Τα βρήκαν με 450 εκ. εξτρά

Σε συμβιβασμό ακόμη και μέσα από διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση οδηγήθηκε η τελευταία κρίση με την κυβέρνηση την ώρα που απειλούσαν με λουκέτα οι δήμαρχοι.

Αυτός ο συμβιβασμός δείχνει πως απομακρύνει το λουκέτο από τους δήμους, μετά μάλιστα και τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μια πλευρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν αρχικά 450 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια μέσα από τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη δόθηκε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια ώστε να μην οδηγηθεί η Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ «πήρε» 450 εκατ. ευρώ δηλαδή, 150 περισσότερα από τα «χαμένα» 300 εκατ. και αναμένει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών την αποτύπωση των δεσμεύσεών του στον Προϋπολογισμό 2012.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην οποία μετείχαν υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών από το οποίο μετείχε ο υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά, και ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος και της ΚΕΔΕ για το θέμα των χρημάτων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2012 για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

Με δεδομένο πως στις συναντήσεις ΚΕΔΕ-Σαχινίδη είχαν βρεθεί τα «χαμένα» 300 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τους δήμους και δεν είχαν γραφεί στον Προϋπολογισμό, οι δήμαρχοι αναζητούσαν το λιγότερο άλλα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμοι οι δήμοι. Η όλη συμφωνία «έκλεισε» στα συν 150 εκατ. ευρώ με τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ να είναι ικανοποιημένοι ενώ από την άλλη πλευρά να υπάρχουν αντιδράσεις.

Η συμφωνία

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον Προϋπολογισμό 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκατ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού και αφορούν:

120 εκατ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 160 εκατ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, 170εκατ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Να σημειωθεί πως από την… τριμερή συνάντηση εξασφαλίστηκε και κάτι άλλο για τους δήμους. Τα χρήματα της ΣΑΤΑ θα πηγαίνουν μέσω Λογιστηρίου Κράτους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα δίδονται πλέον, όπως οι ΚΑΠ.

Αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ δεν ήταν στην ίδια γραμμή, πράγμα που φάνηκε και αργότερα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, όπου και ζήτησε γενική συνέλευση για το θέμα και κινητοποιήσεις. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την η πλειοψηφία τού συμβουλίου, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως, πάντως, σημειώνει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, «η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ακολούθησε της συνάντησης, διατυπώθηκε η γενική εκτίμηση ότι ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα η συνάντηση κρίνεται πετυχημένη και αναμένεται η αποτύπωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον Προϋπολογισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s