Τι φοβήθηκε πραγματικά ο Βενιζέλος;

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί τέτοια εμμονή στο να μην υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί μάλιστα δεν κατανοούν τον τρόπο σκέψης του Βενιζέλου, λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνει ότι όσοι περισσότεροι υποψήφιοι υπήρχαν, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν η συμμετοχή στις εκλογές;» Και αυτό είναι ακριβώς έτσι.

Γιατί μικρή συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, αφού όπως φάνηκε και από το Εθνικό Συμβούλιο το 40-50% του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζεται από την υποψηφιότητα Βενιζέλου, ούτε όμως και από κάποια άλλη υποψηφιότητα.

Απόρροια της μικρής συμμετοχής και αναλόγως της ποσοστιαίας σχέσης Βενιζέλου-λευκού/άκυρου, αλλά και της αποχής σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες αναμετρήσεις θα τεθεί  το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Βενιζέλος θα εκφράζει το «όλον» ή το μεγαλύτερο μέρος έστω του ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Παραβλέπουν όμως το εξής:

Με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην εκφράζεται από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, μια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση για επιπλέον υποψηφιότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντισυσπειρώσεις με άγνωστο εκλογικό αποτέλεσμα για τον Βενιζέλο. Θα κινδύνευε δηλαδή να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλη υποψηφιότητα που θα εξέφραζε όχι μόνο την αναμενόμενη αντίδραση στη δική του, αλλά και μια διαφορετική πολιτική πρόταση.

Ο θόρυβος άλλωστε που έγινε τις τελευταίες ημέρες για υποψηφιότητα Ραγκούση μόνο τυχαίος δεν ήτανε.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στην πιθανή υποψηφιότητα Παπουτσή αλλά η πραγματικά επικίνδυνη υποψηφιότητα για το Βενιζέλο θα ήταν άλλη.

Υπάρχει και ένα τυπικό αλλά ουσιαστικό ζήτημα: Άλλο να εκλέγεσαι σε μια θέση με το 70 ή 80% των εγκύρων ψηφοδελτίων και άλλο με το 50 και κάτι.

Για όσους σκέφτονται πιο πονηρά ακόμη υπάρχει και κάτι επιπλέον:

Η εκλογική διαδικασία θα είναι εκ των πραγμάτων πλήρως ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη από τους υποστηρικτές του. Δεν βλέπω ούτε τη διάθεση ούτε και τη θέληση για συμμετοχή των πολιτικών του «αντιπάλων» σε εφορευτικές επιτροπές ή σε Νομαρχιακές εκλογικές επιτροπές. Άρα η διαμόρφωση των αποτελεσμάτων αν παραστεί ανάγκη θα είναι και πιο εύκολη.  Και για όσους θα πούνε «μα είναι δυνατόν; », ας σκεφτούν απλά τι θα εμποδίζει και ποιους, τους 1000 ψηφοφόρους να τους κάνουν 5.000;

Όσοι περισσότεροι θα ήταν στο παιχνίδι τόσο δυσκολότερες  θα γινότανε επιλογές τέτοιου τύπου!

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παραμονής του Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί:

Από τις άμεσες επιλογές και τον τρόπο που πολιτικά θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα από την εκλογή του.

Από τις επιλογές των προσώπων που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της ηγετικής του ομάδας. Αν επιβραβευθεί ο ταλιμπανισμός, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Από την έμπρακτη θέληση του να εκφράσει το «όλον» ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει , ότι έχει απομείνει από αυτό. Λογικές ρεβανσισμού, αποκλεισμού και κυνήγι μαγισσών θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους.

Από το αποτέλεσμα και κατά πόσο θα είναι διαχειρίσιμο , των βουλευτικών εκλογών.

Από το αν θα αποτρέψει τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της Κατσέλη και του Καστανίδη, αλλά και την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗ.Μ.ΑΡ.

Και τέλος από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, που θα κρίνουν τους συσχετισμούς στα κομματικά όργανα, αλλά και τη διάθεση να ανασυγκροτήσει τον υπό διάλυση κομματικό σχηματισμό του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ίσως μια από τις λίγες φορές που οι λογικές «καλύτερα λίγοι και δικοί μας» οδηγούνε με μαθηματική ακρίβεια στην πολιτική καταστροφή!

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Τι φοβήθηκε πραγματικά ο Βενιζέλος;

  1. Παράθεμα: Τι φοβήθηκε πραγματικά ο Βενιζέλος;

  2. Ο Βενιζέλος δεν είναι του οράματος, του ρίσκου κλπ. Είναι ο κλασσικός διαχειριστής. Είναι να του δίνεις δύσκολα και να τα διαχειριστεί, όχι βρίσκοντας νέες λύσεις, αλλά σε δεδομένους και ήδη χαραγμένους δρόμους. Φοβήθηκε ότι πολλοί υποψήφιοι θα αποσυσπείρωναν το Κίνημα με τις εσωτερικές συγκρούσεις (βλ. Χρυσοχοϊδης-Παπουτσής). Το ίδιο ζήτημα τέθηκε εναντίον του ΓΑΠ το 2007 μετά τις εκλογές που όλοι φοβήθηκαν την πόλωση. Έκριναν οι «φωστήρες» ότι καλύτερα ένας υποψήφιος, μπας και συγκρατήσει τον κόσμο (στο πρότυπο του 2004, εφόσον πάλι πάνε για ήττα, αν και τότε το πρωτόγνωρο της διαδικασίας και το όνομα του ΓΑΠ με το σύνθημα της συμμετοχικής δημοκρατίας, κάτι ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s