Μαχαίρι στους μισθούς γιατρών, εκπαιδευτικών, και συμβασιούχων

Δραστικές περικοπές στους μισθούς τους θα δουν το επόμενο διάστημα νοσοκομειακοί γιατροί, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αλλά και εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αναπροσαρμόζονται οι αμοιβές των γιατρών του δημοσίου για τις εφημερίες τους, ενώ μπαίνει «μαχαίρι» και στις αποδοχές των συμβασιούχων ορισμένου χρόνο. Ειδικότερα, οι γιατροί θα υποστούν μείωση κατά 18% στις αμοιβές των εφημεριών ενώ για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη η προϋπηρεσία τους.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», στόχος της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα είναι η περικοπή 50 εκ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Νέο Μνημόνιο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν, θεωρώντας ότι οι αλλαγές που αφορούν τον αριθμό των εφημερευόντων γιατρών, έχουν τελικό στόχο τη μείωση του ωρομίσθιου των εφημεριών ώστε να καλυφθεί αυτό το ποσό των 50 εκ. ευρώ. Έτσι, η ωρομίσθια αμοιβή για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ προσδιοριζόταν 0,0049 των μηνιαίων αποδοχών, από 0,0059 που ήταν προηγουμένως.

Μαχαίρι όμως μπαίνει και στις εφημερίες των διευθυντών του ΕΣΥ. Η εγκύκλιος μειώνει την ωρομίσθια αμοιβή στο 47% του βασικού μισθού από 55% που ήταν πριν. Αυτό αφορά όσους υπηρετούν σε νοσοκομειακές μονάδες της πρώτης ζώνης του ΕΣΥ, δηλαδή σε νοσοκομεία των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Ιωαννίνων.

Ψαλίδι και σε εκπαιδευτικούς και συμβασιούχους

Οι μειώσεις όμως δεν τελειώνουν στην Υγεία. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει πλέον και η εκπαίδευση και στο ευρύτερο δημόσιο. Με την εγκύκλιο μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και γενικότερα όσοι εργάζονται στο Δημόσιο με σύμβαση σχέση ορισμένου χρόνου.

Ουσιαστικά, με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα λαμβάνεται πια υπόψη η όποια  πολυετή προϋπηρεσία του εργαζομένου, παρά μόνο μέχρι επτά χρόνια, γεγονός που εκτιμάται ότι θα χτυπήσει κυρίως τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (που έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου).

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν προάγονταν αλλά έπαιρναν αύξηση και άλλαζαν μισθολογικό κλιμάκιο ανάλογα με την προϋπηρεσία τους. Με τις νέες ρυθμίσεις όμως η προϋπηρεσία άνω της επταετίας δεν θα λαμβάνεται πια υπόψη για τη μισθολογική ανέλιξή τους και έτσι θα «λαμβάνουν τον βασικό μισθό που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας τους». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s