13ο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαιών στη Β. Κορέα (1-8 Ιουλίου 1989)

(Μέρος 1ο)

Τον Μάρτιο του 1989 ειδοποιηθήκαμε για τη διοργάνωση του 13 Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαιών στην Πιονγκγιάνγκ της Β. Κορέας.

Από τη Ν. ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους υπόλοιπους, δόθηκε και το δικό μου όνομα, μαζί με δύο ακόμα στελέχη της οργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη. Και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία να βρεθούμε στη χώρα του Κιμ Ιλ Σούνγκ (του τότε ηγέτη της Β. Κορέας).

Βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις έτρεξαν με καταιγιστικούς ρυθμούς, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με το «σκάνδαλο» Κοσκωτά να κυριαρχεί.

Προκηρύσσονται οι εκλογές για τις 18 Ιουνίου και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το μόνο που δεν σκέφτηκε κανείς ήτανε το ταξίδι στη Β. Κορέα.

«Βρώμικο ’89»

Ειδοποιούμαστε αμέσως μετά ότι λόγω των εξελίξεων ( ήμασταν στο μεσοδιάστημα των επαφών για σχηματισμό Κυβέρνησης) , θα πάνε στη Β. Κόρεα μόνο 9 από τα 25 αρχικά προγραμματισμένα άτομα, ανάμεσα στα οποία και εγώ.

Η αντιπροσωπεία της Ν. ΠΑΣΟΚ στη Β. Κορέα

Εκλογές 1989

Από τη μία οι εξελίξεις στην Ελλάδα κι από την άλλη τα γεγονότα στις αρχές του Ιουνίου στην πλατεία Τιεν Αν Μέν δημιουργούσανε ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό γεμάτο απορίες και ερωτηματικά.

 Ποιος θυμάται την Τιεν Αν Μεν;

Μεγάλο ταξίδι μέσω Βουλγαρίας, Σιβηρίας και τελικά 30 Ιουνίου προσγειωνόμαστε στην Πιονγκγιάνγκ. Θερμή η υποδοχή στο αεροδρόμιο , όπου βεβαίως μας διευκρινίζουν ότι τιμωρείται με θάνατο η προσβολή του Κιμ Ιλ Σουνγκ και η σύναψη ερωτικών σχέσεων με τους πολίτες της Β. Κορέας…

Από το αεροδρόμιο

Δίνοντας τα διαβατήρια μας πήραμε την κάρτα συμμετοχής για την οποία μας είπανε ότι θα πρέπει να τη φοράμε οπωσδήποτε κάθε φορά που βγαίναμε από το ξενοδοχείο. Αν δεν τις φορούσαμε υπήρχε κίνδυνος να συλληφθούμε!

Η κάρτα συνέδρου

Με οδηγούν καταρχήν στο μνημείο του Φεστιβάλ (για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη και την ειρήνη)

Το μνημείο του Φεστβάλ

Και κάποια στιγμή καταταλαιπωρημένοι αλλά χαρούμενοι προφανώς από την παρουσία μας σε μία χώρα που δεν υπήρχε άλλος τρόπος να την επισκεφτούμε (είμαστε ακόμα σε εμπόλεμη περίοδο και για αυτό δεν υπάρχει Πρεσβεία της Β. Κορέας στη χώρα μας), φτάνουμε στο χώρο διαμονής μας, που δεν ήτανε άλλος από το Ολυμπιακό χωριό που είχε στηθεί το προηγούμενο διάστημα. Οι Βορειοκορεάτες διεκδικούσαν τη συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων με τη Νότια Κορέα και είχαν ετοιμάσει τα πάντα από κτιριακές υποδομές.

Πόλεμος της Κορέας-Ελληνική Συμμετοχή

Ένας τεράστιος δρόμος με τεράστια κτίρια, η Kwangbong street, που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τα χρησιμοποιούσανε σαν εργατικές κατοικίες.

Kwangbong street

Βέβαια Ολυμπιακούς αγώνες δεν πήρανε ποτέ, καθώς το καθεστώς τους δεν ήτανε καθόλου φιλικό με τη Διεθνή κοινότητα.

Η ιστορία του καθεστώτος της Β. Κορέας

Απότο παράθυρο του δωματίου

Την 1η Ιουλίου είναι η εναρκτήρια τελετή στο καινούργιο τους στάδιο, Ολυμπιακών προδιαγραφών, που όλως τυχαία ονομάζεται The May day stadium. Εντυπωσιακό στην κατασκευή του και εντυπωσιακά τα όσα ζήσαμε.

