Προς «κορυφαίους»…

Σας γνώρισα εδώ και πολλά χρόνια. Σας παρακολούθησα σε όλα τα βήματα της πολιτικής σας καριέρας. Δικαιούμαι νομίζω να σας πω αυτό που νοιώθω:

Αγαπητοί σύντροφοι, που με έναν μυστήριο τρόπο καταταχθήκατε στους «κορυφαίους».

Κουράστηκα!

Κουράστηκα να βλέπω κάποιους από εσάς να υπηρετείτε την πολιτική, με το αζημίωτο, περισσότερα από 30 χρόνια τώρα.

Κουράστηκα να σας βλέπω στα βουλευτικά έδρανα, σε κυβερνητικές θέσεις, στις τηλεοράσεις.

Κουράστηκα να σας ακούω να μιλάτε επί παντός του επιστητού, ως πολύ –επιστήμονες, χωρίς όμως καμία εξειδίκευση, πλην αυτής που έχει ανάγκη η πολιτική. Το χάιδεμα των αυτιών, δηλαδή.

Κάποιοι από εσάς επιμένουν ότι προσφέρουν στην πολιτική αν και  με την ηλικία σας θα ταίριαζε περισσότερο ένα τσαγάκι, παρά η συμμετοχή στη σωτηρία της χώρας. Τι μανία είναι αυτή με τη βουλευτική έδρα. Αν γινότανε και στον τάφο θα την παίρνατε!

Απορώ με την δυνατότητα να αλλάζετε Υπουργικές θέσεις . Δεν κατάλαβα ποτέ μου και δεν πρόκειται να καταλάβω πως κάποιος από ένα Υπουργείο – ας πούμε Δημόσιας Τάξης- μετακινούμενος σε ένα άλλο – όπως της Ανάπτυξης – ξαφνικά γίνεται ο κατ’ εξοχήν ειδικός σε αυτά τα θέματα! Πολύ περισσότερο όταν σχεδόν κανένας σας δεν είχε προηγουμένως ασχοληθεί με το αντικείμενο ούτε βεβαίως και οι σπουδές του – αν υπάρχουν – είναι σχετικές. Και όμως εμφανίζεστε ως αυθεντίες, νομοθετείτε, ρυθμίζετε τις τύχες της χώρας και του καθένα μας χωριστά, με βάση αυτό που νομίζετε σωστό και εμείς απλά πληρώνουμε τα αποτελέσματα των αδυναμιών σας.

Απορώ με την εμμονή σας να θέλετε ρόλους! Δεν βαρεθήκατε; Δεν κουραστήκατε; Δεν θελήσατε ποτέ να απέχετε , να δώσετε την ευκαιρία και σε άλλους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους;

Αλλά θα μου πείτε αν το κάνετε αυτό, με τι θα ασχοληθείτε; Όχι πως θα ζήσετε γιατί η μακρόχρονη ενασχόληση σας με όλα αυτά σίγουρα σας έχει βοηθήσει αν μη τι άλλο να λύσετε τα βασικά σας ζητήματα για την επιβίωση σας. Και τα δικά σας και των παιδιών σας και των εγγονιών σας! Αλλά πως θα περνάτε το χρόνο σας.

Σας καταλαβαίνω. Μπορείτε να ζήσετε χωρίς τιμή αλλά χωρίς δόξα ΠΟΤΕ!

Πώς να ξεφύγετε άραγε από την καθημερινή δημοσιότητα, τις δημόσιες σχέσεις που συνεπάγεται η θέση σας, τις επαφές με τους παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, το αλισβερίσι με διάφορους πόλους εξουσίας; Είναι δύσκολο, ειδικά αν έχεις μάθει να ζεις με αυτόν τον τρόπο.

Εμένα όμως δεν με ενδιαφέρει.

Βρεθήκατε και παραμείνατε γαντζωμένοι στις καρέκλες κάθε είδους εξουσίας, επειδή συμβιβαστήκατε με τα δεδομένα ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, επειδή προσαρμοστήκατε στις ανάγκες του, επειδή προσαρμόσατε τις δικές σας αρχές στη φιλοδοξία, επειδή είδατε και βλέπετε την πολιτική όχι σαν κοινωνική προσφορά αλλά σας επάγγελμα για το οποίο ούτε σπουδές χρειάζονται ούτε και ιδιαίτερες ικανότητες. Απλά αξιοποίηση σχέσεων την κατάλληλη στιγμή.

Ότι είχατε να δώσετε, το δώσατε. Φτάνει. Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας, της απογοήτευσης, της ανεργίας, της υπανάπτυξης είναι ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ. Αποκλειστικά δικό σας.

