Σφιχτοί προϋπολογισμοί και τέλος στις υπέρογκες δαπάνες!

Ιδιαίτερα σφιχτοί προϋπολογισμοί θα είναι εκείνοι που θα συντάξουν φέτος οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι ιδιαίτερα αυστηρές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν τελικά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κρίσιμα ζητήματα κύρια οι Δήμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι δήμαρχοι που έχουν πάρει σαφή άποψη του τι πραγματικά συμβαίνει δεν αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πραγμάτων, μιας και θεωρούν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο και είχαν διακηρύξει αλλά και είχαν κατά νου να σχεδιάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του προϋπολογισμού είναι τα βεβαιωθέντα της περυσινής χρονιάς γεγονός το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα το σύνολο των εμπλεκομένων στην αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση εισάγεται ο έλεγχος και στα έσοδα.

Δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα ελέγχει μόνο τις δαπάνες αλλά θα ελέγχει και την πορεία είσπραξης των εσόδων σε έρευνες και τους τομείς αφού μέσα από τις έρευνες προκύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εν ονόματι του πολιτικού κόστους οι Δήμοι ιδιαίτερα αποφεύγουν να εισπράττουν.

Ήδη έχει φτάσει στους Δήμους σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία στελέχη των Περιφερειών που επιδεικνύουν δόλο ή αμέλεια αδράνεια στην είσπραξη νομίμως βεβαιωθέντων ποσών, καταβάλλουν τα χρήματα από την τσέπη τους.

Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, που εστάλη σε όλες τις Περιφέρειες, ορίζει ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδράνεια στην είσπραξη των εσόδων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα για την είσπραξή τους και να παραπέμψουν τους υπεύθυνους για προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημιάς που προξένησαν.

Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δια του αρμοδίου Επιτρόπου, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, οφείλει να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο. Τ. Α. και των νομικών τους προσώπων και να ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση κατάρτιση των προϋπολογισμών οι οποίοι δεν θα είναι μόνον ισοσκελισμένοι, αλλά και «σφιχτοί».

Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των περιφερειών, οικονομικού έτους 2011, όπως επισημαίνεται, είναι:

– Η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.

– Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων.

– Η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του κράτους.

-Η εναρμόνισή τους προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού 2011 και ιδίως μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 10% τουλάχιστον.

Στον προϋπολογισμό, τονίζεται στην εγκύκλιο, εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα της Περιφέρειας και υποβάλλεται ισοσκελισμένος. Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο.

Η τήρηση της αρχής αυτής, ελέγχεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας και η παραβίαση της μπορεί να οδηγήσει στην αναπομπή του προϋπολογισμού στο περιφερειακό συμβούλιο ή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην ακύρωση της σχετικής απόφασης. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να εγγραφούν έσοδα από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s