Τρις εξαμαρτείν για το ΚΚΕ;

Αφορμή για τα παρακάτω αποτέλεσε το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ»:

«Νέο βρώμικο ’89 βλέπει το ΠΑΣΟΚ», γράφει η εφημερίδα με αφορμή το δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η ιστορία όμως ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιγράφει και την απίθανη συνεργασία ΚΚΕ – ΝΔ στις εκλογές του 1998. Εκεί όπου για δεύτερη φορά , σε λιγότερο από μία δεκαετία, η συμφωνία των δύο κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, οδήγησε σε ένα απίστευτο εκλογικό αλισβερίσι και στην επανάληψη σε τοπικό επίπεδο της επιλογής της συνεργασίας. Ξεπερνώντας πιστεύω, ιδεολογίες και διαφορές ενώθηκαν και πάλι με έναν και μοναδικό στόχο: το ΠΑΣΟΚ.

Ήταν μια επιλογή που μπορεί για εκείνο το διάστημα να επέφερε πολιτικά οφέλη στα δύο «αδελφά» κόμματα αλλά όπως και το ’89, την επιταγή της λαϊκής αγανάκτησης την πήρανε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ειδικά στη Θεσσαλία, το 1998, η συνεργασία αποτέλεσε σχεδόν μοναδική επιλογή. Το μέτωπο ειδικά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ανέδειξε Δημάρχους αλλά και Νομάρχες, βρήκε πρόσφορη «δουλειά» στους αγροτοσυνδικαλιστές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν να διοικούν Δήμους και Νομαρχίες (στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων) και οδήγησε στο μαρασμό Δήμους και Νομαρχίες με συνέπεια – και με ελάχιστες εξαιρέσεις – να εκδιωχθούν κακήν κακώς στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για την ιστορία θυμίζω απλά τα πιο ενδεικτικά αποτελέσματα:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος Δήμαρχος Χρ. Καφφές με 36,1% την πρώτη Κυριακή χάνει στο Β’ γύρο από τον υποψήφιο της ΝΔ και νυν δήμαρχο Λάρισας Κ. Τζανακούλη, ο οποίος την Α’ Κυριακή είχε συγκεντρώσει μόλις 30,9%! Το ΚΚΕ έδωσε αγώνα κατά του Καφφέ και οδήγησε στη Δημαρχία τον Τζανακούλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
 KKE ΣΚΥΛΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 9.610 21,90%     4  
 
  ΝΔ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 13.597 30,90% 20.923 51,50% 23  
 
 ΑΝΕΞ. ΠΑΣΟΚ ΣΧΟΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4.902 11,10%     2  
 
 ΠΑΣΟΚ ΚΑΦΦΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 15.860 36,10% 19.709 48,50% 8  
 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κοινός υποψήφιος ΝΔ και ΚΚΕ ο Χρήστος Τέγος που εκλέγεται με την ιδιαιτερότητα αυτός να ανήκει στο ΚΚΕ και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στη ΝΔ! Βλέπετε κοινές ήτανε οι αντιλήψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
 ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 8.363 43,00%     11  
 
  ΚΚΕ – ΝΔ ΤΕΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 10.312 53,00%     19  
 
 ΑΝΕΞ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 777 4,00%     1  
 

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Και εδώ κοινός υποψήφιος ΚΚΕ – ΝΔ ο Μιχάλης Κουντούρης. Τα ίδια συμπτώματα και εδώ: ΚΚΕ ο δήμαρχος, Νεοδημοκράτες οι σύμβουλοι και αδιέξοδο που οδηγεί λίγο καιρό αργότερα στην παραίτηση του Δημάρχου!

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
  ΚΚΕ – ΝΔ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 20.891 59,50%     19  
 
 ΠΑΣΟΚ ΠΙΤΣΙΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14.210 40,50%     12  
 

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μάχη υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ, σημερινού Δημάρχου Μιχάλη Ταμήλου δίνουν στον Β’ γύρο οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αλλά εδώ αποτυγχάνουν στον στόχο τους καθώς υπάρχει η δεξαμενή κάποιων κρίσιμων ψήφων για τον Σπαθή από τον ανεξάρτητο Βαβύλη:

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
 ΑΝΕΞ ΒΑΒΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2.120 9,80%     1  
 
 ΚΚΕ ΠΑΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2.045 9,40%     1  
 
  ΠΑΣΟΚ ΣΠΑΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10.040 46,20% 10.980 55,50% 15  
 
 ΝΔ ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 7.515 34,60% 8.805 44,50% 8  
 

 

Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις της συνεργασίας σε αυτές τις εκλογές δείτε παρακάτω, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά:

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
ΝΔ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4.519 47,00% 4.870 52,70% 17  
 
 ΠΑΣΟΚ ΛΙΟΛΙΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΩΜΑ 4.502 46,80% 4.363 47,30% 10  
 
 ΚΚΕ ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 603 6,30%        
 

 

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΩΝΑΣ

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
 ΝΔ ΜΑΚΡΥΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1.464 22,80%     2  
 
ΠΑΣΟΚ ΣΤΑΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1.772 27,50% 2.908 50,00% 13  
 
 ΣΥΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1.486 23,10%     3  
 
ΚΚΕ ΤΣΙΟΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ 1.712 26,60% 2.905 50,00% 3  
 
 • Ο Σπύρος Τσιοτινός του ΚΚΕ ανήκε στην ομάδα των αγροτοσυνδικαλιστών που αναμίχθηκαν στα κοινά εκείνης της περιόδου!

 

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ

Στήριξη Όνομα Α’ γύρος Β’ γύρος Έδρες  
Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό  
ΚΚΕ – ΝΔ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4.164 56,80%     13  
 
 ΠΑΣΟΚ ΜΠΑΝΕΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 3.171 43,20%     8  
 

 

Άλλος ένας κοινός υποψήφιος του ΚΚΕ και της ΝΔ. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ Θανάσης Κοκκινούλης . Το αλισβερίσι σε όλο του το μεγαλείο… Και τα χρόνια που ακολούθησαν μεγαλούργησε ο Δήμος Πλατυκάμπου!

Όλα αυτά με τη συμφωνία να στηριχθεί για τη Νομαρχία Λάρισας στο Β’ γύρο όποιος εκ των Πατάκη – Κατσαρού περνούσε.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τις Νομαρχίες της Θεσσαλίας μιλούν από μόνα τους

Νομαρχιακές Εκλογές 1998 Λάρισα

Νομαρχιακές Εκλογές 1998 Μαγνησία

Νομαρχιακές Εκλογές 1998 Τρίκαλα

Νομαρχιακές Εκλογές 1998 Καρδίτσα

Και οι επιπτώσεις:

Μετά τη συγκυβέρνηση του ’89 οι εξελίξεις αποτέλεσαν ένα δυνατό χαστούκι για όσους συνεργάστηκαν με τη ΝΔ:

Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η ηγεσία του ΚΚΕ δέχεται ράπισμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Το ποσοστό του ενιαίου Συνασπισμού υποχωρεί στο 10,96% από το 13,12% που είχε πάρει στις εκλογές της 18ης Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, ενώ το… «υπό διάλυση» ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κι άλλο, φτάνοντας το 40,67% από το 39,15% του Ιουνίου.

Πανικόβλητη η ηγεσία του ΚΚΕ συμμετέχει σε νέα κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά και με τους… «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» υπό τον Ξ. Ζολώτα, εγκαταλείποντας πλέον κάθε πρόσχημα!

Η ιδεολογική καταβαράθρωση της κομμουνιστικής Αριστεράς στα μάτια των οπαδών της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ σοβαρή. Η αναταραχή στους κόλπους του ΚΚΕ διευρύνεται. Αποχωρούν 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του και δεκάδες στελέχη από τα τμήματα της ΚΕ, μαζί με τον επί χρόνια βουλευτή Κώστα Κάππο και τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Δεσύλλα.

Στις νέες εκλογές του Απριλίου του 1990 το ποσοστό της Αριστεράς υποχωρεί λίγο ακόμη, στο 10,28%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΝΔ σχηματίζει επιτέλους αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι ο Συνασπισμός της Αριστεράς αποβάλλεται από τους υπουργικούς θώκους της εξουσίας ως άχρηστος πλέον καταλύτης, ο οποίος εκπλήρωσε τον προορισμό του και τώρα δεν αξίζει τίποτα. Υπό το κράτος της αποτυχίας και χωρίς πλέον τον συνεκτικό ιστό της εξουσίας τα δύο στρατόπεδα του ενιαίου Συνασπισμού αλληλοσπαράσσονται. Όχι μόνο διαλύεται ο ενιαίος Συνασπισμός, αλλά διασπάται σχεδόν στη μέση και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το 1991!

Καθώς παράλληλα καταρρέει και ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» η κυβερνητική περιπέτεια της Αριστεράς τη μετατρέπει σε πολιτικά ερείπια. Όταν τα δύο κομμάτια της εμφανίζονται ενώπιον του εκλογικού σώματος το 1993, τα αποτελέσματά τους είναι αποκαρδιωτικά: ο ΣΥΝ παίρνει 2,94% και μένει εκτός Βουλής παρά την ενίσχυσή του με τη μισή ΚΕ του ΚΚΕ και δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, ενώ το ίδιο το ΚΚΕ παίρνει μόλις 4,54% – ένα ποσοστό τόσο χαμηλό που μόνο κατά τη δεκαετία του… 1930 (!) είχε σημειώσει τελευταία φορά.

Τα ίδια φαινόμενα και στις τοπικές κοινωνίες μετά τη συνεργασία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές του 1998 για το ΚΚΕ που έφτασε στα χαμηλότερα εκλογικά επίπεδα σε όλους τους δήμους της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποσοστό που πήρε ο επίσημος υποψήφιος του ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές του 2006 στη Λάρισα (8,83%)!

Αν το επιχειρήσουν ξανά τουλάχιστον θα ξέρουν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πρακτικής!

Η Κυριακή είναι κοντά!

Advertisements

4 thoughts on “Τρις εξαμαρτείν για το ΚΚΕ;

 1. Εξαφάνισαν τον τίτλο «βρώμικο 89» γιατί θυμήθηκαν ότι ο ΓΑΠ τότε δεν πίστευε σε «βρώμικο 89»
  Tα σαΐνια οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης, είχαν την φαεινή ιδέα να “παίξουν” το “βρώμικο 89″ για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους της αριστεράς να ψηφίσουν “δεξιούς” συνδυασμούς όπως είδαμε το πρωί στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ και στην απάντηση του ΚΚΕ.

  Δείτε και την εικόνα του άρθρου:

  http://dexiextrem.blogspot.com/2010/11/89-89.html

 2. Βασίλη, στην περίπτωση που στο Β΄γύρο βρισκόταν ο Λαμπρούλης απέναντι στον Τζανακούλη και όχι ο Σάπκας, ΔΕΝ υπήρχε καν θέμα συζήτησης για το που θα κατευθυνόταν είτε με γραμμή από τον Σάπκα είτε με με ψήφο κατα συνείδηση: το 85%+ θα κατευθυνόταν στην παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης – Λαμπρούλη.

  Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της Λαικής Συσπείρωσης και ο κύριος Λαμπρούλης και μάλιστα ο ίδιος ο Σάπκας με τους συνεργάτες του θα είχαν αναλάβει πρωτοβουλία το ίδιο βράδυ των εκλογών του Α’ γύρου να συναντηθούν μαζί τους και να δηλώσουν τη στήριξη τους. Το ίδιο θα έκανε αυτομάτως , αν ήταν δυνατόν, και ο κάθε ψηφοφορος του Σάπκα.

  Το θέμα είναι αν ο μυθος της πραγματικότητας να στηρίζεται ο Τζανακούλης από τον Α’ γύρο κιόλας από στελεχη του ΚΚΕ – υπαλλήλους του Δήμου-, θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά και στο Β΄γύρο ή θα διαψευστεί.

  Σε κάθε περίπτωση, μου είναι πραγματικά δύσκολο όλα τα χρόνια που παρουσιάζονται τέτοιες καταστάσεις , το ΚΚΕ να δηλώνει με τον τρόπο του Αντι-ΠΑΣΟΚ , ανεξάρτητα από ποιον έχει απέναντι του.

  Επίσης, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορεί να υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας του ΚΚΕ με τον Τζανακούλη και να μην υπάρχει (ειδικά) με τον Γιάννη Σάπκα ! Αν είναι δυνατόν!

  Αγαπητοί φίλοι του ΚΚΕ. ΑΠΟΧΗ – ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ οδηγούν το Δήμο Λαρισαίων στην τέταρτη θητεία Τζανακούλη, ο οποιος έτσι θα «καμαρώνει» (και ξέρετε τον τρόπο του…) πως ξεπέρασε ακόμη και τον ιστορικό σας ηγέτη του Δήμου Λάρισας, τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη το έργο του οποίου πάντα σε ανύποπτες και …μετεκλογικές -άρα και ειλικρινείς- στιγμές, πάντα επιβραβεύονταν από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

  Αγαπητοί φίλοι του ΚΚΕ, ήρθε η ώρα να κάνετε και εσείς το χρέος σας!
  ΣΥΜΜΕΤΕΧΗ – ΨΗΦΟΣ στο Γιάννη Σάπκα !

 3. Η δύναμη της συνήθειας θα επικρατήσει. Είναι δεδομένο για μένα ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε Σάπκα ούτε Παπατόλια. Αλλωστε τόσα χρόνια στενών επαφών έχουν προκαλέσει εξάρτηση και αν λειτουργήσουν διαφορετικά θα προκληθεί στερητικό σύνδρομο με άγνωστες και επικίνδυνες αντιδράσεις.
  Μακάρι να με διαψεύσουν.

 4. Νομίζω οτι με αυτη την γραμμή απλά κόβονται οι εισροές απο το ΚΚΕ προς τον Παπατόλια και τον άκουσα σήμερα να μιλα στα ραδιοφωνα υπερ των ΚΚΕδων.

  Η σωστη γραμμη αυτή την στιγμη θα ήταν η αντιδεξια ψηφος. Η ενεργοποίηση των αντιδεξιων ανακλαστικων του ΠΑΣΟΚ και της Αριστερας.

  Το λέω αυτο θεωρώντας ότι η αποχη είναι κυρίως του ΠΑΣΟΚ που έχασε 1100.000 ψηφους που δεν πηγαν στην ΝΔ. Επίπλεον αν ο δευτερο γύρος ήταν αντιδεξιο μηνυμα θα εξεθετες και το ΚΚΕ που θα έσπαζε την «γραμμη».

  Αλλά…. τα έχουμε πει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s