Η ώρα του απολογισμού!

Συνεδριάζει σήμερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και την Παρασκευή το απόγευμα η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της Περιφέρειας και βεβαίως αυτό του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι βουλευτές αλλά και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία απολογισμού μπορεί να είναι χρήσιμη αν  εκτιμηθούν και συνυπολογιστούν οι πραγματικές παράμετροι των εκλογών και όχι αυτές που βολεύουν τη μία ή την άλλη λογική. Μπορεί να είναι χρήσιμη μια τέτοια κουβέντα αν ξεπερνώντας προσωπικές πικρίες και αντιθέσεις ερμηνεύσουν τις αιτίες που οδήγησαν και σε καλά και σε άσχημα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι μία ακόμα διαδικασία σε κλειστά γραφεία όπου ένας μικρός στελεχών θα «εκτονωθούν» πολιτικά, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες των μελών αλλά και των ψηφοφόρων!

Υπάρχει και κάτι επίσης ενδιαφέρον:

Τα όργανα οφείλουν να αποτιμήσουν και τη δική τους παρουσία και λειτουργία το προηγούμενο διάστημα. Την ένταξη των μελών τους στον προεκλογικό αγώνα, την κινητοποίηση της οργάνωσης, την οργάνωση της προεκλογικής περιόδου, την παρουσία εκείνες  τις ημέρες και να αξιολογήσουν τη συνεισφορά του καθένα.

Γιατί πέρα από τα ειδικά δεδομένα των εκλογών αυτή η προεκλογική περίοδος ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την οργανωτική και εν μέρει πολιτική αποδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ. Ανάδειξε την οργανωτική κρίση που το μαστίζει, απόρροια λανθασμένων επιλογών σε επίπεδο ηγεσίας και την αδυναμία έμπνευσης στα οργανωμένα μέλη.

Η κρίση που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ ( μέρος της γενικότερης κρίσης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος) έκανε φανερά τα σημάδια της την προηγούμενη περίοδο και θέτει εξ αντικειμένου ένα μείζον στοίχημα για τη συνέχεια:

Αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει, αν δεν ανασυγκροτηθούν οι οργανώσεις, αν δεν δοθούν πολιτικά κίνητρα για την παρουσία των στελεχών, αν δεν αξιολογηθεί η ίδια η λειτουργία των οργανώσεων (κάθε οργάνωσης χωριστά), αν δεν αξιολογηθεί η λειτουργία των οργάνων τότε αργά αλλά σταθερά θα οδηγηθούμε σε ένα κόμμα παρατηρητή των εξελίξεων, αδύναμο να παρέμβει στην κοινωνία, ανίκανο να διαμορφώσει εξελίξεις.

Η γραφειοκρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο.

Η αφυδάτωση του από ιδέες και στελέχη είναι γεγονός. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει πριν είναι αργά!

Δεν αρκεί στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι να περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ και να μιλούν για τις οργανωτικές αδυναμίες ή να προσπαθούν να ρίξουν σε όλους τους άλλους τις ευθύνες εκτός από τους ίδιους.

Δεν αρκεί να ερμηνεύουμε μηχανικά τα απλά μαθηματικά των αποτελεσμάτων της κάλπης, ξεχνώντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά.

Για παράδειγμα το αποτέλεσμα του Γ. Σάπκα στο Δήμο Λαρισαίων είναι άσχετο με όσα συνέβησαν στην παράταξη και το ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα από την επομένη των εκλογών του 2006 μέχρι και την ανακοίνωση της επίσημης στήριξης του από το ΠΑΣΟΚ;

Είναι άσχετο με τις παθογένειες το ίδιου του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή της Μάνδρας;

Είναι άσχετο με την αντιπαλότητα Γιάννουλης – Φαλάνης και τις επιλογές των προσώπων που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο;

Είναι άσχετο με την επικοινωνιακή ομάδα που ο ίδιος συγκρότησε;

Το αποτέλεσμα του Παπατόλια στη Θεσσαλία είναι άσχετο με τα αποτελέσματα στο Νομό Λάρισας;

Είναι άσχετο με τη διαδικασία επιλογής αντιπεριφερειαρχών;

Είναι άσχετο με τη συγκρότηση του τοπικού ψηφοδελτίου;

Είναι άσχετο επίσης με την επικοινωνιακή πολιτική και την ομάδα που επιλέχθηκε;

Αυτά μπορεί να είναι απλά ερωτήματα που αναζητούν όμως πειστικές απαντήσεις.