Επειδή σας βλέπω και πάλι να προσπαθείτε να πάρετε θέση για να διεκδικήσετε νέους ρόλους, θα σας πρότεινα να το ξανασκεφτείτε.

 Το πρόβλημα της παράταξης είστε εσείς. Το έχετε ποτέ σκεφτεί; Γιατί αποδειχτήκατε το χειρότερο πολιτικό προσωπικό στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας. Γιατί ακόμη και εκεί που έπρεπε να μιλήσετε κρατήσατε κλειστό το στόμα σας, προκειμένου να μη χάσετε την καρέκλα σας. Σκύψατε, λυγίσατε τη μέση όταν θα μπορούσατε να ορθώσετε το ανάστημα σας. Συνδιαχειριστήκατε την κρίση και είστε απολύτως συνυπεύθυνοι. Αλλά δυστυχώς αποδεικνύεστε και μικρόψυχοι.

Γιατί όταν αντιληφθήκατε ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που σας φώναζαν οι «μικροί» και «φτωχοί», θεωρήσατε ότι μπορείτε να εξαγνιστείτε χρεώνοντας τα πάντα σε αυτόν που σας εμπιστεύτηκε. Τότε ανακαλύψατε και διαφωνίες και λάθη και καθυστερήσεις και τα πάντα. Πριν όμως, δοκιμαστήκατε και πετύχατε σαν καλοί υπηρέτες.

Επειδή μπορείτε να προσφέρετε ένα μεγάλο καλό και στην παράταξη και στη χώρα, αξιοποιείστε τη μοναδική ευκαιρία που σας δίνεται:

Παραιτηθείτε από τη διεκδίκηση νέων ρόλων. Αρκετά! Είστε ένα φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, είστε τα κύρια στοιχεία της πολιτικής της κατεδάφισης και δεν μπορείτε να χρησιμοποιηθείτε για την ανοικοδόμηση ,ούτε της χώρας ούτε του ΠΑΣΟΚ.

Παρατήστε τα. Αφήστε την πολιτική. Χαρείτε αυτά που η ίδια σας πρόσφερε απλόχερα τόσα χρόνια τώρα. Χαρείτε τα εξοχικά σας, τις οικογένειες σας, τους φίλου σας, τα γούστα σας. Γιατί εσείς μπορείτε.

Όσο για εμάς τους υπολοίπους … θα τα καταφέρουμε! Θα κάνουμε πέτρα την καρδιά μας και θα συνεχίσουμε χωρίς εσάς. Και που ξέρετε . Μπορεί η δική σας απουσία να δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν πολιτικοί με πραγματικές δυνατότητες και άνθρωποι που να προσφέρουν αληθινά στη χώρα.

Φοβάμαι όμως ότι αν δεν το αποφασίσετε εσείς θα το αποφασίσουν άλλοι για εσάς!

ΥΓ

Αν βρεθείτε μόνοι σας θυμηθείτε να ανάψετε μια λαμπάδα στον Ανδρέα που σας ανέδειξε και στον Σημίτη που σας εμπιστεύτηκε αλλά και στον Γιώργο που σήμερα προσπαθείτε να απαξιώσετε. Γιατί χωρίς αυτούς θα είχατε ήδη βγει στην πολιτική εφεδρεία. Και όπως είπε και κάποιος που αναγνώρισε την αλήθεια: Δεν θα σας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας σας!

Advertisements

6 thoughts on “Προς «κορυφαίους»…

  1. Συμφωνώ με όλο το άρθρο, αλλά όχι στο σημείο που απορείς με τις αλλαγές υπουργείων. Ο Υπουργός δεν είναι αναγκαίο να είναι ειδήμων (πλατωνική ιδέα). Αλλιώς πάμε στη λογική των τεχνοκρατών. Ο Υπουργός δίνει πολιτικές κατευθύνσεις, μετά ακολουθούν οι ειδικοί και οι υπάλληλοι.

  2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αποφασίζουν τελικά για θέματα που δεν γνωρίζουν. Σεβαστή η άποψη σου αλλά επιμένω ότι δεν μπορεί κάποιος παντελώς άσχετος για ένα θέμα να παράξει πολιτική. Είναι αδύνατον. Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν γνώσεις. Υπάρχουν και πολιτικοί για τους οποίους η κατάληψη μιας Υπουργικής καρέκλας είναι η «πληρωμή» για τις υπηρεσίες τους!

  3. Παράθεμα: Προς «κορυφαίους»… « Nafpliotis Blog

  4. Παράθεμα: Το «σύνδρομο της καρέκλας» « ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  5. Παράθεμα: Το «σύνδρομο της καρέκλας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s