Βοήθεια για το «Βοήθεια στο Σπίτι»!!!

Εγκλωβισμένοι και εξαπατημένοι νιώθουν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα προνοιακά προγράμματα και τον τρόπο ο οποίος έχει επιλεγεί για να χρηματοδοτηθούν.

Τα ίδια συναισθήματα έχουν και οι εργαζόμενοι καθώς θεωρούσαν πως είχαν εισπράξει κάποιες εγγυήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν χρήματα την τοπική αυτοδιοίκηση για να συνεχίσει την προνοιακή της πολιτική. Όμως τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα και από την άλλη πλευρά τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι ίδιο ευνοϊκά όπως στο παρελθόν. Ουσιαστικά επικρατεί ένας προβληματισμός ο οποίος θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ιδιαίτερα καθυστερημένος αφού όλα φαίνονται πλέον ότι ήταν προδιαγεγραμμένα και οι ενδιάμεσες εγγυήσεις που εκδίδονταν δεν είχαν βασικό στόχο την επίλυση του θέματος αλλά μια μικρή αναμονή.

Από τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν δέχτηκε τη συνέχιση της ενίσχυσης των προγραμμάτων και από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση πλήρωσε από εθνικούς πόρους αρκετά κονδύλια, η Ε.Ε. κυριολεκτικά τα πέταξε έξω από το ΕΣΠΑ ενώ έχει ήδη μετασχηματιστεί και η συνολική λειτουργία των φορέων. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο βήμα όταν οι φορείς της αυτοδιοίκησης καταργήθηκαν από τελικοί δικαιούχοι για να γίνουν λίγο αργότερα ανάδοχοι.

Δηλαδή αποδέχτηκαν μια λειτουργία ανοίγοντας την αγορά. Να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο δεν είχε ακουστεί ούτε κουβέντα. Συνέχισαν παίρνοντας τοις μετρητοίς τις οποιεσδήποτε εγγυήσεις εκείνη την ώρα, χωρίς όμως να προβληματίζονται για το τι θα επακολουθήσει.

Οι νέες ρυθμίσεις

 Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε εξασφάλιση ούτε στις θέσεις εργασίας, ούτε πολύ περισσότερο στα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν.

Η λειτουργία μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ περιέγραφε την γκρίζα πορεία των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Τώρα πλέον έχει γίνει γνωστό και το έχουν συνειδητοποιήσει οι πάντες ότι δικαιούχοι θα είναι περιορισμένα άτομα, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ανεξάρτητα από το αν χρίζουν παροχής φροντίδας ορισμένα άτομα το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες αφού άλλωστε αυτό προβλέπει η μελέτη που υπέβαλε η χώρα μας για χρηματοδότηση του προγράμματος μέσα από το κοινωνικό ταμείο.

Έτσι ακόμη και ανήμπορα άτομα τα οποία μέχρι σήμερα δεχόταν τη βοήθεια κινδυνεύουν να θα βρεθούν έξω από την προστασία του προγράμματος αν δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις που θέτει η συγκεκριμένη απόφαση. Ουσιαστικά ακυρώνεται η μέχρι σήμερα διαδικασία και προβάλλεται ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης. Η συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ιδιαίτερα εφιαλτική στις αγροτικές περιοχές. Εκεί δηλαδή που ελάχιστοι είναι αυτοί που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για να πάρουν κάρτα ανεργίας αφού είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Είναι αυτονόητο πως ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΓΑ και πληρώνοντας τις εισφορές του δεν μπορεί να εγγραφεί ως άνεργος από τον ΟΑΕΔ.

Παρεμβάσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στο κοινοβούλιο. Εκατοντάδες υπομνήματα από εργαζόμενους στο πρόγραμμα αλλά και ψηφίσματα από δήμους και δημοτικά συμβούλια έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Στο σύνολό τους χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τις διαδικασίες που έχουν προωθηθεί αφού ουσιαστικά ανοίγει το παιχνίδι, διαλύονται οι δομές και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία διαδικασία που θα διασφαλίζει την είσπραξη των χρημάτων.

Στο σύνολο των υπομνημάτων θεωρούν ως ιδιαίτερα επισφαλείς ακόμα και τις διακηρύξεις σε σχέση με την συνέχιση του προγράμματος για το 2011. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι επιστολές που είχε στείλει ο κ. Ντόλιος για τη συνέχιση του προγράμματος και από την άλλη πλευρά η δομή του προγράμματος, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με την οποία τα πάντα κυριολεκτικά μένουν στον αέρα και το κυριότερο κανείς δεν μιλάει για το αν θα ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν θα καλύψει τη μισθοδοσία των ενδιάμεσων μηνών και το κυριότερο τι θα απογίνουν τελικά οι δομές οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Εγκλωβισμένοι

Από τη δική τους πλευρά οι δήμαρχοι είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι αφού αναλογίζονται το πολιτικό κόστος και θεωρούν ότι ενδεχόμενα να υπάρξει και κάποια απόφαση ευνοϊκή αγνοώντας ακόμη και τα μηνύματα που έρχονται από την Ε.Ε. για δραστική περικοπή του κοινωνικού κράτους. Θεωρούν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πιστώσεις παρά το γεγονός ότι από καμία πλευρά τουλάχιστον από τους αρμόδιους δεν δημιουργείται η αίσθηση αλλά αντίθετα όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο για να διατηρήσουν τις συγκεκριμένες δομές και την προνοιακή τους πολιτική.

Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εντάσεις, όμως όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο έχει εγκριθεί από το κοινωνικό ταμείο δεν επαρκεί να συντηρήσει όλες αυτές τις δομές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά αντίθετα απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν τους εργαζόμενους. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και η αυτοδιοίκηση μιλούν για εμπαιγμό.

Τι ζητούν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Τον κίνδυνο διακοπής χρηματοδότησης του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ζητούν να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος χωρίς να περιοριστούν οι δικαιούχοι.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, το κοινωνικό πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια από την Αυτοδιοίκηση και οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν και φροντίζουν κατ’ οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

“Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρέσουμε τα ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ από τη σημαντικότερη, ίσως, προνοιακή δομή της χώρας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεν είναι αρκετό να υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησής τους”, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάστε