Η ΝΔ ανακαλύπτει… το φουσκωμένο ΕΣΠΑ

Πριν από λίγα χρόνια είχαν εφεύρει τα έργα μαϊμού, δηλαδή τα έργα τα οποία μεταφέρονταν λογιστικά από άλλους κωδικούς και από άλλες χρηματοδοτήσεις για να ενισχύσουν την ευημερία των αριθμών στα Κοινοτικά προγράμματα.

Πριν από λίγα χρόνια είχαν εφεύρει τις «τακαρισμένες» πληρωμές, δηλαδή πληρωμές οι οποίες δεν πραγματοποιούνται αλλά ουσιαστικά είναι χρήματα που δεσμεύονται αλλά θεωρούνται ως πληρωμές. Έτσι υπολογίζονται σαν χρήματα που έχουν απορροφηθεί όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία.

Ο λόγος για τη χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά της Ν.Δ. η οποία τώρα πλέον χαρακτηρίζει την αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ σαν τεχνητή, όταν η Ν.Δ. φούσκωνε τους αριθμούς με ανύπαρκτα έργα, τροφοδοτούσε με πίστωση τον εθνικό κορβανά με έργα και επενδύσεις που είχαν εκτελεστεί ακόμη και το 1998 και είχαν πληρωθεί από άλλους πόρους

 Έτσι λοιπόν από τότε είχαν δημιουργήσει την αίσθηση μιας σημαντικής απόκλισης μεταξύ της πραγματικής απορρόφησης και της λογιστικής απεικόνισης με τους αριθμούς από τη μια πλευρά να ευημερούν και από την άλλη πλευρά οι πραγματικές επενδύσεις να βρίσκονται στα τάρταρα. Πρόκειται για θέματα τα οποία έχουν αναδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις αλλά και το κυριότερο χωρίς να επιχειρηθεί ένα ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα από κοινοτικό πρόγραμμα σε κοινοτικό πρόγραμμα και από παλιά περίοδο σε νέα περίοδο προγράμματος.

Έτσι σε μια ανάλυση των στοιχείων που επιχειρεί να κάνει ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης που είναι και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμά ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ επίσημων στοιχείων και πραγματικής απορρόφησης.

Όπως σημειώνει, «οι ρυθμοί απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ είναι χαμηλοί, σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από ενίσχυση της ρευστότητας και της ανάπτυξης με κάθε τρόπο. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησής του εμφανίζονται τεχνητά αυξημένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό το αισθάνεται πρώτη από όλους η ίδια η αγορά».

Όπως εξηγεί, η τεχνητή αύξηση της απορρόφησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο ειδών παρεμβάσεις:

– Στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007 και σε 95%από τονΔεκέμβριο του 2011 για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δημοσιονομικά προβλήματα.

-Στο «παρκάρισμα» πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, τοJEREMIEκαι το ΕΝΑΛΙΟ, που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά.

«Είναι ξεκάθαρο» κατά τον κ. Χατζηδάκη ότι «δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά ούτε 1 ευρώ από τα 460 εκατομμύρια που διαθέτει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ενώ μόλις 10 εκ. ευρώ έχουν δοθεί στους πολίτες ως προκαταβολές δανείων για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, που χρηματοδοτείται από το αντίστοιχο Ταμείο Χαρτοφυλακίου. Όσον αφορά δε στα προγράμματα του JEREMIE μόνο ένα προϊόν έχει αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά, από το οποίο έχουν εγκριθεί δάνεια ύψους 13,1 εκ. ευρώ».

Κατά την άποψή του, η ίδια λογική “παρκαρίσματος” ακολουθείται και στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας.

Στην απορρόφηση των κονδυλίων υπολογίζονται και τα 35 εκ. ευρώ του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «ΕΝΑΛΙΟ». Οι δράσεις, όμως, που θα χρηματοδοτηθούν τελικά από αυτό δεν έχουν ακόμα σχεδιαστεί και επομένως δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ωστόσο ο ίδιος ο βουλευτής της Ν.Δ. απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα θέματα που έχουν σχέση με τις υπερδεσμεύσεις των προγραμμάτων στο παρελθόν οι οποίες ουσιαστικά έχουν έρθει και έχουν υποθηκεύσει το μεγαλύτερο τμήμα προγραμμάτων, και οπωσδήποτε φαίνεται ότι το πρόβλημα θα τραβήξει για πολλά χρόνια αφού υποθηκεύονται πιστώσεις από μελλοντικά προγράμματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s