Αν η Εσθονία είναι το όραμα του… καήκαμε!

«Υπάρχει και η Εσθονία που ο βασικός μισθός είναι 180 ευρώ»

Αυτό έφερε ως παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να δείξει ότι ορθώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πήγε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, υπερασπιζόμενος την απαίτηση των δανειστών μας λέγοντας ότι οι μισθοί μειώνονται για να μειωθεί και η ανεργία. “Κάποιος πρέπει να σκεφτεί και το ένα εκατομμύριο ανέργους”, είπε χαρακτηριστικά.

Αν αυτό είναι το όραμα του… συγγνώμη δεν θα πάρω. Είναι όμως πασιφανής η προσπάθεια τρομοκρατίας των πάντων, όταν με τις ακολουθούμενες πολιτικές και πιθανότατα και όσα έχουν συμφωνηθεί  τα πάντα καταρρέουν. Οπότε η παλαιοκομματική λογική του να επικαλείσαι το πολύ χειρότερο για να δικαιολογήσεις το χειρότερο μπορεί να γίνει αποδεκτή από κάποιους!

Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της δημιουργίας ενοχών, είπε ότι δεν μπορεί μόνος του ο δημόσιος μηχανισμός να πατάξει την φοροδιαφυγή και πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες.

Άρα συμπερασματικά φταίω εγώ γιατί αυτοί αποδεικνύονται ανίκανοι να οργανώσουν ένα σύστημα ελέγχου, γιατί δεν καρφώνω στην εφορία αυτόν που θεωρώ ότι φοροδιαφεύγει;.

Ωραίες λογικές προκειμένου να ελαφρώσουν τους αποκλειστικά υπεύθυνους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, από το βάρος των τεράστιων ευθυνών για την αδυναμία τους ή την ηθελημένη μακροχρόνια παράβλεψη .

Παραδέχθηκε ότι κάποιοι δεν πλήρωσαν ποτέ εξαιτίας της αδράνειας της δημόσιας διοίκησης.

Είναι και αυτό μια κατάκτηση και μια γενναία παραδοχή. Μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει το «κάποιοι»; Δηλαδή οι υπόλοιποι γιατί δεν πλήρωσαν ποτέ;

 

Για τις δανειακές συμβάσεις είπε ότι : “Η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι σχετικά απλή. Μας λένε εμείς θα σας βοηθήσουμε με το κούρεμα του χρέους, εσείς φροντίστε να μειώσετε το έλλειμμα.”

Μια απλοϊκή προσέγγιση που όμως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Γιατί αυτό που σου λένε οι εταίροι είναι : «πλήρωσε μας ότι μπορείς δανειζόμενος και υποθηκεύοντας τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίας και κόψε το λαιμό σου να τα βγάλεις πέρα σαν κράτος και σαν λαός».

Σου λένε όμως και κάτι άλλο: «Ότι η μείωση των μισθών και η εξαθλίωση των εργαζομένων θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας», με καθοριστικό παράγοντα τη μείωση και του επιδόματος ανεργίας. Με απλά λόγια σου λένε κ. Βενιζέλο ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι άνθρωποι, ούτε η κοινωνία. Και καλά αυτοί σου το λένε. Εσύ γιατί το υιοθετείς;

Είπε επίσης ότι “Η χώρα οδηγήθηκε σε μία ήττα και τώρα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μία προσπάθεια. Είναι ένας αγώνας εθνικής υπερηφάνειας.”

Μόνο που ο λαός είναι ταπεινωμένος. Και νοιώθει και προδομένος. Μόνο που ένας αγώνας εθνικής υπερηφάνειας δεν δίνεται με επικεφαλείς τους εμπνευστές της εθνικής μας ταπείνωσης!. Γιατί πόση εθνική υπερηφάνεια να μας δημιουργεί η θύμηση εκείνης της αυτοκτονικής κίνησης της αποπομπής της Τρόικα και του ψευτοτσαμπουκά που μας οδήγησε ταπεινωμένους να παρακαλάμε, προσφέροντας γη και ουρανό να επιστρέψει;

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι “Είτε μας αρέσει είτε όχι το μεγάλο παράδειγμα είναι η Γερμανία».

Και; Επειδή το μεγάλο παράδειγμα είναι η Γερμανία εμείς μπορούμε να γίνουμε το πείραμα του μεγάλου δυνάστη, σιωπώντας και σκύβοντας ακόμη περισσότερο τη μέση;

Και κατέληξε λέγοντας: “Αγωνιζόμαστε ώστε το κράτος να μπορεί να δίνει μία σύνταξη»!

Αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση. Να υποθέσω ότι δεν εννοεί πως αν υπάρχουν δύο συντάξεις σε μια οικογένεια θα μείνει η μία!

Να υποθέσω επίσης ότι δεν εννοεί ότι αν παίρνεις τη σύνταξη και την επικουρική η μία από τις δύο κόβεται ( αν και στην πράξη η επικουρική εξαϋλώνεται).

Να υποθέσω επίσης ότι δεν αναφέρεται στη σύνταξη των πολιτικών (βουλευτική και από το Ταμείο τους)

Αν και με τις πολιτικές επιλογές και τις διαπραγματευτικές επιτυχίες πολύ φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχουν Ταμεία για να δίνουν συντάξεις αλλά ούτε και εργαζόμενοι για να τις πάρουν!

Και κάτι τελευταίο: Το σημείο 11 της δανειακής σύμβασης μήπως μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τι σημαίνει στην πράξη;

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s