Ραγκούσης για το δημόσιο!

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ν. Ραγκούσης έκανε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις αλλαγές στην αξιολόγηση των στελεχών του Δημοσίου:

 «Αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες για τη διάλυση του Δημοσίου, την αποτελμάτωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την καθήλωση της αποτελεσματικότητας σε όλο το δημόσιο τομέα, καταλήγει κανείς ανεπιφύλακτα στον καθοριστικό ρόλο της αναξιοκρατίας στις προαγωγές.

Με μία φράση, οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το Δημόσιο.

Διότι ενώ στις προσλήψεις είχαν καταβληθεί προσπάθειες για τον περιορισμό έστω των αυθαιρεσιών, οι προαγωγές παρέμειναν πάντα το λάφυρο του κομματικού νικητή.

Η χειραγώγηση 25.000 προϊσταμένων με ευνοιοκρατικά, πελατειακά κριτήρια, όχι μόνο κομματικά αλλά και προσωπικά, των υπουργών, οδήγησαν στη λαφυραγώγηση του δημοσίου. Ήταν από τα μελανότερα σημεία, το βαθύ σκοτάδι, της Μεταπολίτευσης. Οι μισοί εν δυνάμει προϊστάμενοι, προσκείμενοι στο νικητή, δεν είχαν κανένα κίνητρο παραγωγικότητας, αφού η κομματική εύνοια ήταν εγγύηση προαγωγής. Οι άλλοι μισοί, οι μη προσκείμενοι, δεν είχαν επίσης κανένα κίνητρο, αφού γνώριζαν ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα. Αυτό εκτέλεσε εν ψυχρώ κάθε κίνητρο παραγωγικότητας, ευσυνειδησίας, αποτελεσματικότητας.

Από την εφαρμογή του Ν. 3839/2010 οι προαγωγές γίνονται με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης – χωρίς καμία δυνατότητα επιρροής του υπουργού. Και με τη λειτουργία του ΕΙΣΕΠ, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη, οι επιλογές των προϊσταμένων θα γίνονται με διαφανή αξιοκρατικά κριτήρια – γραπτός διαγωνισμός και αδιάβλητη συνέντευξη από το ανεξάρτητο ΕΙΣΕΠ.

Αυτό το νέο καθεστώς αξιοκρατίας, μαζί με τη χωρίς εξαιρέσεις αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων για κάθε θέση στο Δημόσιο που εγκαινίασε ο Ν. 3812, δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον στη σχέση κράτους – πολίτη. Και ασφαλώς είναι αδιανόητη κάθε νησίδα αναξιοκρατίας σε οποιαδήποτε επιλογή. Αξιοκρατία ή υπάρχει παντού ή δεν υπάρχει.

Γι᾽ αυτό και μετά τη συνταγματική κατοχύρωση αξιοκρατικών προσλήψεων πρέπει να θωρακίσουμε συνταγματικά και τις αξιοκρατικές προαγωγές στο Δημόσιο. Να μην κινδυνεύσει ξανά η χώρα να πληρώνει τα σπασμένα της λαφυραγώγησης του Δημοσίου.

Σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο σώμα προϊσταμένων, αξιοκρατικά εκλεγμένων, που δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτε. Ένα σώμα προϊσταμένων που αποφασίζει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας – μέσα από το σύστημα «Διαύγεια», το οποίο εφαρμόζεται ανεξαίρετα. Και, μάλιστα, είναι στις προθέσεις μας να καταστήσουμε κάθε παράβαση της υποχρέωσης ανάρτησης στη «Διαύγεια» πειθαρχικό αδίκημα.

Αξιοκρατικές προσλήψεις, αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο. Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μισθολόγιο που δίνει κίνητρα στη παραγωγικότητα και αμείβει την εργασία δίκαια και ισότιμα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο τώρα που έχουν εξασφαλιστεί τα εχέγγυα μιας ακριβοδίκαιης αξιολόγησης.

Η αντικειμενική αξιολόγηση ως θεμέλιο της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να αποτελέσει τον στερεό «φέροντα οργανισμό» του οικοδομήματος του μισθολογίου.

Θέλουμε να κάνουμε επιτέλους πράξη την- επί χρόνια ζητούμενη αλλά ποτέ ως τώρα υλοποιούμενη- σύνδεση της εξέλιξης και της αμοιβής με την παραγωγικότητα, η οποία είναι εφικτή και αποδεκτή μόνο στη βάση μιας αδιάβλητης αξιολόγησης.

Και αυτό είναι σε θέση να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στο Δημόσιο- κινητικότητας και αποτελεσματικότητας.

Να προσφέρει δηλαδή, για πρώτη φορά, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ανάπτυξη της χώρας».

Advertisements

One thought on “Ραγκούσης για το δημόσιο!

  1. -Φιλε Βασιλη καλοι οι τεχνοκρατικοεπικοινωνιακοι σχεδιασμοι,αλλα με τα παραθυρα,το μη ελεγχο σε ολη την πυραμιδα του Δημοσιου,μη απογραφη και αξιολογηση μεχρι τον τελευταιο θυλακα,τις διαπλοκες οργανων,ελεγκτων και ελεγχομενων,χαλκευμενων τυπικων «αξιοκρατικων «στοιχειων τα λαμογια παντος καιρου εν τοις πραγμασι ζουν και βασιλευουν,κτιζουν μηχανισμους και διακινουν το παιχνιδι με την ανοχη? ανεπαρκεια? σιγουρα ομως με την πολιτικη ευθυνη των πολιτικων προισταμενων αν οχι με την κλιμακωτη καλυψη και περαν φυσικα των συ μφεροντων των πολιτων! το κομματι αυτο δεν αποτελει μεγαλυτερο ποσοστο απο 5-10%(τοσο τους χρειαζεται!) και αν μιλησει κανενας αφελης φερελπις νεολειτουργος τον τρωει η μαρμαγκα! το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι! οι χοροι καλα κρατουν με ονοματεπωνυμο στους ολιγους! παραδειγματα στη διαθεση σου!…ετσι εχουν οι γεματες καρεκλες ! …και οι ολοενα διαμορφουμενες αδειες βορρα στον κοινωνικο αυτοματισμο! χαιρετιματα στην εξουσια απο αδειες η γεματες καρεκλες! οι τσατσοι του ταγματος ανεπιθυμητων φανταζουν αγγελοι παιδικου παιχνιδιου μπροστα σ αυτους τους φυλακες της κατ αναθεση παροδικης πολιτικης εξουσιας! αν πραγματι εχει βουληση η πολιτικη εξουσια ας βαλει πρωτα φυλακες στους φυλακες τυπικα και ατυπα γιατι
    αυτη τη σκοπιμοτητα εξυπηρετει και η δομημενη γραφειοκρατια! την Καλημερα μου Καλο Πασχα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s