Νεοελληνική παθογένεια

Έχει ψυχοθεραπευτική αξία, καθώς συμβάλλει στην χαλάρωση της έντασης από τις καταιγιστικές (δυσμενείς) εξελίξεις η δημόσια όψη ορισμένων εκδηλώσεων της νεοελληνικής παθογένειας.

Λόγου χάρη στην περίπτωση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ στον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, εν αναμονή των αλλαγών στον «Καλλικράτη». Μεταξύ των εικαζόμενων μεταβολών είναι και η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών.

Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι της Τ.Α. που βλέπουν τα μειωμένα κονδύλια, που τους ζητείται ο περιορισμός των προσλήψεων σε έκτακτο προσωπικό (μάλλον πάμε για κατάργηση συμβασιούχων), που θα τους ζητηθούν απολύσεις προσωπικού (ευρύτερος γαρ τομέας του Δημοσίου) κ.τ.λ. όχι μόνο να συμφωνήσουν αλλά και να συμβάλλουν πιο δημιουργικά, μειώνοντας τις αντιμισθίες προέδρων οργανισμών, περιορίζοντας συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες.

Και όμως προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι  πολλοί δήμαρχοι ζήτησαν την τοποθέτηση ενός τέτοιου μέτρου σε βαθιά κατάψυξη, προκειμένου ν’ αποφύγουν εσωτερικές γκρίνιες και προβλήματα συνοχής των συνδυασμών τους!

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης εντυπωσιακός ο τρόπος αντίδρασης των αιρετών Περιφερειαρχών στο άρθρο 22 του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης 2» σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σύμφωνα με αυτό δημιουργείται σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ένα ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης…», σκοπό του οποίου θα είναι «η διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού, οι οποίες αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων».

Και ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αυτό αφορά ΜΟΝΟ τους τομείς αρμοδιότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έφθασαν στο σημείο να μιλούν για «επιστροφή» στην κεντρική διαχείριση-εξουσία του ΕΣΠΑ! Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Παραγνωρίζοντας εσκεμμένα προφανώς ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν κρατικούς πόρους χωρίς Ταμείο!

Φοβήθηκαν μη τυχόν και χάσουν μέρος της πίτας που αφορά εργολάβους και έργα (Αθάνατη Ελλάδα) και των προνομίων δηλαδή που προκύπτουν από αυτή τη σχέση.

Θα έχει ενδιαφέρον η στάση του Υπουργού όπως επίσης και οι τελικές αποφάσεις.

Πάντως κάποιοι απ’ ότι φαίνεται παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με το μανδύα του αυριανού υποψήφιου βουλευτή. Κρίμα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s