Τρόμος για τα κρυφά χρέη!

Μπροστά σε δεκάδες προβλήματα αναμένεται να βρεθούν οι νέοι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών Δήμων. Μπορεί οι ορκωμοσίες να έγιναν, μπορεί τα φλάς και οι δηλώσεις να περίσσεψαν, μπορεί τα συγχαρητήρια να έπεσαν βροχή, η 1η Ιανουαρίου όμως ήδη τρομάζει τους περισσότερους.

Αιτία κυρίως τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και ο φόβος των νέων Δημάρχων ότι εκτός από τα επίσημα χρέη θα εμφανιστούν στην πορεία και πολλά ακόμα… Τα «μαύρα» όπως λένε κάποιοι, που θα είναι και η προίκα των νέων Δημάρχων.

Χαρακτηριστικά, κανείς από τους Δημάρχους του νομού Λάρισας δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια το ποσό με το οποίο θα βρεθεί χρεωμένος ο νέος Καλλικρατικός Δήμος. Εντύπωση ακόμα προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας τους, υπάρχουν απερχόμενοι Δήμαρχοι που προσπαθούν να ξοδέψουν και τα τελευταία χρήματα των ταμείων τους! Είτε με τη δικαιολογία των γιορταστικών εκδηλώσεων των ημερών, είτε με τη δικαιολογία επειγουσών αναγκών της τελευταίας στιγμής η προσπάθεια διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος εντείνεται. Και ο λογαριασμός πηγαίνει σε όσους θα αναλάβουν.

Και αν οι εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήτανε ιδιαίτερα αυστηρές για το διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών για τη μη έγκριση τέτοιων δαπανών τότε θα μιλούσαμε για πραγματική τραγωδία. Όχι μόνο για τους νέους Δημάρχους αλλά και για τους δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα από αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών τα κουβαρνταλίκια των «αποχωρούντων».

Πολλά τα παραδείγματα, αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι Δημοτικό Συμβούλιο του νομού, δια περιφοράς ζήτησε την έγκριση καταβολής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε δεκάδες σπασμένες εργολαβίες, ζητώντας μάλιστα και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του!

Δημοτική επιχείρηση περιφερειακού Δήμου ζήτησε με απόφαση της μετά τις εκλογές να πληρωθεί ένα μεγάλο ποσό σε ιδιώτη!

Περιέργως και πριν τις εκλογές αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν ασφαλτοστρώσεις χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια!

Μυστήριο επίσης παραμένει το πώς πληρώνονται συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις έχουνε λήξει εδώ και μήνες και συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους σε πολλούς Δήμους του Νομού.

Ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν λυπήθηκαν να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε «εκδηλώσεις» για τις ημέρες των εορτών .

Ευτυχώς το «πάρτι» τελειώνει και ο έλεγχος των δαπανών με τον Καλλικράτη θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός και ελπίζω και πιο αποτελεσματικός…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s