Όταν η Κούβα συναντά την ιδιωτική οικονομία

Η είδηση που διαβάσαμε όλοι μας είχε ως εξής:

«Μεταρρυθμίσεις άνευ προηγούμενου για την σύγχρονη ιστορία της Κούβας ενέκρινε η ολομέλεια του 6ου συνεδρίου του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο περιορισμός στη θητεία των ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών και περίπου 300 οικονομικά μέτρα, που αποτελούν προτάσεις του Ραούλ Κάστρο, με στόχο τη διάσωση της οικονομίας αλλάζουν την εικόνα της σοσιαλιστικής χώρας της Καραϊβικής.»

Χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, γιατί και αυτές έχουν τη σημασία τους, στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία, η αυτονομία των κρατικών επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση του τομέα γεωργίας τροφίμων και το άνοιγμα στα ξένα κεφάλαια, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε την κατάργηση 500.000 θέσεων στο Δημόσιο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί η πώληση και αγορά κατοικιών για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, «στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς«. Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ωστόσο ότι «μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης«.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική η ομιλία του Ραούλ Κάστρο, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Πρέπει να δώσουμε τέλος στο ανέκδοτο ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου μπορείς να ζεις χωρίς να δουλεύεις» Καθησύχασε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις και «ούτε ένας άνθρωπος δεν θα αφεθεί στη μοίρα του».

Το καλύτερο όμως, με άμεση συσχέτιση και με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα

«Αγνοήσαμε για πολύ καιρό τα προβλήματα µας» είπε ο Ραούλ που τόνισε ότι η Κούβα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις εάν θέλει να επιζήσει. «Καµία χώρα και κανένα άτοµο δεν µπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει» δήλωσε. «∆ύο και δύο κάνουν τέσσερα. Ούτε πέντε ούτε έξι ή επτά όπως µερικές φορές προσποιούµαστε ότι είναι το άθροισµα» τόνισε, καλώντας τους συνέδρους «να παραµερίσουν τον φορμαλισμό, την αδράνεια και τον δογματισμό» διευκρινίζοντας όµως ότι «δεν υπάρχει περίπτωση θεραπείας-σοκ για την Κούβα».

(Πεσ’ τα Ραούλ να σε ακούσουν στην Ελλάδα)

Από το «καθ’ υπερβολή συγκεντρωτικό» μοντέλο –κατ’ εικόνα και ομοίωση της ΕΣΣΔ των ετών 70-ο Ραούλ Κάστρο φιλοδοξεί να εισάγει τη χώρα σε μία μικτή οικονομία, εισάγοντας τους νόμους της αγοράς, αλλά διατηρώντας συνάμα τις «κατακτήσεις του σοσιαλισμού». Σύμφωνα με τον Κουβανό αναλυτή Αρτούρο Λόπες-Λέβι, του Πανεπιστημίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ, «η απόφαση έχει ληφθεί» για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Κούβα εγγύτερα στην οικονομία της αγοράς και «το ερώτημα είναι πλέον για το ΚΚ Κούβας να καθορίσει την ταχύτητα, τη μορφή, τη διαδικασία, την έκταση και την ένταση» αυτής της πορείας.

Με απλά λόγια:

Σοσιαλισμός με την παραδοσιακή έννοια ( και την λογική του δικού μας ΚΚΕ) με ιδιωτική οικονομία, ατομική ιδιοκτησία και ξένα κεφάλαια προφανώς δεν υπάρχει. Η ανάγκη για επιβίωση της Κούβας στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν κυριαρχεί απέναντι στα αποστεωμένα «ιδεολογικά» πρότυπα και τα κατάλοιπα της Σταλινικής λογικής. Αλλαγές που εκ των πραγμάτων είναι επιβεβλημένες και οι οποίες σηματοδοτούν την αλλαγή των βασικών κατευθύνσεων του καθεστώτος.

Είναι απορίας άξιο πως ο 79χρονος Ραούλ Κάστρο αντιλαμβάνεται ότι επιβίωση χωρίς προσαρμογή για τη χώρα του,  δεν υπάρχει ενώ οι δικοί μας παλαιολιθικοί «μαρξιστές» επιμένουν στο δρόμο που χαράχτηκε το 1917.

Οπότε λογικό είναι το ερώτημα:

Ένα σύστημα με ατομική ιδιοκτησία, κανόνες ελεύθερης αγοράς, μειωμένο κράτος και αυτονομία κρατικών επιχειρήσεων, πως λέγεται;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s