Να μην περάσει στα ψιλά…

Σημειώνω από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Η ηθική κρίση μετατρέπεται σε κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, το πολιτικό πρόβλημα ξαναγίνεται τώρα το πιθανό αίτιο ενός ακόμη μεγαλύτερου οικονομικού προβλήματος, είμαστε δηλαδή στα πρόθυρα ενός μεγαλύτερου φαύλου κύκλου. Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο. Πρέπει η κρίση να μην εκκολάψει το αυγό του φιδιού, να μην το εκκολάψει πλήρως.

Γι’  αυτό και ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς, ο αγώνας υπέρ του κράτους δικαίου, υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ των αξιών μας και των ιδεολογικών και ηθικών προταγμάτων μας είναι ένας αγώνας που δεν αφορά μια πολιτική οικογένεια, δεν επιχαίθρει το ΠΑΣΟΚ επειδή εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα στο χώρο της συντηρητικής ή της άκρας δεξιάς.»

Και παρακάτω:

«Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του εκφασισμού της κοινωνίας, όπου ζούμε συνθήκες μεσοπολεμικής δημοκρατίας και μπορεί να δούμε δυνάμεις που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία στη Βουλή»

Χαίρομαι που από ότι φαίνεται η δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς αλλά και η εμφάνιση της σύγχρονης μορφής του ακραίου δεξιού λαϊκισμού (Καμμένος) ενεργοποιεί τα πολιτικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που η αντιπαράθεση θα πρέπει να πάρει μόνιμα και συγκροτημένα χαρακτηριστικά.

Ειδικά όταν τα αποτελέσματα της κρίσης, ανεργία και ξενοφοβία, δημιουργούν το απαραίτητο υπόστρωμα για την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Ας θυμούνται όλοι το παράδειγμα της Γαλλίας τη δεκαετία του ’80. Εκεί που το κάστρο της Κομμουνιστικής Αριστεράς, η Μασσαλία, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε κάστρο του Λεπέν.

Αν η Δημοκρατία νοιώθει ισχυρή αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκοιμιέται όταν οι εχθροί της χτυπάνε την πόρτα της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s