Συνέντευξη Ραγκούση για Καλλικράτη και μετατάξεις

Συγχωνεύσεις 6.000 νομικών προσώπων των ΟΤΑ και μετατάξεις περισσοτέρων από 30.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά φέρνει ο «Καλλικράτης» για το πρώτο δίμηνο του 2011. «Οι συγχωνεύσεις των 6.000 σε περίπου 1.500 νομικά πρόσωπα θα υλοποιηθούν χωρίς αναβολή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι θα μετακινηθούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι των 4.250 ΝΠΔΔ και των 1.750 δημοτικών επιχειρήσεων που θα συγχωνευτούν και θα καταργηθούν. Όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μεταταχθούν στους νέους οργανισμούς και το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί στις υπηρεσίες του δήμου.

Οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος της σύμβασής τους. Σε κάθε νέο δήμο προβλέπεται η ύπαρξη ενός ΝΠΔΔ, μίας Κοινωφελούς Επιχείρησης, μίας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και μίας Ανώνυμης Εταιρείας. Το προσωπικό θα τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις αμέσως μετά τη συγχώνευση των φορέων. Οι νέοι οργανισμοί θα επικυρωθούν από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Επισήμανε επίσης ότι τα 7.000 ΝΠΔΔ που αντιστοιχούν στις σχολικές επιτροπές θα συγχωνευτούν σε ένα ανά δήμο και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι όλα τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη» έχουν λυθεί και οι νέες διοικήσεις των ΟΤΑ θα είναι πανέτοιμες για να αναλάβουν έργο από τις 3-1-2011. Επανέλαβε ότι έχουν ολοκληρωθεί 4.500 μετατάξεις προσωπικού από τις νομαρχίες στους δήμους και στις περιφέρειες παράλληλα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, έχουν υπογραφεί τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για την εκκίνηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα ενοποιήσεων των πληροφοριακών συστημάτων των δήμων, καθώς και το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού και αιρετών. Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το μέγεθος του εγχειρήματος τεράστιο και σημείωσε ότι οι νέες αρχές δήμων και περιφερειών θα ολοκληρώσουν την απογραφή των οικονομικών στοιχείων τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Λιγότεροι συμβασιούχοι

Περίπου 1.350 λιγότεροι συμβασιούχοι θα απασχοληθούν στους ΟΤΑ το 2011, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση. Στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών των συμβασιούχων στο Δημόσιο κατά 15% για το 2011 οι ΟΤΑ θα απασχολήσουν 7.650 συμβασιούχους την επόμενη χρονιά. Το 2010 είχαν εγκριθεί περίπου 9.000 συμβάσεις στους δήμους και στις νομαρχίες. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μεγάλο μέρος των αναγκών που έχουν οι δήμοι σε προσωπικό θα καλυφθεί από τις μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύνδεση με το ενιαίο μισθολόγιο

Τη σύνδεση του σχεδίου για τον «Καλλικράτη στο κράτος» με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου επισήμανε ο κ. Ραγκούσης. Ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για να πραγματοποιήσει τη λειτουργική αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι τα μέσα του 2011, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα.

Υπεύθυνοι για τα πρωτογενή στοιχεία που θα αξιοποιήσει ο ΟΟΣΑ θα είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των χωματερών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ζωντανή ελπίδα για τη χώρα και για την Ε.Ε. που θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των ΟΤΑ για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. στη χώρα για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού θα «πληρώνονται» από τους αρμόδιους δήμους, με παρακράτηση των κονδυλίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που λαμβάνουν από το κράτος.

Ιστοσελίδα και τηλεφωνικό κέντρο για ενημέρωση

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kallikratis.ypes.gr θα βρίσκεται πλέον η ιστοσελίδα του «Καλλικράτη». Από σήμερα, αιρετοί και πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για το σύνολο των διαταγμάτων και των εγκυκλίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση.

Επίσης θα μπορούν να αναζητούν από το ηλεκτρονικό ευρετήριο όρους αλλά και ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν βάσει του «οδικού χάρτη» ενεργειών.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιούργησαν ένα «εργαλείο» χρήσιμο για όλους τους δημότες και τους τοπικούς «άρχοντες» που θα διαθέτει το σύνολο του νομοθετικού έργου που αφορά τον «Καλλικράτη». Το κόστος της ιστοσελίδας ήταν σχεδόν μηδενικό αφού δημιουργήθηκε από ομάδα εργασίας στελεχών του ΙΤΑ και του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο 1500

Καλώντας το 1500 θα μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται για τα στοιχεία επικοινωνίας του νέου δήμου στον οποίο ανήκει. Το υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε 24ωρη λειτουργία το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των νέων ΟΤΑ του «Καλλικράτη».

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να εξοπλίσει με κινητά τελευταίας τεχνολογίας τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιστοσελίδα διεύθυνση www.kallikratis.ypes.gr.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s