Παραλογισμός με …απόδειξη!

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, επέρχεται, με μείωση του αφορολογήτου για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, αλλά και τους νέους κάτω των 30 ετών, γίνεται επαχθέστερο το μέτρο των αποδείξεων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, εξισώνεται από το 2012 ο ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ενώ από το επόμενο έτος αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος, που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα βασιστεί στη δημιουργία του «μητρώου ακινήτων».

Παρακράτηση από 1ης Νοεμβρίου

Αυξημένη θα είναι η παρακράτηση φόρου, πιθανότατα, από την 1η Νοεμβρίου, καθώς το νέο αφορολόγητο όριο, αλλά και όλα τα μέτρα που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους επόμενους μήνες, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν με τη φορολογική δήλωση του 2012 να πληρώσουν «φουσκωμένους» φόρους σε σχέση με φέτος.

Από τις 12.000 στις 9.500 ευρώ

Ειδικότερα, όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, χθες, ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, που έχουν όμως εισοδήματα μόνο από τη σύνταξή τους, αλλά και τους νέους κάτω των 30 ετών, αφού γι’ αυτούς το όριο δεν θα είναι 5.000 ευρώ, αλλά θα κυμανθεί από 9.000 έως 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο πάντως σενάριο να «κλειδώσει» το αφορολόγητο όριο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων στις 9.500 ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και με την ανωτέρω διαφοροποίηση οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όταν το αφορολόγητο όριο «έπεσε» στις 8.000 ευρώ στις αρχές Ιουλίου για τους ανωτέρω υπόχρεους, το αφορολόγητο διατηρήθηκε στις 12.000 ευρώ.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι και μετά τη νέα μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ οι συνταξιούχοι άνω των 65 και οι νέοι κάτω των 30 ετών θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, η μείωση από τις 12.000 ευρώ θα επιβαρύνει αναμφισβήτητα τους προϋπολογισμούς τους, καθώς θα αυξηθεί η φορολόγησή τους.

Περισσότερες αποδείξεις

Όλοι όμως οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν από το 2012 να καταβάλουν στην εφορία υψηλότερους φόρους, με τις επαχθέστερες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μέτρο των αποδείξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο η συγκέντρωση αποδείξεων δεν «χτίζει» πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά στο εξής θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου, περισσότερες αποδείξεις για να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγησή τους, με συντελεστή 10%, για το ποσό των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αύξηση του ποσοστού 25% επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν στο εξής οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, για να γλιτώσουν το «πέναλτι» του 10%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τι θα πληρώσει ο φορολογούμενος

1. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% επί του εισοδήματος, δηλαδή 7.500 ευρώ. Εάν το ποσοστό ανέβει στο 30%, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει και μαζέψει αποδείξεις 8.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 100 ευρώ (1.000Χ10%). Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 800 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 1.250 ευρώ. Εάν το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων αυξηθεί στο 40%, τότε θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 2.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει και συγκεντρώσει αποδείξεις 1.300 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% στη διαφορά των 700 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 70 ευρώ, παρά το γεγονός ότι είναι αφορολόγητος.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσοστό των αποδείξεων αυξηθεί στο 50%, τότε θα είναι υποχρεωμένος να μαζέψει αποδείξεις 20.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 15.000 ευρώ σε αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 10% στη διαφορά των 5.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ.

4. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσοστό των αποδείξεων αυξηθεί στο 50%, τότε θα είναι υποχρεωμένος να μαζέψει αποδείξεις 30.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 20.000 ευρώ σε αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 10% στη διαφορά των 10.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ (1.000 + 700) για τα εισοδήματα του 2011.

Περικοπές σε δαπάνες που εκπίπτουν

Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος θα περικοπούν ή ακόμη και θα καταργηθούν. Οι δαπάνες ενοικίων, διδάκτρων, ασφαλίστρων, ιατρικών εξόδων, δικηγορικών αμοιβών, ασφαλιστικών εισφορών, δωρεών, χορηγιών και τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό μειωμένο από το 20% στο 10% για εισοδήματα μέχρι 30.000 ή 40.000 ευρώ, ενώ για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 ή τα 40.000 ευρώ δεν θα αναγνωρίζεται καμία έκπτωση. Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. Ευρώ.

