Ανακαλύψτε τις ομορφιές του … μνημονίου!

Δεύτερο πακέτο επώδυνων μέτρων από τον Ιούνιο, τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό φέρεται να ζητούν οι δανειστές μας.

Σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές αρχίζει πλέον η αποκρυπτογράφηση των σκοτεινών σημείων  του νέου μνημονίου, τα οποία είναι ταυτόσημα με τη συμφωνία της Πορτογαλίας και προβλέπει εκτός από τη μείωση μισθών και συντάξεων, μεταβολή των εργασιακών σχέσεων με διευθυντικό δικαίωμα, μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης που δεν θα ξεπερνά τους 5 μισθούς, περικοπή της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση και εργασία Κυριακές και αργίες, ακόμη και κατάργηση αργιών. Ειδικά  για την  Ελλάδα προωθείται επιπλέον ο δραστικός περιορισμός του εφάπαξ έως και 30%  με στόχο  την τελική κατάργηση  του 13ου και 14ου μισθού αλλά και νέο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί έως και 30% σε πρώτη φάση, με στόχο την ολοσχερή κατάργησή του σε μεταγενέστερο χρόνο.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση στις αποζημιώσεις απόλυσης ή συνταξιοδότησης, με τη θέσπιση πλαφόν που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα έως το τέλος του 2012, θα εξετασθούν πιο άμεσες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα έχει προτείνει:

Περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού

Περικοπή ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με γενικευμένη εφαρμογή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή εκ περιτροπής εργασία, που αναμένεται να επιφέρει δραστική μείωση των βασικών αποδοχών και κατάργηση πρόσθετων αμοιβών, για υπερωριακή απασχόληση, Κυριακές και αργίες.

Ταυτόχρονα όπως εκτιμάται, οι απώλειες στα έσοδα των ταμείων από την ανεργία  και τη μείωση μισθών το 2012, θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι το ΙΚΑ απορρόφησε  μέσα στον Ιανουάριο 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για το τρέχον έτος.

Εν τω μεταξύ, κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκεται η προσπάθεια για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων έως τα μέσα Μαΐου, λόγω της απροθυμίας εργοδοτών. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί , οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστούν στο επίπεδο της εθνικής συλλογικής σύμβασης, όπως ορίζεται στο νέο μνημόνιο. Οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο επιχειρηματίες -μέλη των ομοσπονδιών απειλούν με αποχώρηση  προκειμένου να μην συμπεριληφθούν  στις κλαδικές συμβάσεις, επιλέγοντας επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εφόσον δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με το κατώτατο όριο των 586 ευρώ  της εθνικής σύμβασης, μείωση που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50% ή και το 60%!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s