Νέα δεδομένα για το ΕΣΠΑ…

Σε οριζόντια περικοπή της Εθνικής Συμμετοχής στο ΕΣΠΑ μέχρι τη βάση του 15% έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια σχέση οριζόντια 85- 15 επιβάλει η συμφωνία που έκλεισαν χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τη χθεσινή μέρα υπάρχει ένα οικονομικό όφελος για τη χώρα που προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, για την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που υπήρξαν τη χθεσινή μέρα, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευτούν με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό ύψους 770 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Μάλιστα υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτή η εξοικονόμηση προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ. ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν – πρόκειται για την κατασκευή των οδικών αξόνων: Ιόνια Οδός, βορειοδυτικός άξονας Πελοποννήσου, Ε65, τα οδικά δίκτυα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Μαλιακός – Κλειδί, που είχαν κολλήσει. Το αποτέλεσμα της επανεκκίνησης των έργων είναι η δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας –  ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πακέτο, όπως ανακοινώθηκε τη χθεσινή μέρα, προβλέπονται μαζικές εντάξεις έργων που παραμένουν χωρίς να κινηθούν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της εθνικής συμμετοχής, σημαίνει αυτόματη αναθεώρηση του προγράμματος και παράλληλα σημαίνει σημαντικές περικοπές σε ότι αφορά τις Περιφέρειες του στόχου 2 οι οποίες ούτε καν αναφέρονται σε όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται.

Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο προκύπτει μέσα από εκείνα τα οποία ανακοινώθηκαν τη χθεσινή μέρα είναι ότι επιταχύνονται και απεμπλέκονται τα έργα των παραχωρήσεων, όπως επίσης δίδεται η δυνατότητα να γίνουν χρηματοδοτήσεις για τις απαλλοτριώσεις, έτσι ώστε να συνεχιστούν τα συγκεκριμένα έργα και δίδεται παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική βοήθεια αφού άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της τεχνικής βοήθειας καλύπτονταν από εθνικούς πόρους. Η μείωση της εθνικής συμμετοχής είναι αυτονόητο ότι θα παρουσιάσει μια εικόνα όπου τελικά θα έχουν πληρωθεί παραπάνω χρήματα μέχρι στιγμής από όσα τελικά θα δικαιολογούνται.

Να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες η περικοπή της εθνικής συμμετοχής ουσιαστικά μειώνει τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος θα είναι ελάχιστα αυξημένος πάνω από την κοινοτική συνδρομή. Δηλαδή η συνολική χρηματοδότηση, η συνολική δημόσια δαπάνη θα βρίσκεται στην κατηγορία 85% Κοινοτικά χρήματα και 15% εθνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες ο κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσδιόρισε πως «τα οφέλη που προκύπτουν από το πακέτο που συμφωνήσαμε με την Επιτροπή παράγουν τα ακόλουθα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα:

θετική δημοσιονομική επίπτωση για τον προϋπολογισμό ύψους 770 εκ. ευρώ για το 2011, και 1,4 δις ευρώ μέχρι το 2013, την επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων ύψους 11 δις ευρώ με την υλοποίηση δύο συγκεκριμένων βημάτων, καθώς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα για το 2011 και το 2012, ύψους 500 εκ. ευρώ».

Ο ίδιος μάλιστα χάραξε και το πλαίσιο της αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και η οποία συμφωνήθηκε και με την Ε.Ε.. Μάλιστα έκανε λόγο για κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και μάλιστα σημείωσε πως οι άξονες είναι οι παρακάτω:

«Θετική δημοσιονομική επίπτωση 2,1 δις ευρώ: 330 εκ. ευρώ έσοδα και 440 εκ. ευρώ εξοικονόμηση από την αναδρομική αναθεώρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 85- 15 εντός του 2011, και επιπλέον εξοικονόμηση 1,4 δις από την εφαρμογή των ποσοστών αυτών μέχρι τo τέλος της προγραμματικής περιόδου» όπως χαρακτηριστικά είπε, κάνοντας λόγο ότι έρχονται σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό με την αναδρομική αναθεώρηση αλλά και απεγκλωβισμό πόρων για την πραγματική οικονομία.

Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε πως «τα 770 εκ. ευρώ που επιστρέφουν άμεσα στα δημόσια ταμεία, ισοδυναμούν με τα έσοδα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία από το συνολικό εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης για το 2011 ή με την εξοικονόμηση δαπανών που προβλέπεται από τις μειώσεις λειτουργικών δαπανών των Υπουργείων».

Ωστόσο όμως απ’ ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού μπορεί τώρα να σταθεροποιείται μια σχέση 85- 15 μεταξύ Κοινοτικής συνδρομής και εθνική συμμετοχής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «με την Ευρ. Επιτροπή για χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της Εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (~5%) Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που εφόσον επιτευχθεί θα έχουμε μια εξοικονόμηση περίπου 4,8 δις ευρώ για τον εθνικό μας προϋπολογισμό» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

One thought on “Νέα δεδομένα για το ΕΣΠΑ…

  1. Αυτα μας καταστρέψανε, και επίσης οι μίζες.. Έδινε δάνεια η ΕΟΚ, τα παιρναν τα λαμόγια, τώρα μας ζητανε το λογαριασμό. Τον λογαριασμό να τον πληρώσουν το πασοκ και η νδ. Αυτοί τα φάγανε. Υπομονή μεχρι το Σεπτέμβρη που θα γινουν αναγκαστικά εκλογές. Εχει να πέσει μαύρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s