Και κάτι τελευταίο:

Αυτού του τύπου οι διαδικασίες είναι αποτελεσματικές αν εκτός από τις διαπιστώσεις υπάρχει και η χάραξη των επιλογών για την επόμενη ημέρα. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι αφού ερμηνεύεις τα αποτελέσματα, να μπορείς τα συμπεράσματα να τα κάνεις στοιχεία πολιτικής δράσης .

Αλλιώς πολύ κουβέντα για το τίποτα!

5 thoughts on “Η ώρα του απολογισμού!

 1. Τρεις παραμετρους πρεπει να εξετασουμε.(Αλλα το βασικο ερωτημα ειναι,αν απο το αποτελεσμα θα προκυψει και αναλογη πολιτικη συμπεριφορα για το μελλον) 1.Αντικειμενικες συνθηκες ->Πολιτικο κλιμα αρνητικο.Μνημονιο,ανακοινωσεις ,α)για αποζημειωσεις αγροτων σχετικα με σκουληκι,β)διακοπη προγραμματος απονυτρολυπανσης,γ)ανανεωσεις αδειων γεωτρησεων δ) νεα ?? μετρα . 2.Υποκειμενικος παραγοντας ->α).Ο λαος δικαιως επιρρεασμενος προσπαθει να στειλει μηνυματα(ψηφιζοντας -απεχοντας).β)πολιτικη συνεργασιων δεν υπηρχε γ)συγκροτηση ψηφοδελτιων οχι η καλυτερη. 3.Κομματικος μηχανισμος ->Εργαλειο παρεμβασης δεν υπηρξε ,ουτε κατα την διαρκεια των εκλογων,ουτε προγενεστερα καθ ολη την τετραετια για να χαραξει στρατηγικη ΑΡΑ. οτι προεκυψε ηταν τυχαιο και εχει να κανει με το φιλοτιμο των υποψηφιων και επειδη αυτος ο παραγοντας που μπορει να παρεμβει και να διαμορφωσει και τον υποκειμενικο παραγοντα,και τις αντικειμενικες συνθηκες ειναι το κομμα εκει πρεπει να προσανατολισουμε τις προσπαθειες μας ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.Το θελουμε ολοι αυτο.?????

  • Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι γι αόλη την Ελλάδα οι ίδιες. Αρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ειδικότερα επηρέασε το αποτέλεσμα στη Θεσσαλία. Ο υποκειμενικός παράγοντας επίσης κοινός σε όλη την Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά.
   Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Η κατάσταση οργανωτική και πολιτική της ΝΔ. Και αυτό προφανώς όχι μόνο δεν το εκμεταλλευτήκαμε αλλά με λάθος επιλογές και τακτικές αναστήσαμε «πεθαμένους».
   Στο τελευταίο ερώτημα η απάντηση είναι ότι όσοι το θέλουν το δείχνουν κιόλας

   • Βασιλη αν ισχυε αυτο που λες τοτε θα πρεπε να ειναι η χωρα ειτε ολοκληρη πρασινη,ειτε μπλε Αρα οι αντικειμενικες συνθηκες διαμορφωνουν τον υποκειμενικο παραγοντα με βαση τα ιδιαιτερα χαρακτηριστηκα καθε περιοχης ,καθως επισης σημαντικο ρολο παιζουν και τα προσωπα Ειμαι πισμενος πλεον, (και μ αυτα που βγαινουν στην επικαιροτητα απο «στελεχη μας»)οτι το αποτελεσμα διαμορφωθηκε τυχαια, με μονη παρεμβαση των υποψηφιων.Το κομμα δε ,τελουσε εν υπνωσει.Διατηρω πλεον ισχυρες επιφυλαξεις αν η ηγεσια μας θελει να υπαρχει σε δραση αυτο το εργαλειο που λεγετε κομμα παρα μονο καποια αντρεικελα που νομιζουν οτι μπορουν να ποδηγετουν την οργανωση.Το συνθημα μας πρεπει να ειναι.. η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ

 2. oxi βεβαι. τιποτα δεν ειναι ασχετο. ουτε ο πόλεμος που εγινε από καποιους που έχουν καρέκλεσ σε κυβερνητικές /κρατικές υπηρεσίες οπως πολυ καλα και προσωπικα γνωρίζεις. Ετσι δεν ειναι, Βασίλη μας?

  • Τι εννοείς; Δεν το κάνεις πιο καθαρό για να μπορούμε να συνεννοηθούμε;
   Γιατί με υπονοούμενα δεν γίνεται συζήτηση. Περιμένω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s