Γιατί θα συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία

Όταν πρώτο το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη κατοχύρωνε στην πράξη τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου του από το σύνολο των μελών και των φίλων του, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όλοι εκτιμούσαμε ότι αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση.

Και συνεχίζει να είναι.

Αυτή την κατάκτηση οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε ακόμα και αν δεν μας εκφράζουν οι υποψηφιότητες.

Θυμίζω ότι πρόσφατα και στις συζητήσεις για τη διαδικασία εκλογής προέδρου, από πολλές πλευρές τέθηκε το θέμα της αλλαγής του τρόπου που προβλέπει το καταστατικό. Δεν ήταν λίγοι όσοι τοποθετήθηκαν υπέρ μιας διαφορετικής διαδικασίας, αντίθετη στο καταστατικό, θέλοντας να γυρίσουμε σε εκλογή από περιορισμένο σώμα εκλεκτόρων.

Να γυρίσουμε δηλαδή σε κυριαρχία προσωπικών εκλογικών μηχανισμών που θα ταιριάζουν απόλυτα με το πελατειακό πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια.

Η νεοσυντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζεται με μάχες οπισθοφυλακής, ούτε με την αδρανοποίηση των μελών του. Δεν επιλύεται το πρόβλημα της πολιτικής κατεύθυνσης με αποδοχή της λογικής του «καναπέ». Οι πολιτικές επιλογές ανατρέπονται με μάχη στα όργανα και με αντιπαράθεση και σύγκρουση πολιτικών απόψεων.

Η πίκρα, η απογοήτευση, ο πολιτικός παροπλισμός και η αποχή ευνοούν τις λογικές του «ελεγχόμενου», «καθαρού» και μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λύση.

Δεν με εκφράζει η μία και μοναδική υποψηφιότητα.

Ούτε έχουν εκλείψει οι λόγοι της πολιτικής μου στάσης στις εσωκομματικές εκλογές του 2007. Αντίθετα, ενισχύονται καθημερινά οι διαφωνίες μου με τις επιλογές των εκφραστών της λογικής της υποταγής και της αδράνειας.

Είναι όρος πολιτικής επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ η ανατροπή τους.

Με την παρουσία μας στις εσωκομματικές διαδικασίες υπερασπιζόμαστε την επιλογή να συμμετέχουμε όλοι μας, στην εκλογή του Προέδρου.

Με τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες του Συνεδρίου, που θα ακολουθήσουν, θα δώσουμε τη μάχη των αξιών, της πολιτικής φυσιογνωμίας και της προοπτικής του Κινήματος μας.

7 thoughts on “Γιατί θα συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία

 1. Δηλαδή πιστεύεις ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει κεντροαριστερό; Στην καλύτερη φιλελεύθερο θα γίνει. Τα αριστερά στελέχη (τα περισσότερα) έχουν διαγραφεί ή απογοητευτεί τόσο ώστε θα πάνε σπίτι τους. Τα περισσότερα μεσαία ικανά στελέχη, μάλλον την κάνουν για αλλού.

  • Αν δεν το πίστευα θα αγνοούσα τα πιστεύω της βάσης του. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, η πίκρα και η απογοήτευση ακόμη πιο μεγάλη, αλλά όσο θεωρώ ότι και πάλι η προοδευτική λύση μπορεί να δοθεί από το ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα δίνω τον προσωπικό μου αγώνα. Αλλωστε υπάρχει και το σημεί μηδεν, πιστεύω για όλους μας: Το επόμενο Συνέδριο.

  • Θα συμφωνήσω μόνο ως προς το εξής: Αυτό το ΠΑΣΟΚ με τα νεοφιλελευθερα χαρακτηριστικά δεν έχει πολιτικό μέλλον. Και είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι αναρωτιούνται για τη δημοσκοπική κατάρρευση. Οταν διαλύεις κάθε κοινωνική συμμαχία, όταν εφαρμόζεις πολιτικές ξένες με τα πιστευω σου, όταν υποτάσσεσαι στις επιλογές των ισχυρών, όταν δέχεσαι τους κανόνες της δημοκρατίας να ορίζουν οι αγορές και όχι η πολιτική, ε! τότε θα τιμωρηθείς.Για υτό λέω ότι αυτές οι πολιτικές και αυτές οι λογικές πρέπει να ανατραπούν.

 2. Προσωπικά θα συμμετάσχω στη ψηφοφορία γράφοντας στο ψηφοδέλτιο το όνομα αυτού που θεωρώ ότι πρέπει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και όχι ψηφίζοντας τον μοναδικό υποψήφιο. Η μη συμμετοχή μου στις εκλογές περνάει απαρατήρητη , το άκυρο στέλνει μηνύματα.

 3. «Ιδού η ευκαιρία: Λ ε υ κ ό» …
  – Τα ~ 390.000 μέλη* του -άλλοτε- ΠαΣοΚ, αποτελούν το 4% του εκλογικού σώματος· ένας στους εικοσιπέντε, δηλαδή (1:25)· η ιστορία τους επιφύλαξε μια κρίσιμη πατριωτική ευθύνη, αν κι’ εντελώς ανώδυνη· να ψηφίσουν κατά συνείδηση και με τόλμη· έτσι, ώστε να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, κατά τον πλέον αξιότερο κι’ ενδεδειγμένο -για τον πολιτικό αυτό χώρο- τρόπο· ένα χώρο, που αντιπροσώπευε ευρύτατα λαϊκά στρώματα, τα οποία και οφείλει να επαναπροσεγγίσει, μετά -την ερήμην τους- αποτυχημένη, αυθαίρετη, ιδεολογική & πολιτική εκτροπή.
  Αν η παρελθούσα πρόσφατη -κι’ η εξελισσόμενη- κατάσταση κρίνουν -τα μέλη αυτά- πως δεν ήταν άξια των περιστάσεων, οφείλουν να την ανατρέψουν.
  Ο νυν μοναδικός υποψήφιος για την προεδρεία έχει παρελθόν με συγκεκριμένα πεπραγμένα, τα οποία προδιαγράφουν -ασφαλώς- τη μελλοντική του στάση και δράση. Η τυχόν υπερψήφισή του, θά ’ναι προέγκριση γι’ αυτήν.
  Το λευκό ψηφοδέλτιο, τουναντίον, ως είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, προς την εκλογή-νομιμοποίησή του, μπορεί να υπερισχύσει και να ματαιώσει την ανάδειξή του σ’ αυτό το σημαντικό αξίωμα.
  (*) Μέχρι πρότινος, δεν είχα ’δεί σχετικά, με τους «Φίλους» του κινήματος. Μόλις πριν, απεστάλησαν δυό μηνύματα: 16-Μαρ-2012, ~14:00΄
  «Την Κυριακή αρχίζουμε. Ψηφίζουμε για τη δημοκρατία, το ΠαΣοΚ και την Ελλάδα. Με τη συμμετοχή σου δημιουργείς το ΠαΣοΚ του μέλλοντός μας. Μάθε που ψηφίζεις 2115555600» &
  «Οι φίλοι & τα μέλη ψηφίζουν την Κυριακή, στο … …09:00΄-17:00΄ για την εκλογή προέδρου. …»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s