Προσκαλούν τον Ράιχενμπαχ ως “σωτήρα”

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε όλα τα επίπεδα καταγράφονταν η επίκληση για την οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός ελληνικού εδάφους από την ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ. Χθες στις Βρυξέλλες οι Περιφερειάρχες απηύθυναν έκκληση απέναντί του ακόμη και για την περίπτωση να διαθέσει επιτελείς του σε κάθε Περιφέρεια για να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες. Μάλιστα αυτές οι διαδικασίες εντοπίστηκαν κυρίως στα έργα ΕΣΠΑ αλλά και στην γραφειοκρατία.

Χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι 13 Περιφερειάρχες με τον ευρωβουλευτή Γ.Χατζημαρκάκη αλλά και τον Χορστ Ράιχενμπαχ τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση κυρίως με την ρευστότητα στην αγορά. Πάντως εξέφρασαν την ανησυχία τους για το σκηνικό που διαγράφεται στη χώρα μας και τόνισαν πως βασικό τους μέλημα είναι η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.

Οκ. Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη αφού αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας που όπως είπε από την όλη εμπόδιο για την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Παράλληλα χαρακτήρισε ως «αιτία ανησυχίας» το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια προοπτική. Προσδιόρισε μάλιστα και προβλήματα τόσο στο διεθνές τραπεζικό σύστημα όσο και στο ελληνικό με συνέπεια να διαμορφώνεται μια ασφυκτική κατάσταση συνολικά στην αγορά και να πλεονάζουν σειρά από προβλήματα μεταξύ των οποίων εντόπισε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για την πραγματική οικονομία τονίζοντας σαν κατεξοχήν ανάγκη το γεγονός να υπάρξει αυτή η πρόσβαση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, που όπως είπε έκανε διπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν κρίση και έδωσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των Ιρλανδών και των Πορτογάλων, οι οποίοι έχασαν το 7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και των Ισπανών με απώλειες5%ενώτην ίδια στιγμή οι Έλληνες έχουν χάσει το 14%. Απευθυνόμενος προς τους Περιφερειάρχες, και κατόπιν της επιθυμίας τους για τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα στις περιφέρειες τους, ο κ. Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε να εξετάσει πως αυτή η τεχνική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην πράξη. Τόνισε ιδιαίτερα πως η ομάδα του θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειάρχες στην εξασφάλιση αδειών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στις περιοχές τους. Τα δύο αυτά προβλήματα τέθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση, ως πολύ σημαντικά, από τους ίδιους τους Περιφερειάρχες.

Τι ζήτησαν

«Πρέπει να βρούμε το master plan που θα περιορίσουμε την σπατάλη στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, να συνδυάσουμε τις επενδύσεις με την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην υπάρχουν πλέον φόβοι για πρόστιμα όπως στην περίπτωση των ΧΥΤΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ ενώ μάλιστα για αρκετή ώρα άκουγε τους Περιφερειάρχες σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν εκκλήσεις για να βρεθεί στις Περιφέρειες και να δώσει τα φώτα του σε αρκετά ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση πόρων αλλά και τις στρατηγικές επιλογές της κάθε περιοχής. Μάλιστα σε κάποια περίπτωση οι διάλογοι που εξελίσσονταν έδειχναν μια επιμονή από την πλευρά μιας μεγάλης μερίδας των Περιφερειαρχών έτσι ώστε είτε να εγκαταστήσει δικούς του μηχανισμούς ο κ. Ράιχενμπαχ στις Περιφέρειες, είτε να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίζονται τα πράγματα. Ο διάλογος εξελίχθηκε σε τέτοιο επίπεδο, με συνέπεια ο ίδιος ο οργανωτής κ. Γ. Χατζημαρκάκης απευθυνόμενος προς τον Ράιχενμπαχ του είπε:

«Πόσα άτομα θα μπορούσατε να στείλετε στην Ελλάδα στις περιφέρειες ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεων;» Ενώ απευθυνόμενος προς τους Περιφερειάρχες τους ζήτησε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο απαντώντας στο ερώτημα «εσείς δέχεστε να έρθουν ξένοι τεχνοκράτες στις περιφέρειές σας; Το θέλουν οι ψηφοφόροι σας;»

Δεν ήταν λίγοι οι Περιφερειάρχες οι οποίοι ζήτησαν άμεση συνεργασία για τεχνική βοήθεια προς τις Περιφέρειες ενώ συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα όπου έχουν σχέση είτε με τα έργα ΕΣΠΑ ή και ακόμη με τις μεγάλες επενδύσεις και το θέμα των απορριμμάτων. «Δεν με ενοχλεί που σας λένε υπερκυβερνήτη της Ελλάδας.

Από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» της Λαμίας

Σχόλιο:

Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιοι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες βλέπουν σαν σωτήρα τον Ράιχενμπαχ! Θα ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη των ψηφοφόρων τους για αυτό! Θα ήθελα τέλος να μάθω – με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι έχουν διατελέσει σε διάφορες θέσεις – αν αυτό σημαίνει αποδοχή της δικής τους αποτυχίας!

Σε κάθε περίπτωση όσοι ψάχνουν για σωτήρες στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον θλιβεροί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s