Τριβές μεταξύ ανέργων και εφοριακών!

Κόκκινη κάρτα αντικρίζουν στις εφορίες εκατοντάδες άνεργοι που έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς και σπεύδουν για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής της.

Μια λέξη στην επίμαχη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της εισφοράς έχει προκαλέσει σύγχυση στους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος Εισοδήματος των εφοριών και νευρική κρίση στους άνεργους φορολογούμε- νους. Τι συμβαίνει;

Με βάση όσα ορίζονται στην εγκύκλιο 1167 που αφορά στην υπουργική απόφαση εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς και η οποία εστάλη στις εφορίες, μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από αυτήν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι το 2011 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ «εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα».

Η λέξη «χρόνος» της βεβαίωσης είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη σύγχυση και τις τριβές εφοριακών και άνεργων φορολογούμενων.

Στις εφορίες εμφανίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2011, δηλαδή δούλεψαν για κάποιες ημέρες ή μήνες εντός του 2011, απολύθηκαν στη συνέχεια και λαμβάνουν σήμερα επίδομα ανεργίας.

Σε αρκετές εφορίες, όχι σε όλες, λαμβάνουν αρνητική απάντηση όταν ζητούν να διαγραφεί η εισφορά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με το σκεπτικό ότι κατά το «χρόνο» της βεβαίωσης της εισφοράς, δηλαδή το 2011, είχαν πραγματικά εισοδήματα αφού πραγματοποίησαν έστω και μερικά μεροκάματα πριν απολυθούν.

Με άλλα λόγια, οι εφορίες ερμηνεύουν τη λέξη «χρόνο» ως «έτος». Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι κατά πάγια ερμηνεία οι λέξεις «χρόνος βεβαίωσης», σημαίνουν τη στιγμή βεβαίωσης.

Αν δεχτεί αυτήν την ερμηνεία η εφορία τότε ο άνεργος απαλλάσσεται από την εισφορά. Το θέμα είναι εις γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου προκειμένου να διευθετηθεί. Αν δεν γίνει αυτό όμως ή τουλάχιστον αν δεν δοθούν προφορικές οδηγίες προς τις εφορίες τότε πολλοί άνεργοι κινδυνεύουν να μην γλιτώσουν την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω δείχνουν και το βαθμό γραφειοκρατίας που επικρατεί στο ελληνικό φορολογικό σύστημα και ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους αφού προκειμένου να εφαρμοστεί ένας νόμος απαιτούνται συνεχώς ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s