20.000 άνθρωποι από 177 χώρες του κόσμου βρεθήκαμε εκεί και ζήσαμε για 8 ημέρες μια απίστευτη εμπειρία.

The May day stadium

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ, ο τότε γραμματέας της Γράψας. Εκείνη την περίοδο, μάθαμε αργότερα ,αποφασίστηκε η διαγραφή του στην Ελλάδα, με αφορμή την συγκρότηση της Συγκυβέρνησης, αλλά ακόμη δεν είχαμε μάθει τίποτα. Απλά παρατηρούσαμε μια περίεργη συμπεριφορά των αντιπρόσωπων της ΚΝΕ σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επικοινωνία με την Ελλάδα ήτανε δύσκολη έως αδύνατη για εμάς και στην κυριολεξία ήμασταν στο σκοτάδι, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Ξεκινήσαμε για το στάδιο.

Πριν την "πορεία θριάμβου"!

Οι δρόμοι ήτανε πλημμυρισμένοι από κόσμο που είχε βγει για να υποδεχτεί τις αποστολές από ολόκληρο τον κόσμο. Εντυπωσιακές εικόνες που μας αφήσανε στην κυριολεξία άφωνους. Παντού από όπου περνούσαμε ο κόσμος χειροκροτούσε, πετούσανε χαρτάκια και φωνάζανε συνθήματα που βεβαίως και δεν τα καταλαβαίναμε…

Από την παρουσίαση των αντιπροσωπειών

Απο την υποδοχή

Από την υποδοχή 2

Η παρουσίαση των αποστολών έγινε με τον αντίστοιχο τρόπο που γίνεται η έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε αποστολή ξεχωριστά με τη σημαία της χώρας της, σε ένα στάδιο κατάμεστο από κόσμο.

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας (Στην πρώτη σειρά στο μέσον ο Γράψας, εμείς στο τέλος)

Βέβαια δεν παρελάσαμε πρώτοι. Γιατί εδώ υπήρχανε άλλα δεδομένα. Πρώτη η τεράστια αποστολή από την τότε ΕΣΣΔ, μετά αυτή της Κούβας κ.τ.λ.

Μικρή σημασία θα μου πείτε…

Η μία πλευρά του γηπέδου φιλοξενούσε χιλιάδες Κορεάτες που δημιουργούσανε διαρκώς καινούργιες εικόνες  με χαρτόνια που κρατούσανε.

Από την τελετή έναρξης

Εντυπωσιακό πραγματικά θέαμα που συνοδεύτηκε από χορευτικές φιγούρες στο γήπεδο, χιλιάδες πυροτεχνήματα, τον ύμνο της Γ’ Διεθνούς (βεβαίως, βεβαίως) και τα πρώτα επεισόδια, όταν η αντιπροσωπεία της Σουηδίας άνοιξε ένα πανό που έγραφε «No more tears for Tien An Men».

Το πανό εξαφανίστηκε, οι Σουηδοί φάγανε το «ξύλο της αρκούδας», από τους αστυνομικούς με πολιτικά που ήτανε ανάμεσα τους (ήμασταν στην πατρίδα των πολεμικών τεχνών) και μας βάλανε βιαστικά στα λεωφορεία για να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο…

Κλείνω το πρώτο μέρος της περιπέτειας με ένα video που βρήκα τυχαία στο youtube, από την υποδοχή των αντιπροσωπειών και την εναρκτήρια τελετή.

http://www.youtube.com/watch?v=ZxJ6Ed5h65k

Για το τι έγινε εκεί, πως μάθαμε για την Κυβέρνηση Τζανετάκη, και πως ζήσαμε τη διάσπαση της ΚΝΕ, εκτός των συνόρων στο επόμενο κείμενο…

Συνεχίζεται…

3 thoughts on “13ο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαιών στη Β. Κορέα (1-8 Ιουλίου 1989)

  1. Παράθεμα: Ένα γουρούνι λιγότερο! « ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  2. Παράθεμα: Βόρεια Κορέα 1989 (Μέρος 2ο) | ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  3. Παράθεμα: Το ταξίδι του 1989 στη Βόρεια Κορέα … στα «Παραπολιτικά». | ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s