Ακόμα λιγότερα σχολεία!

Με νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, αλλά και να ακολουθηθούν αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους διευθυντές Εκπαίδευσης να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής τις προτάσεις για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και παράλληλα να τις υποβάλλουν προς τα αρ- μόδια Δημοτικά Συμβούλια για γνωμοδότηση.

Η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όπου την συγκεκριμένη ημερομηνία οι διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να διαβιβάσουν τις αποφάσεις τους και τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στις οικίες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Όπως διαρρέει από το υπουργείο Παιδείας οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα πρέπει να γίνουν με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνούν τις 200 σχολικές μονάδες, ανάμεσα στις οποίες θα περιλαμβάνονται και σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης.

Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν και απόφαση ανάληψης δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των νέων σχολείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις.

Τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να είναι παιδαγωγικά και να λαμβάνουν υπόψη τις κτιριακές υποδομές και τις χιλιομετρικές αποστάσεις από το νέο σχολείο, οι οποίες μάλιστα για τις ορεινές και δυσπρόσιτες διαδρομές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τη μισή ώρα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (!) και τα 45 λεπτά για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας (!). Παράλληλα θα ενοποιηθούν σε μια σχολική μονάδα όσα σχολεία της ίδιας βαθμίδας λειτουργούν σε ενιαίο χώρο.

Ο νέος γύρος των συγχωνεύσεων στις σχολικές μονάδες έρχεται να θέσει σε αβεβαιότητα μια σειρά σχολείων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σχολικές μονάδες της περιοχής είχαν αποφύγει την συγχώνευση στον προηγούμενο «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μετά από μια σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο κυρίως από την πλευρά των καθηγητών και των γονέων.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει άμεσα τις συνεδριάσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ αλλά και την ολομέλεια των προέδρων που έχει οριστεί για τις 4 Φεβρουαρίου

Advertisements

3 thoughts on “Ακόμα λιγότερα σχολεία!

  1. Δηλαδή τα παιδιά θα περπατούν (εκτός αν εννοούν οδικώς την ώρα, ακόμα χειρότερα δηλαδή) 1 ώρα με 1,5 για να πάρουν τη βασική εκπαίδευση. Γιατί ένα παιδί που κουράζεται τόσο στο δρόμο και χάνει τόσο δρόμο, το πανεπιστήμιο το έχει χαμένο από χέρι. Και αυτό δεν είναι ταξικό (και γεωγραφικό συνάμα, αλλά η ελληνική γεωγραφία σημαίνει ουσιαστικά ύπαιθρο) κριτήριο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s