Ποιος θα εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

Διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων τόσο ως προς τα ποσοστά εκχώρησης όσο και ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μεταβιβαστούν προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο αναζήτησης ρευστού, του οποίου η πρώτη φάση ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου περιέχει σημαντικές συμμετοχές σε τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παίγνια, συχνότητες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, μεταλλεύματα, δίκτυα ύδρευσης, αμυντικές βιομηχανίες, ακίνητα. Το σχέδιο καλύπτει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και συνυπολογίζει τέσσερις βαθμούς κρατικής ιδιοκτησίας.

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση για άμεση και πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ, μιας επιχείρησης που γνώρισε κατά καιρούς και τον ιδιώτη και το κράτος, μιας επιχείρησης της οποίας η κακοδιαχείριση την εξαετία της ΝΔ, την έσπρωξε στην άβυσσο, μιας επιχείρησης όμως  η οποία  έχει στην κατοχή της όλα τα μεταλλευτικά δικαιώματα του λατερίτη σε όλη τη χώρα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Ποιος θα εκμεταλλεύεται πλέον τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές του νικελίου που είναι ανεβασμένες στην διεθνή αγορά επιτρέπουν μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την πλευρά της διοίκησης έτσι όπως αποτυπώνονται στη σημερινή φάση ο τζίρος για το 2011 αναμένεται από 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές εξάλλου είναι οι εκτιμήσεις και των ειδικών της εταιρίας. Από αυτά 110 έως 115 εκατομμύρια ευρώ θα είναι κέρδη της εταιρείας μόνο από τη φετινή χρήση!

Ένα χρόνο πριν άλλα λέγανε!!!

Δεν πέρασε πολύς  χρόνος από τις κατηγορηματικές (προεκλογικές) διαβεβαιώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και ανακοινώθηκε επίσημα η πρόθεση ιδιωτικοποίησής της.

Για να μην ξεχνιόμαστε:

Στις 17 Ιουλίου του 2009 εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση που αξίζει να την προσέξετε:

«Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Κατσιφάρα, και τον Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππο Σαχινίδη, πραγματοποίησε συνάντηση, στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων από τους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, με αντικείμενο τα κυβερνητικά σχέδια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου Μ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι, το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με την επιλογή της κυβέρνησης για πώληση της ΛΑΡΚΟ και ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με τους καταστροφικούς χειρισμούς της στη διοίκηση της εταιρίας, την οδήγησε συνειδητά στην απαξίωση με τελικό στόχο το ξεπούλημά της, ενώ τόνισε ότι, για το ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης είναι μια καθαρή επιλογή, όπως αντίστοιχα καθαρή είναι και η θέση του, ότι η ΛΑΡΚΟ οφείλει να έχει μια δυναμική, κερδοφόρα και ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή αγορά.»

Θυσία στον βωμό της ανάπτυξη;

Ιφιγένεια ώστε να φυσήξει ο ούριος άνεμος προσέλκυσης επενδυτών;

 Κατά σύμπτωση ο τότε μαντατοφόρος των προθέσεων τού ΠΑΣΟΚ είναι ένας εκ των υπουργών που θα εποπτεύσουν την παράδοση της εταιρίας σ’ αγοραία συμφέροντα. Βέβαια το κυβερνητικό σλόγκαν είναι πως τα όσα ειπώθηκαν τότε δεν ισχύουν, καθώς άλλαξαν «τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες».

Ακόμα και ο «λόγος τιμής» διχοτομείται, σε πριν και μετά το μνημόνιο.

 

Advertisements

2 thoughts on “Ποιος θα εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

  1. Εψαξα και βρήκα μια παλιότερη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (όταν ήταν στην αντιπολίτευση) για τη Λάρκο. Εχει τεράστιο ενδιαφέρον:
    Επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Χρ. Φώλια, κατέθεσαν σήμερα 47 βουλευτές του ΠαΣοΚ, με θέμα «Συνέχιση της κακοδιαχείρισης και των αυθαιρεσιών από τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και συγκάλυψη του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου».
    Υπενθυμίζεται ότι το ΠαΣοΚ είχε καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση και στις 19-7-2007, χωρίς, όμως, να λάβει, όπως τονίζει, πειστικές απαντήσεις. Στην σημερινή ερώτηση υπογραμμίζει επίσης ότι η αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης δεν αίρει σε καμία περίπτωση ούτε τις τεράστιες δικές της ευθύνες, αλλά ούτε και τις ευθύνες των βασικών μετόχων που ανέχθηκαν τους χειρισμούς της διοίκησης και επέτρεψαν την απαξίωση της εταιρείας
    http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=803925&nt=103

  2. Ωραίο χουνέρι ας κάνουν στο ΠΑΣΟΚ -εν είδη πικρού χιούμορ- οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ! Δεν ανεβάζουν σε κάποια ιστοσελίδα με τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Χρυσοχοιδη (το 2009), ότι η εταιρία θα παραμείνει στο δημόσιο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s