Πήγα σε μάγισσες , σε χαρτορίχτρες …

Γράφουν σήμερα τα «ΝΕΑ» :

«5 σενάρια για την επόμενη µέρα

Η Νέα Δημοκρατία διά του κ. Σαµαρά, υπό την πίεση των δεδομένων, δίνει µιας μορφής συναίνεση στην κυβέρνηση βάζοντας όµως όρους και προϋποθέσεις. ακολούθως η κυβέρνηση υιοθετεί ορισμένες από τις προτάσεις για την οικονοµία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραµµα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση. ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα συνεχίσει µόνος του την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και το επόµενο διάστηµα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις µε την τρόικα µε στόχο την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής οδηγείται σε ναυάγιο. ο Πρωθυπουργός συνυπολογίζει τα δεδομένα και ενδεχομένως αποφασίζει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. αυτό το τελευταίο, άλλωστε, το υπονόησε και σε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίµου. Χθες ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η συνάντηση µε τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υποκρύπτει εκλογές.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν καταλήγει σε κανένα θετικό αποτέλεσµα.

Η κυβέρνηση αναθερμαίνει το σενάριο της διενέργειας δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες να απαντήσουν εάν επιθυµούν τη σωτηρία της χώρας ή την έξοδο από το ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός ζητάει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στην τοποθέτηση προσωπικοτήτων σε νευραλγικά υπουργεία και εφόσον εισπράξει θετική απάντηση από τα κόµµατα προχωράει σε ανασχηματισμό εντάσσοντας στο κυβερνητικό σχήµα πρόσωπα κοινής αποδοχής από τα κόµµατα.»

Θα μου πείτε σενάρια, αλλά ποιος μπορεί να στοιχηματίσει για το τι θα συμβεί και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη ημέρα;

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Τουλάχιστον έτσι το διαβάζω εγώ (δεκτή κάθε διαφορετική προσέγγιση):

Μία Κυβέρνηση που εκλέχτηκε πριν από ενάμιση χρόνο με αυξημένη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σήμερα σηκώνει τα χέρια ψηλά, υπό την πίεση των εξελίξεων για τις οποίες φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Η αναζήτηση «σωσιβίων», συμμάχων και επιλογών τύπου «δημοψηφίσματος» είναι απόδειξη αδυναμίας και αδιεξόδου. Πιθανή Κυβέρνηση προσωπικοτήτων προφανώς και δεν συμβαδίζει με τη ψήφο του ελληνικού λαού το 2009. Δεν εκλέξαμε Κυβέρνηση προσωπικοτήτων, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αλλά Κυβέρνηση στο πλαίσιο συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων που δεν υλοποιήθηκαν.

Όσοι προτείνουν ελαφρά τη καρδία δημοψήφισμα, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά, πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο διχασμού του λαού, τις επιπτώσεις από ένα αποτέλεσμα τύπου «επιστροφή στη δραχμή» αλλά και τον – οριστικό – διχασμό του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί όλοι να πάρουν θέση δημόσια!

Και τέλος φοβάμαι ότι όσοι απεργάζονται σενάρια Κυβέρνησης προσωπικοτήτων ( τι θα βοηθούσε άραγε; Θα βρίσκαμε την ανάπτυξη ή θα μειώναμε το χρέος;), μάλλον έχουν προεξοφλήσει επόμενες συγκυβερνήσεις. Με ποιανού την έγκριση, με ποιανού τη συμφωνία;

Εν αναμονή εξελίξεων, που μακάρι να διαψεύσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s