«Φωτιά» στο πετρέλαιο

Το 2012, προχωρά τελικά η κυβέρνηση στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι φέτος οι αρμόδιες αρχές θα δημιουργήσουν τη νέα βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει τους υπόχρεους που θα δικαιούνται επιδότηση.

Τα κριτήρια για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αντικειμενικά, αφού θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξίσωση των ΕΦΚ θα βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, αφού οι καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον περίπου 50 λεπτά/λίτρο, πέρα από τη φετινή αύξηση του ΕΦΚ, ο οποίος, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, διαμορφώνεται φέτος στα 60 ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 – 6 λεπτά/λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την εξίσωση, ο ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,412 ευρώ/λίτρο, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που υπολογίζεται φέτος, λαμβανομένου υπόψη και του αυξημένου ΦΠΑ που ισχύει, αλλά και των διεθνών τιμών.

Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση, εκτιμάται ότι θα δώσει φέτος για ένα 1 τόνο πετρελαίου 900 – 950 ευρώ και το 2012 περίπου 1.400 ευρώ.

Αλλαγές στο καθεστώς ακινήτων με ενιαίο μητρώο τιμών

Μετά το «ηλεκτροσόκ» που προκάλεσε το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, με την υιοθέτηση όμως ενός νέου συστήματος, το οποίο πάντως θα «φουσκώσει» ούτως ή άλλως το «λογαριασμό» του έκτακτου τέλους που θα πληρωθεί το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που εξετάζεται προβλέπει, την προσαρμογή τους στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όπως, από τις αρχές του 2012, να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές των ακινήτων και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας άλλωστε, προβλέπουν ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αποφέρουν στο Δημόσιο, έως το 2012, έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, για φέτος, το οικονομικό επιτελείο «πάγωσε» την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, λόγω των άλλων σκληρών παρεμβάσεων στη φορολογία, όμως η υποχρέωση υλοποίησης των δεσμεύσεων φέρνει πιο κοντά πλέον τις αυξήσεις, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.

Σχόλιο:

Μάλλον περισσεύουν τα λόγια όταν με τόση ελαφρότητα αποφασίζονται μέτρα και νέα μέτρα με αναδρομική μάλιστα ισχύ, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αναξιοπιστία όσων έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Οι επιβαρύνσεις είναι τεράστιες για όλους τους μισθωτούς που φέτος πληρώνουν διαρκώς απίστευτα ποσά, που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους δύο μισθούς!

Η ιστορία με τις αποδείξεις αν επιβεβαιωθεί – ελπίζω ότι θα υπάρξουν σοβαροί άνθρωποι να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύσει, τους τρείς τελευταίους μήνες του χρόνου – θα αποδείξει απλά την διάθεση φορολογικής διάλυσης των πολιτών αυτής της χώρας.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για συγκεκριμένα εισοδήματα, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή! Δεν το καταλαβαίνουν; Αν λοιπόν κάποιος γνωρίζει ότι η απόδειξη του φροντιστηρίου, για παράδειγμα, δεν προσμετράται καθόλου, δεν θα διαπραγματευθεί καλύτερη τιμή χωρίς αποδείξεις με το φροντιστήριο;  Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι από τη μία το κράτος θα εισπράττει κάποια επιπλέον ποσά από τη φορολογία αλλά ΘΑ ΧΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ;

Πόσο μυαλό χρειάζεται άραγε;

One thought on “Παραλογισμός με …απόδειξη!

  1. Βασίλη δύο σχόλια μόνο για τις αποδείξεις.
    α) υπάρχουν τέτοια εισοδήματα των παραδειγμάτων εκτός του 5.000€ !!!!!! και αν ναι τότε είναι πολύ μεγάλα και ας πληρώσουν.
    β) όλο το προηγούμενο διάστημα γιατί ο καταναλωτής να μην παίρνει αποδείξεις; αν όχι μάλλον βοήθησε τη φοροδιαφυγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s