Ενδιαφέρουσες προτάσεις Πάγκαλου – Αιχμές Παπουτσή

Άρση μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για τον Θ. Πάγκαλο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τώρα τι θα κάνει την εξουσία αν την έχει. Η παλιά εποχή έχει περάσει, άρα απαιτείται συζήτηση θέσεων και προτάσεων εκ των προτέρων.

Το κείμενο-πλατφόρμα του Θ. Πάγκαλου πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως:

  • Άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εισαγωγή αυστηρότερων διαδικασιών αξιολόγησης και βαθμολόγησης.
  • Σχεδόν πλήρης αλλαγή του τρόπου καταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους άμεσα. Το εφάπαξ να εξεταστεί αν μπορεί να δίδεται στην αρχή της καριέρας. Επίσης αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, τώρα, με την εφαρμογή (θέσπιση) κατώτατου ορίου σύνταξης για όλους.
  • Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συνδέεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Οι συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές. Δεν θέλουμε ένα κράτος-πατέρα, που πάντα ξέρει τι είναι καλύτερο και παρεμβαίνει εκεί που δεν χρειάζεται».
  • Ο κ. Πάγκαλος τάσσεται υπέρ της κατάρτισης προϋπολογισμού από μηδενική βάση, του να δοθεί τέλος στην εποχή της «εξαγοράς ψήφων μέσω του δημόσιου δανεισμού», της συνταγματικής υποχρέωσης να μην υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3%, του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων («οι πολίτες και όχι το κράτος πρέπει να αποφασίζουν για τα πόσα φαρμακεία ή συμβολαιογράφους χρειαζόμαστε») και της απεξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.
  • Η άμεση κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η πλήρης κατάργηση της αποσπάσεως δημοσίων υπαλλήλων στα κόμματα ή στις κοινοβουλευτικές ομάδες, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και άλλες προτάσεις για ριζικές αλλαγές στις κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνονται στο μανιφέστο.

Βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος τι εμπόδιζε τον Πάγκαλο να προβάλει τα προηγούμενα χρόνια τις «ρηξικέλευθες» προτάσεις του. Φαντάζομαι τίποτα άλλο παρά η πλήρης συμφωνία του με τον τρόπο που λειτουργούσε το υπάρχον πελατειακό πολιτικό σύστημα. Το μέγα πρόβλημα είναι το ότι για τους μετέχοντες και συνυπεύθυνους εκ των πραγμάτων για τη σημερινή κατάσταση, οι προσπάθειες διαφοροποίησης ΣΗΜΕΡΑ, μικρό αποτέλεσμα θα έχουν. Άλλωστε οι κυρίως υπαίτιοι της δημιουργίας της γκρίζας εικόνας της καθημερινότητας μας δεν μπορούν να γίνουν πρωτεργάτες της αλλαγής της. Το παλιό πολιτικό προσωπικό δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

Ίσως η πιο ρηξικέλευθη πρόταση να είναι η ομαδική απόσυρση τους από την πολιτική σκηνή. Θα είναι μια πραγματική προσφορά στην πατρίδα και στο κόμμα τους.

Δεν δέχομαι ένα ΠΑΣΟΚ αλά ΚΟΔΗΣΟ

Με αιχμές και «όρια» εμφανίστηκε, χθες, ο κ. Χρήστος Παπουτσής στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, στη ΝΕΤ, αναφέρθηκε αναλυτικά στα της πρωτοβουλίας του, αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση στελεχών στην κούρσα διαδοχής. «Δεν μπορώ να δεχτώ ένα ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται σε… ΚΟΔΗΣΟ», είπε χαρακτηριστικά και διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον Αν. Λοβέρδο στα περί μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. «Και δεν μπορώ», προσέθεσε, «να δεχθώ ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να αγωνίζεται για να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s