Η Ανάπτυξη , οι Μεσογειακοί και η Υπερβολή!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δηλώσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων φορέων αλλά και απλών πολιτών με αφορμή την ακύρωση των προγραμματισμένων Μεσογειακών Αγώνων σε Λάρισα και Βόλο.

Πέρα από τις αναμενόμενες «αντιδράσεις» και τις δηλώσεις που – έτσι και αλλιώς – θα έπρεπε να γίνουν, η προσπάθεια να εμφανιστεί ως άμεσα συνδεδεμένη η διεξαγωγή των αγώνων με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι και υπερβολική και άστοχη.

Δηλώσεις του τύπου « χάσαμε την ευκαιρία για Ανάπτυξη» ή « γυρνάμε χρόνια πίσω» είναι και εξωπραγματικές και άσχετες με την πραγματικότητα.

Το εύκολο είναι να θυμίσεις στους «εραστές»  των Μεσογειακών την πορεία ανάπτυξης της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και το πώς τα όνειρα και οι προσδοκίες κατάντησαν εφιάλτες που προσημείωσαν τα επόμενα χρόνια.

Είναι εύκολο να ρίξει κανείς μια ματιά στα Ολυμπιακά κτίρια – έρημα κουτιά , φτιαγμένα από ανθρώπους, πιθανώς άνεργους σήμερα – που μένουν αχρησιμοποίητα, μόνα τους και ετοιμάζονται να εκχωρηθούν, μπας και κάποιος τα αξιοποιήσει.

Θα μου πείτε ότι τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για το αύριο. Δηλαδή θα έλεγε ένας απλός άνθρωπος της γειτονιάς μου, τι θα μπορούσε να κερδίσει από τη συγκεκριμένη διοργάνωση; Και πώς θα ερχόταν η ανάπτυξη τη στιγμή που άλλα είναι τα προβλήματα και άλλοι οι λόγοι που και στην περιοχή μας ζούμε την υστέρηση, την έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο βιομηχανικών και εμπορικών μονάδων;

Να υποθέσω ότι μιλάνε για τα έργα που δεν θα γίνουν επειδή δεν θα γίνουν οι Μεσογειακοί; Δηλαδή αρκεί ένα κωπηλατοδρόμιο, ένα γήπεδο γκολφ, πέντε έξι δρόμοι, κάνα δύο γήπεδα για να αλλάξεις τα δεδομένα της στρεβλής ανάπτυξης της Θεσσαλίας; Αν ήταν έτσι τα πράγματα εύκολα θα τα είχαμε λύσει τα προβλήματα μας.

Και τι εμποδίζει και ποιόν εμποδίζει να διεκδικήσει αυτά τα έργα για την περιοχή του αν τα θεωρεί τόσο σημαντικά; Να ένα καλό πακέτο διεκδίκησης για βουλευτές, Δημάρχους και Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλωστε είναι τόσα τα ανοιχτά θέματα στην περιοχή μας που δεν πρόκειται ούτε να πλήξουν ούτε να δυσκολευτούν να προγραμματίσουν. Τώρα το πώς θα τα αξιολογήσουν είναι μια άλλη κουβέντα!

Απλά σκέφτομαι διαβάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών ότι για μια ακόμη φορά δίνουν την αίσθηση ότι ζούνε σε έναν άλλο κόσμο , σε μία άλλη πραγματικότητα.

4 Κοινοτικά πλαίσια στήριξης πέρασαν και από τη Θεσσαλία. Και όμως δεν ήταν αρκετά να ολοκληρώσουν ούτε την ενδοπεριφερειακή της οδική σύνδεση. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έπεσαν στη Θεσσαλία και όμως δεν στάθηκαν ικανά να αναιρέσουν τις διαρθρωτικές αναπτυξιακές της αδυναμίες . Δεκάδες συνέδρια ειδικών πραγματοποιήθηκαν, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να γεμίσουν τις τσέπες ορισμένων «ειδικών». Δεκάδες εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για «Τουριστική Προβολή», εκατοντάδες ταξίδια πραγματοποιήθηκαν, σε δεκάδες εκθέσεις συμμετείχαμε – Νομάρχες και Δήμαρχοι και Φορείς- ξοδεύοντας απίστευτα ποσά για την προβολή της περιοχής μας.  Εκατομμύρια φυλλάδια και κάθε είδους προωθητικού υλικού τυπώθηκε και φτιάχτηκε. Τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν προς δόξα συγκεκριμένων διαφημιστικών γραφείων. Γνωστό το αποτέλεσμα γιατί άλλο δουλειά άλλο διακοπές! Σήμερα ζητάμε λέει και άλλα.

Τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, με εντελώς στρεβλό και αντιπαραγωγικό τρόπο. Οι αναπτυξιακές προσπάθειες κρίνονταν ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω όσων υπέβαλλαν προτάσεις! Και λοιπόν;

Συζητώντας με κάποιον στην Ε.Ε. ,από τους υπεύθυνους για τα προγράμματα στήριξης για τη Θεσσαλία πολλά χρόνια τώρα, μου έλεγε ότι αν κανείς προσθέσει τα χρήματα  που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι αδύνατον να εξηγήσει γιατί η Θεσσαλία δεν αποτελεί ένα μικρό παράδεισο. Τι να του πεις του ανθρώπου, ότι δίνονταν 200.000 ευρώ για ένταξη τυροπιτάδικου στον αναπτυξιακό νόμο; Τι να του πεις;

Οι Μεσογειακοί θα μας σώσουν όταν δεν μπορείς να πας από τη Λάρισα στα Τρίκαλα ή την Καρδίτσα, όταν δεν μπορείς να συνδεθείς οδικά με Άρτα, όταν τα παράλια σου είναι αποκλεισμένα, όταν τα Φάρσαλα είναι απομονωμένα, όταν δεν μπορείς να στηρίξεις σοβαρές τουριστικές δομές και όταν η προσπάθεια σου για προβολή της περιοχής φτάνει στα όρια της φαιδρότητας;

Δεν είχα και δεν έχω ψευδαισθήσεις για τα κέρδη από τους Μεσογειακούς Αγώνες αν γινότανε. Για να μη είναι όμως και απόλυτα ειλικρινής δεν περίμενα να γίνουν. Δεν μου έκανε εντύπωση που μας τους «πήραν πίσω». Άλλωστε φαινότανε που πήγαινε η ιστορία.

Ίσως ,απλά σκέφτομαι, έπρεπε να είναι από την αρχή καθαρή η στάση της Κυβέρνησης και να αφήσει τα «μεσοβέζικα» του προηγούμενου διαστήματος. Καθαρές κουβέντες δηλαδή:

«Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε χρήματα που δεν μας περισσεύουν για γιορτές χωρίς αντίκρισμα!»

 Από εκεί και έπειτα αργά χτύπησε ο συναγερμός: Όταν πλέον όλα είχαν κριθεί!

Για την ιστορία θυμήθηκα το εξής:

29 Μαΐου 2010

Διαβάζω την είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»:

«  Ο Γερουλάνος σώζει τους Μεσογειακούς

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, αποφάσισε να αναλάβει δράση για το θέμα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων 2013, που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο. Χθες, μάλιστα, κάλεσε στο γραφείο του τον Γ.Γ.Α. Παναγιώτη Μπιτσαξή και πήρε την επιστολή του Έλληνα γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ισίδωρου Κούβελου, που αναφέρει ότι εξουσιοδοτήθηκε από τη Δ.Ε.Μ.Α. για να γίνει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Δ.Ε.Μ.Α. και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, καθώς και των υπουργών Εργασίας κ. Λοβέρδου και Πολιτισμού κ. Γερουλάνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη του υπουργού είναι να υπάρχει συνάντηση όλων, ώστε να ξεκαθαρισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο για τους Αγώνες και ότι θα δαπανηθούν 218 εκατομμύρια ευρώ (πέραν τούτου ουδέν, εκτός αν βρεθούν περισσότερες χορηγίες από τις προβλεπόμενες, 22 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα εισιτήρια).

Τα χρήματα αφορούν στα 150 εκατομμύρια για τα Μεσογειακά Χωριά, στα 40 εκατομμύρια για Μεσογειακά έργα και στα 28 εκατομμύρια τα έξοδα της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι οι Αγώνες θα γίνουν μόνο με αυτούς τους όρους, αφού δεν μπορεί σε περίοδο κρίσης να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα. Αν η Δ.Ε.Μ.Α. δεχθεί τα παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τους πάρει πίσω και να τους δώσει σε άλλη χώρα.»

Τα έλεγε ο άνθρωπος αλλά ποιος τον άκουγε;

Και κάτι τελευταίο:

Από όσα διάβασα αυτές τις ημέρες ξεχώρισα το άρθρο του καλού συναδέλφου της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Δ. Χατζηευθυμίου, υπό τον τίτλο «Όταν σοβαρευτούμε», στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ( 30-1-2011)

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα 2 της Κυριακάτικης Έκδοσης  της εφημερίδας

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα μαζί του !

Advertisements

2 thoughts on “Η Ανάπτυξη , οι Μεσογειακοί και η Υπερβολή!

    • Ε! τι σου κάνει εντύπωση. Μετά τους Μακεδονομάχους έχουμε και τους Μεσογειο- μάχους. Μόνο που τους θυμήθηκαν αργά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s