να αρχίσει αγωγές στην Κεντρική Διοίκηση και αλλες επιθετικές ενέργειες για παράνομες παρακρατήσεις χρημάτων…

    • Δε θα συμφωνήσω. Η κατάσταση στους Δήμους είναι πραγματικά δύσκολη αλλά το να προσπαθείς να το λύσεις με αγωγές θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

      • Μα την κατάσταση της βιώνω καθημερινά. Δε διαφωνώ. Αλλά πρέπει να βρουν δυναμικό τρόπο να αντιδράσσουν. Αντίθετα, οι δήμαρχοι -επιμένω- έρμαιο κομματικών μηχανισμών δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να ανυψωθούν ως ίσοι των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών είναι πρ. βουλευτές.

Σχολιάστε