Τρέχουν και δεν φτάνουν για συνταγές

Τραγικά θύματα σε ένα ατελείωτο αλαλούμ έχουν πέσει οι ασφαλισμένοι που πλέον δεν είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουν συνήθειες χρόνων, είναι ότι ακόμη και όταν ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του νέου οργανισμού βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τρέχουν και δεν φτάνουν για εξετάσεις, βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη, περιμένουν από βδομάδα σε εβδομάδα να πάρουν τη δική τους σειρά για να εξασφαλίσουν τη μαγική συνταγή αλλά όμως όταν φτάνουν για να την πάρουν στο χέρι διαπιστώνουν ότι δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ουρές αγανάκτησης στο νοσοκομείο όπου δεν βρίσκουν τρόπο για να καλύψουν τις ανάγκες αλλά και στη νομαρχιακή μονάδα όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων από τους υπεύθυνους που έχουν απομείνει εκεί, λύση δεν υπάρχει.

Η αγανάκτηση πλεονάζει και η υπομονή εξαντλείται. Πολλές υποσχέσεις που είχαν δοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του συστήματος πλέον καταρρέουν και αναδεικνύεται ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ακόμα και σε μια περίοδο προσαρμογής και με περίσσια υπομονής. Είναι αυτονόητο ότι ο λόγος γίνεται μόνο για τα απλά πράγματα, δηλαδή για κάποια φάρμακα. Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει κάτι εξειδικευμένο, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να βρει άκρη.

Τα παράπονα πλεονάζουν και σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται εφιάλτης καθώς την ώρα που έχουν ανάγκη κάποια ακριβά φάρμακα για κάποιες ειδικές παθήσεις διαπιστώνουν ότι ναι μεν τα δικαιούνται αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν στην ώρα τους. Τα παραγγέλνουν στην Αθήνα και πλέον μπαίνουν σε μια λίστα αναμονής για να περιμένουν πότε αυτά θα φτάσουν.

Αλαλούμ και με κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις όπου τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι άνθρωποι καθώς έχουν στα χέρια τους συνταγές των νοσοκομείων για φυσικοθεραπείες αλλά γίνονται μπαλάκι αφού το μεν νοσοκομείο δεν είναι πιστοποιημένο για να γράφει τέτοιες συνταγές και δεν έχει τους απαραίτητους κωδικούς ενώ από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκ των ελεγκτών απαιτούν ηλεκτρονική συνταγή για να προχωρήσει όλο αυτό το σύστημα.

Χρειάζεται περίσσια υπομονής και από τις δύο πλευρές για να μπορέσει κανείς να βρει άκρη, ωστόσο όμως αυτή υπάρχει μόνο μέσα από αρκετά μεγάλη προσπάθεια και από τους γιατρούς – ελεγκτές αλλά και από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και με ιδιαίτερα μεγάλη θέληση.

Όπως τουλάχιστον επιμένουν οι ασφαλισμένοι τα ραντεβού σε κάποιες κρίσιμες ειδικότητες, είτε στο νοσοκομείο, είτε στη νομαρχιακή μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, πάνε πολύ μακριά και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζουν και κλείνονται προληπτικά ραντεβού ακόμη και για μετά από τρεις μήνες αφού οι λιγοστοί γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και είναι συμβεβλημένοι ή έχουν καλύψει σε κάποιες ειδικότητες που δεν υπάρχουν πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί τα 200 ραντεβού ακόμη και για δύο μήνες.

Όλη αυτή η κατάσταση γίνεται εφιάλτης όταν μπορείς να περιμένεις βδομάδες για να εξασφαλίσεις ένα ραντεβού και εκείνη την κρίσιμη ώρα το σύστημα δεν ανταποκρίνεται. Ορισμένοι από τους γιατρούς θεωρούν ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το συνδέουν μάλιστα με τις διακηρύξεις του υπουργείου για περικοπές των συναλλαγών και οπωσδήποτε με την περιστολή των δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλεόνασμα από τέτοιου είδους λειτουργίες γεγονός το οποίο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους γιατρούς. Από τη στιγμή όμως που το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται εκτός λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν συνταγές από την πλευρά των γιατρών ανεξάρτητα από τη δική τους θέληση.

Έτσι ξεκινά ένας νέος Γολγοθάς των ίδιων των ασφαλισμένων να τρέχουν πάλι στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε είναι μόνιμοι, είτε συμβασιούχοι, είτε συμβεβλημένοι, για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι είτε αυτό είναι παραπεμπτικό, είτε είναι συνταγογράφηση σε ειδικό συνταγολόγιο που μόνο αυτοί έχουν.

Αυτό σημαίνει περίσσεια ταλαιπωρίας και πολύ τροχάδην και βεβαίως πρώτα και κύρια αρκετά μεγάλη τύχη.

Σε ότι αφορά τώρα τα εργαστήρια είναι κάτι το οποίο κανείς τουλάχιστον προς το παρόν δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη.

Όπως διευκρινίζει μάλιστα η τοπική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ «οι εξετάσεις γίνονται μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων στα εργαστήρια του Οργανισμού ( πρώην ΙΚΑ) των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας» και υπογραμμίζει με έμφαση ότι αυτές εξετάσεις είναι δωρεάν.

Μάλιστα σημειώνει πως «μερικά ιδιωτικά εργαστήρια παραλαμβάνουν παραπεμπτικά Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με συμμετοχή 15% του ασφαλισμένου αλλά κατόπιν προσωπικής συνεννόησης του ασφαλισμένου». Ένας ολόκληρος εφιάλτης λοιπόν μέχρι να βρουν το βηματισμό τους. Όλοι ελπίζουν αυτόν τον βηματισμό να τον βρουν σύντομα γιατί διαφορετικά η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απελπιστική. Οι ενστάσεις συνεχείς. Τα παράπονα επαναλαμβανόμενα, αλλά χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις. Η αστείρευτη υπομονή και αυτή εξαντλείται.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΑ ΛΑΜΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s