Η αναγκαιότητα μιας νέας ηγετικής συλλογικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του ιστορίας.

 Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σαν κίνημα λαού, όπως ξεκίνησε, οφείλει και πρέπει να υπηρετεί το λαό και να διατυπώνει καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατική του λειτουργία και η σοσιαλιστική  ιδεολογία που εκφράζει τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης.

 Απαιτούνται ΑΜΕΣΑ απαντήσεις στα βασικά συστατικά της κρίσης του.

 Στην κρίση ιδεολογίας οφείλει να απαντήσει με το αντάμωμα και πάλι του ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης. Οφείλει να αποκτήσει και πάλι την αριστερή και δημοκρατική του φυσιογνωμία και να απορρίψει οριστικά την προσπάθεια συμβιβασμού με τη νεοσυντηρητική λογική της δυνατότητας συνύπαρξης σοσιαλδημοκρατίας και νεοφιλελευθερισμού, που διακινείται από ομάδα διαχειριστών της κρατικής εξουσίας.

 Στην κρίση στρατηγικής οφείλει να απαντήσει με τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου, ξεκάθαρου και υλοποιήσιμου σχεδίου εξόδου από την κρίση και το οριστικό σπάσιμο των δεσμών της επιτήρησης της Τρόικα και των Μνημονίων. Με κεντρικό στοιχείο την ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που προϋποθέτει την αποδοχή και εφαρμογή πολιτικών αντίθετων με τις σημερινές που ενισχύουν την ύφεση και οδηγούν σε επιπλέον εξάρτηση.

 Στην οργανωτική του κρίση οφείλει να απαντήσει με την ενεργοποίηση των στελεχών και των μελών του, και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που θα αφορούν το νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του με κατοχυρωμένο και καταστατικά το ρόλο της οργάνωσης του με τέτοιο τρόπο που καμία ηγετική ομάδα να μην μπορεί να την απαξιώνει.

 Ταυτόχρονα οφείλει να απαντήσει πειστικά και στην απαξίωση των λεγόμενων «κορυφαίων» στελεχών, τα οποία σαν συστατικά στοιχεία της κρίσης, εμφανίζονται αδύναμα να οδηγήσουν σε νέες κατευθύνσεις και το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

 Οι διαδικασίες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι διαδικασίες καθαρά πολιτικές, που θα δώσουν τη δυνατότητα στην οργάνωση και στο κάθε μέλος μας να συμμετάσχει ισότιμα στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων.

Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο και ορατό πολιτικό περιεχόμενο και να είναι ουσιαστικές, συμμετοχικές και βασανιστικές.

Κρίνεται το μέλλον του κινήματος και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.

 Όσοι προτείνουν συνοπτικές διαδικασίες και γρήγορη λήψη αποφάσεων χωρίς εξαντλητικό διάλογο  για τις θέσεις και τη φυσιογνωμία μας, προσφέρουν κακή υπηρεσία και στο ΠΑΣΟΚ και στην χώρα.

Πίσω από την υποτιθέμενη βιασύνη κάποιων κρύβεται απλά και μόνο η πρόθεση τους να «τελειώσουν» με την προηγούμενη ηγεσία, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρεβάνς του 2007.

Είναι άραγε θέμα προσώπου;

Είναι κυρίαρχο πρόβλημα το ποιος θα βρεθεί στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας αδιαφορώντας για το ότι αυτή καταρρέει χωρίς τα κοινωνικά της στηρίγματα;

Ποιες πολιτικές θα υλοποιήσει;

Ποια επιλογή θα κάνει στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές;

Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη που αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός ελεγχόμενου και γραφειοκρατικού κομματικού μηχανισμού, ολίγων στελεχών υποταγμένων και στρατευμένων στη λογική της προσωρινής αναγκαιότητας θα οδηγήσει στον οριστικό ενταφιασμό του κινήματος.

 Η οργάνωση, τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι πρέπει να έχουν το χρόνο και να μιλήσουν και να συζητήσουν και να αποφασίσουν.

 

Ακόμη και για το μοντέλο της νέας ηγετικής ομάδας. Οι φωτισμένες ηγεσίες πνίγηκαν στα κύματα των μνημονίων και της υπηρέτησης των επιλογών της Τρόικα.

Απαιτείται η ανάδειξη μιας νέας μορφής συλλογικότητας που θα απορρίπτει τα φθαρμένα συστατικά της κρίσης, που θα σχεδιάσει, θα υλοποιεί και θα εφαρμόζει πολιτικές σύγκρουσης με τα συμφέροντα που εγκλώβισαν το πολιτικό προσωπικό της χώρας και θα μπορεί να ενώσει και να καθοδηγήσει και πάλι τη δημοκρατική παράταξη.

 Η νέα συλλογικότητα μπορεί να προκύψει μέσα από συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία και επιβεβαίωση της από την οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι σημερινοί ακράτητοι διεκδικητές μιας κομματικής εξουσίας με δονκιχωτικά χαρακτηριστικά, θα θυμίζουν τον διοικητή του κάστρου που ενώ καταλαμβάνεται, αυτός προσπαθεί να σώσει την προσωπική του (πολιτική) περιουσία.

 ΥΓ

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια ,από μεριάς συγκεκριμένων στελεχών, πλήρους προσωπικής και πολιτικής απαξίωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλο η κριτική, όση σκληρή και αν είναι και άλλο αυτό που συμβαίνει. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται ως οι άγγελοι μιας αμφιλεγόμενης «κάθαρσης», συμμετείχαν στον ωμό εκβιασμό που οδήγησε στην συγκυβέρνηση Παπαδήμου. Οφείλουν να λογοδοτήσουν για το : « ή φεύγεις ή δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης». Είναι και δικό τους αποτέλεσμα αυτή η σουρεαλιστική Κυβέρνηση η οποία οδηγεί τη χώρα στην πλήρη καταστροφή!

Ο ευτελισμός κάθε έννοιας πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αυτού του τύπου οι διχαστικές τακτικές καλλιεργούν το υπόστρωμα της αυριανής διάσπασης.

Εκτός και αν αυτό επιδιώκουν!

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Η αναγκαιότητα μιας νέας ηγετικής συλλογικότητας.

  1. Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Το έμψυχο υλικό που διαμορφώνει την εσωκομματική ατζέντα είναι φθαρμένο και -αν όχι από την αρχή- ιδιαίτερα συντηρητικό. Τα νέα πρόσωπα που θα διαμόρφωναν μία άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, απομονώνονται ή διορίζονται για να σωπάσουν…

    • Αρα θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να ανοίξουν τα στόματα. Αλλά και να δραστηριοποιηθούν όλοι κατανοώντας ότι η αδράνεια και ο αυτοπεριορισμός ενισχύει τις παραπάνω λογικές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s