Το όνομα που ακούστηκε περισσότερο στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζα ότι το όνομα που κυριάρχησε στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό του Γ. Παναγιωτακόπουλου.

Για πολλούς λόγους:

  • Πρώτα απ’ όλα γιατί είπε τα πράγματα με το όνομα τους.
  1. Ζήτησε απαντήσεις από τους υποψηφίους για την ηγεσία σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα όμως και επειδή μπροστά μας είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας και η εκλογική διαδικασία πρέπει να πάρουμε σαφείς απαντήσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η στάση μας:

ü  Σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

ü  Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα Κυβέρνηση Συνεργασίας. Επειδή ακούω δηλώσεις νυν βουλευτών να αναδεικνύουν σαν προαπαιτούμενο της σωτηρίας της χώρας, μια νέα Κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσουμε το θέμα.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε ξεκάθαροι. Καμία συνεργασία, καμία συμμετοχή σε συντηρητικές εξελίξεις, καμία συνενοχή.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι απόφαση μιας προγραμματικής Συνδιάσκεψης.

ü  Ποια είναι η άποψη των υποψηφίων προέδρων για τη συγκρότηση της ηγετικής ομάδας στο κόμμα;

Με βάση ποια λογική θα πορευτούν;  

Το λέω γιατί η κρίση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εκπροσώπησης έχει πάρει διαστάσεις τυφώνα! Το πολιτικό προσωπικό είναι και απαξιωμένο και χρεωμένο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας επανεκκίνησης.

ü  Τι στάση θα κρατήσει το υπάρχον ΠΑΣΟΚ στις πιέσεις της Τρόικα τον Ιούνιο για νέες μειώσεις στο βασικό μισθό, στις συντάξεις, στους μισθούς;

Τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και το 2014.

Τι θα κάνουμε, τι θα υπερασπιστούμε;

ü  Ποιο σχέδιο εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο υπάρχει; Και καλές είναι οι γενικολογίες και τα ευχολόγια που έχουμε ακούσει αλλά εδώ χρειάζονται  συγκεκριμένες               δεσμεύσεις, συγκεκριμένη προοπτική, συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Απάντηση δεν ήρθε από πουθενά!

  1. Έθεσε τα τρία ερωτήματα που αφορούν την πορεία του ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής:

«Χωρίς το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ΤΙ;

   Με τον πολίτη αμέτοχο και την κοινωνία θεατή ΠΩΣ;

   Χωρίς το σύνολο της οργάνωσης και όλων όσων πάλεψαν για την αλλαγή     ΠΡΟΣ ΤΑ   ΠΟΥ;»

Απάντηση δεν ήρθε από πουθενά!

  1. Ζήτησε τη διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος προκειμένου η οργάνωση να τοποθετηθεί στα δύο κρίσιμα θέματα της πολιτικής:

Για αυτό προτείνω και ζητώ από τη Συνδιάσκεψη να αποφασίσει, ταυτόχρονα με τη διαδικασία εκλογής προέδρου να ζητηθεί η άποψη των φίλων και των μελών μας για δύο θέματα:

 

Τη νέα δανειακή σύμβαση.

 

Την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

 

Το προεδρείο δεν έβαλε την πρόταση σε ψηφοφορία επικαλούμενο πρακτικούς λόγους!

Και όμως δεν θα ήταν χρήσιμο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ήξερε την άποψη των μελών και φίλων για τα δύο ζητήματα; Η μήπως την ξέρει και αποφεύγει την έκφραση της;

 

  • Το Σάββατο το βράδυ όταν έγινε γνωστό ότι επίκειται συνάντηση Παναγιωτακόπουλου – Παπουτσή, έγινε κυριολεκτικά χαμός. Κυρίως στο «Βενιζελικό» στρατόπεδο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο, η θέση όμως του Παναγιωτακόπουλου  ότι δεν «υπογράφουμε για κανέναν από τους δύο» δεν άλλαξε. Και τη θέση αυτή ακολούθησαν και τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν σε πολιτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Παναγιωτακόπουλος υποστήριζε μετά μανίας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σταθερά ενάντια στο μνημόνιο, να καταγγέλλουμε τις πολιτικές αλλά και τους υλοποιητές αυτών των πολιτικών και να στρατευτούμε με κάποιον από αυτούς.»

 

  • Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ολόκληρη η ομιλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ήταν για τα όσα είπε ο Παναγιωτακόπουλος. Είπε χαρακτηριστικά:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, δε νομίζω ότι θα υπάρχει σε αυτή την αίθουσα, αλλά και έξω από την αίθουσα αυτή μέλος, φίλος, συνειδητό μέλος, συνειδητός φίλος, πολίτης που στρατεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ, που δε θα νοιώθει μέσα του, βαθιά μέσα του τη σημασία αυτών που ακούσαμε μόλις πιο πριν από το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που είναι λόγοι ειλικρινείς ενός στελέχους που έχει δώσει τα πάντα χωρίς να ζητήσει τίποτε από το ΠΑΣΟΚ κι αυτή είναι η περίπτωση των μυριάδων μελών μας όλων όσοι από το ΄74 έως σήμερα στρατεύθηκαν στις γραμμές μας.»

Και συνέχισε:

«Θα πω την άποψή μου και είμαι βέβαιος ότι και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και οι άλλοι σύντροφοι στην αριστερή πρωτοβουλία κι οπουδήποτε μέσα στο κίνημα, θα με καταλάβουν. Είπε άλλωστε ο ίδιος ο Παναγιωτακόπουλος και χειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε σε κάποιους, που είτε παριστάνοντας τους αντιρρησίες συνείδησης, είτε γιατί κιότεψαν στην κρίσιμη αυτή ώρα, δεν μένουν στο κίνημα, όπως το είπε εκείνος, να δώσουν τη μάχη γι΄ αυτά που πιστεύουν, αλλά μας μοίρασαν σήμερα ένα κείμενο με άγνωστα ονόματα»

 

  • Τέλος δεν έμεινε ασχολίαστη η κίνηση Βενιζέλου στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου να πάει ο ίδιος να χαιρετήσει τον Παναγιωτακόπουλο, που κάθοταν στις μέσα σειρές της αίθουσας!

 

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πράξει από τώρα και στο εξής το έμπειρο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς νέες συνθήκες διαμορφώνονται και νέες αναγκαιότητες προκύπτουν.

 

Advertisements

One thought on “Το όνομα που ακούστηκε περισσότερο στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s