500.000 άτομα ζουν σε οικογένειες χωρίς εισόδημα

Τα στοιχεία που περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι αυξάνεται ελέω κρίσης ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά τα οποία δεν διαθέτουν εισόδημα από εργασία

Συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας δημιουργούν η βαθιά ύφεση και ο καλπασμός της ανεργίας. Τα στοιχεία που περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι αυξάνεται ελέω κρίσης ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά τα οποία δεν διαθέτουν εισόδημα από εργασία.

Υπολογίζεται πως πλέον 500.000 Έλληνες ηλικίας από 18 έως και 59 ετών ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο μέλος.

Επίσης την κατιούσα έχουν πάρει οι αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στις ΔΕΚΟ οι απώλειες φέτος ανέρχονται στο 7,9%.

Εκτιμάται πως ο ένας στους τέσσερις ιδιωτικούς υπαλλήλους (εξαιρούνται οι τραπεζοϋπάλληλοι) έχει υποστεί «κούρεμα» αποδοχών της τάξης του 10%.

Η κατάσταση της οικονομίας έχει φθάσει σε οριακό σημείο, γι΄ αυτό και στην έκθεση τονίζεται πως η Ελλάδα έχει μία «τελευταία ευκαιρία» για να ανασυγκροτηθεί μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα τονίζεται πως το δίλημμα είναι σαφές: Ή ανεξέλεγκτη κατολίσθηση εκτός ευρώ, με το βιοτικό επίπεδο να γυρνά πολλές δεκαετίες πίσω, ή συντονισμένη προσπάθεια εντός του ευρώ με κόστος για υλοποίηση της συμφωνίας.

Η ΤτΕ θεωρεί πως αποτελεί εθνικό στόχο η γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Κι αυτό καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει παρενέργειες:

  • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία κανένα άτομο δεν εργάζεται αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2011 στο 12,9% από 9,8% στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ο αριθμός των ατόμων αυτών εκτιμάται σε 500.000.
  • Το ποσοστό ανεργίας – υποαπασχόλησης ανέρχεται πλέον στο 21% από 16,3%. Σε αυτό πέρα από τους ανέργους συμπεριλαμβάνονται και όσοι δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα βρουν και εκείνοι που εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά με πλήρη απασχόληση.
  • Το γενικό ποσοστό ανεργίας θα πλησιάσει εφέτος το 17%, ενώ το 2012 θα υπερβεί το 18% από 17% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς δουλειά για πάνω από ένα έτος) προσεγγίζουν το 50% του συνόλου των ανέργων.
  • Η ύφεση το 2011 θα κλείσει στο 5,5% ή και λίγο περισσότερο, καθώς στο εννεάμηνο ο ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ ήταν 6,95. Το 2012 θα περιοριστεί στο 2,8% και η ανάκαμψη μετατίθεται για το 2013 με αύξηση του ΑΕΠ που δεν θα υπερβαίνει το 1%.
  • Οι πραγματικές αποδοχές ψαλιδίστηκαν εφέτος κατά 6,3% μετά από μείωση 9,1% το 2010.
  • Στις ΔΕΚΟ η μείωση των αποδοχών έφθασε 7,9% εντός του έτους.

Στον ιδιωτικό τομέα (δεν λαμβάνονται υπόψη οι τράπεζες) υπολογίζεται πως το 2011 περίπου το 25% των μισθωτών, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, αντιμετωπίζει περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι μειώσεις γίνονται είτε μέσω ατομικών συμφωνιών – συμβάσεων, είτε μέσω ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Πάντως μέχρι στιγμής (στοιχεία Οκτωβρίου) είχαν υπογραφεί μόνο 12 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας από τις οποίες μόνο δύο αφορούσαν μεγάλες επιχειρήσεις και τρεις εταιρείες μεσαίου μεγέθους. Οι ειδικές αυτές συμβάσεις κάλυψαν 3.555 μισθωτούς.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

Δύο μόνο σχόλια:

Το πρώτο αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση. Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι εκτιμήσεις για ύφεση 2,8% για το 2012! Και είναι απορίας άξιο πως το αποδέχονται κοινοβουλευτικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία! Για ποιο λόγο η ύφεση θα είναι μικρότερη το 2012 από αυτή του 2011; Μήπως επειδή θα μειωθούν ακόμη περισσότερο μισθοί και συντάξεις με το νέο φτωχολόγιο; Μήπως επειδή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση; Μήπως επειδή θα γυρίσουμε σε συνθήκες δεκαετίας του ’60; Μήπως επειδή θα αυξηθεί η ανεργία; Το 2012 η ύφεση θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις και είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες.

Το δεύτερο αφορά τις μειώσεις των μισθών: Δεν ξέρω πως υπολογίζονται τα νούμερα. Η αλήθεια είναι ότι από το Σεπτέμβριο και μετά οι μειώσεις στους μισθούς ξεπερνούν το 30%! Με το νέο μισθολόγιο (!) μέσα στο 2012 θα υπάρξουν μειώσεις τουλάχιστον 25% Μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή οι μισθοί θα μειωθούν πάνω από 50%!

Αυτή δεν είναι πολιτική λιτότητας αλλά πολιτική εξόντωσης των πάντων. Όποιος υπερηφανεύεται για τα κατορθώματα του ας τολμήσει να το πει μετά τις 15 Δεκεμβρίου και δημόσια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s