Κάποιοι ασελγούν στο πτώμα του αγροτικού κινήματος!!!

Αφού κατάφεραν να οδηγήσουν στην εξαθλίωση τους αγρότες.

Αφού τους οδήγησαν στην ήττα και την απαξίωση.

Αφού επένδυσαν στις πραγματικές δικές τους αγωνίες τα δικά τους προσωπικά πολιτικά και επαγγελματικά παιχνίδια.

Αφού κατάφεραν να τους φέρουν αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Αφού μετέτρεψαν τη διεκδίκηση σε ετήσια «επαναστατική γυμναστική».

Αφού γεύτηκαν τους καρπούς της προσωπικής τους προβολής.

Αφού άλλοι ανέβηκαν σε πολιτικά αξιώματα, άλλοι βρέθηκαν να διοικούν επιχειρηματικές ενώσεις, άλλοι να διορίζουν παρανόμως τους συγγενείς τους στην ΑΓΡΟΓΗ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τον ΕΛΓΑ.

Θυμήθηκαν ότι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, ντύθηκαν (πλησιάζουν και οι απόκριες) με τη στολή του «αγωνιστή» και όρμησαν να διεκδικήσουν τα δίκαια των ψηφοφόρων τους!

Ξεχνώντας βέβαια το ρόλο του  «λαγού» που παίξανε στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Από το χθες στο σήμερα

Ξεχνώντας ότι στήριξαν επί πέντε ολόκληρα χρόνια

την πιο αντιαγροτική πολιτική που ασκήθηκε από Κυβέρνηση στη χώρα.

Ξεχνώντας ότι το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», έγινε «δώσε και σώσε Σωτήρη Χατζηγάκη».

Ξεχνώντας ότι χειροκροτούσαν όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετατρεπόταν σε μοχλό για την υλοποίηση του σκανδάλου του Βατοπαιδίου.

Μαζί με τους μονίμως διαμαρτυρόμενους της πλευράς του Μπούτα, που και πάλι έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα στο όνομα της αναγκαιότητας επιβίωσης της ΠΑΣΥ και της περιχαράκωσης του κομματικού χώρου του ΚΚΕ.

Με δεκάδες, πολλές φορές αντικρουόμενα αιτήματα, χωρίς απαντήσεις ούτε για το σήμερα της αγροτιάς ούτε για το μέλλον της. Με μοναδικό στόχο την επικράτηση στον άτυπο αγώνα ανάμεσα στις τέσσερεις διαφορετικές εκφράσεις  ενός αδύναμου κινήματος (δικό τους κατόρθωμα και αυτό):

Γαλάζιοι εναντίον κόκκινων, εναντίον πανελλαδικού εναντίον αυτόνομων των Σερρών.

Χωρίς προοπτική για την επόμενη ημέρα, χωρίς πειθώ, χωρίς δύναμη στη διεκδίκηση.

Όσοι θυμούνται, όσοι έζησαν τις μέρες του ’95 εύκολα μπορούν να καταλάβουν ότι  σήμερα αυτό το κίνημα σε τίποτα δεν θυμίζει το αυθόρμητο, ουσιαστικό και διεκδικητικό κίνημα εκείνων των ημερών.

Εύκολα μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό το «κίνημα» αντιμετωπίζει και κρίση συνδικαλιστικής έκφρασης και κρίση ταυτότητας.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση όμως υπάρχει και ένα επιπλέον στοίχημα.

Όχι αυτό των εντυπώσεων αλλά της απάντησης στην ουσία των πραγματικών προβλημάτων των αγροτών. Και είναι επιπλέον και μία υποχρέωση  που ξεπερνά πιθανές πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων, απέναντι στην εκλογική έκφραση των αγροτών στις τελευταίες εκλογές.

Το ότι απέθεσαν την τελευταία τους ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται από τα ποσοστά του κόμματος στις αγροτικές περιοχές. Εκεί όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη εκλογική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν έτσι. Η τελευταία ελπίδα ανθρώπων που είναι απογοητευμένοι, καταχρεωμένοι, χωρίς προοπτική, χωρίς φως για την επόμενη τους ημέρα.

Η απάντηση απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές και όχι αοριστολογίες. Όχι ευχολόγια!

Δεν ξέρω αν ο Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα, στο Ζάππειο είναι η απάντηση.

Αυτό που περιμένουμε είναι υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, καθαρές κουβέντες και απαντήσεις σε όλα τα θέματα:

Και για την ανασυγκρότηση σε νέες βάσεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Και για το εισόδημα των αγροτών.

Και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Και για την προστασία τους από το κράτος.

Αλλά και για το ποιος ευθύνεται για το έλλειμμα των 8 δις του ΕΛΓΑ.

Ποιος ευθύνεται για το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ποιος ευθύνεται για την «αποδοχή» (;) των παράνομων ρουσφετιών στην ΑΓΡΟΓΗ.

Ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση της καλλιέργειας του καπνού και των τεύτλων.

Ποιος ευθύνεται για την κυριαρχία των καρτέλ στην αγορά.

Ποιος τελικά ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια.

Καλά τα τρακτέρ στους δρόμους, καλά τα πλάνα της τηλεόρασης, καλοί οι διάλογοι, καλές οι χειμερινές εκστρατείες στη «Βιοκαρπέτ».

Σε δέκα ημέρες όμως τι θα μείνει και κυρίως τι θα γίνει;

9 thoughts on “Κάποιοι ασελγούν στο πτώμα του αγροτικού κινήματος!!!

 1. kai meta ksana oloi mazi sta kafeneia gia prefa kai kafe. einai 5 atoma megaloaktimones stin ellada kai kanoun oti theloun kai fusika douleuoun gia ti tsepi tous .ta idia kai ta idia.opos to eipes /apokries erxonte as valoume kai kamia stoli pou na leei Ksereis ti lene aytoi :alakse h ellada ,egeine prasini ksana,pame na ta paroume pali. einai oi iroikoi agones tou KKE gia thn agrotia kai to lao…

 2. Γενικά συμφωνώ με το Βασίλη αν και διαφωνώ σε επιμέρους σημεία. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ότι όντας γιος αγρότη , και έστω και αν δεν έπιασα ποτέ τσάπα, μπορώ να πώ ότι χάρη στους αγρότες έχει κινηθεί η οικονομία. Έτσι, προτού ο καθένας για τους δικούς του λόγους καταφερθεί κατά των αγροτών και μιλήσει για «χαμένες επιδοτήσεις», για «μερσεντές και βίλες» , για μπουζούκια και γούνες, για «νεοπλουτισμό και ψώνια», ας προσπαθήσει να κατανοήσει ότι χάρη σε αυτόν τον «νεοπλουτισμό», στις «χαμένες επιδοτήσεις», στις «μερσεντές και τις βίλες» ΄των αγροτών, έφαγαν ψωμί, σπούδασαν τα παιδιά τους και τα καλοπάντρεψαν μετά προίκας και βα’ί’ων κια σπιτιών: ο περιπτεράς, ο σουπερμαρκετατζής, ο εστιάτορας, ο καφετεριούχος, ο χρυσοχόος, ο ο ξενοδόχος, ο έμπορος ενδυμάτων , παπουτσιών και γουνών, ο οικοδόμος και τα τουλάχιστον υπόλοιπα 200 συνοδά επαγγέλματα που απαιτούνται για μία οικοδομή, ο έμπορος χαλιών και γούνας, ο έμπορος ηλεκτρικών ειδών, ο ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι νυχτερινών κέντρων, ο έμπορος αυτοκινήτων, σκαφών κλπ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, τα ΜΜΕ που είδαν να εκτοξευόνται οι διαφημίσεις τους άρα και τά έσοδα τους γιατί το πελατολόγιο αυξήθηκε, οι επιχειρήσεις οργάνωσης γάμων και λοιπών εκδηλώσεων και όλοι οι υπόλοιποι που είδαν τα παιδιά τους να ανοίγουν επιχειρήσεις ή είδαν τα παιδιά τους να εργάζονται σε θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις που άνοιξαν χάρη στον «νεοπλουτισμό» των αγροτών… Και φυσικά δεν αναφέρω πόσα άλλα επαγγέλματα που έφαγαν και τρώνε ψωμί από τους «ψωνισμένους» αγρότες…
  Ως εκ τούτου, κάθε σκληρή κριτική απέναντι στους αγρότες μπορώ να την εκλάβω ως αχαριστία απέναντι στο χέρι που μας ταίζει…
  Ελπίζω να είμαι κατανοητός στο τι θέλω να πω….

 3. Οι αγρότες των επιδοτήσεων στα μπλόκα μαζί με τους κυρίους των παραπάνω φωτογραφιών.
  Οι αγρότες του μόχθου δεν ασχολούνται με αυτούς, έχουν δουλειά στα χωράφια.

 4. Αντώνη, επιδοτήσεις όλοι έχουν πάρει με τον έναν ή άλλον τρόπο. Και τι θέλουμε δηλαδή να γίνει; Να κατέβει στο δρόμο και ο μικροαγρότης που έχει 5 στρέμματα και πουλάει ο άνθρωπος στη λαική τα ζαρζαβατικά του; Ή ο αγρότης που έχει 20 στρεμματάκια και το καλλιεργεί στάρι με τιμή άκρως εξευτελιστική; Ο οποίος για να πάει να πιει ένα καφέ θα πρέπει να πουλήσει 15 κιλά στάρι; Μην τρελαθούμε τώρα! Για ποιους αγρότες επιδοτήσεων μιλάμε; Αλλά και πάλι για τις επιδοτήσεις, ξαναλέω: μη δαγκώνετε το χέρι που ταίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά την υπόλοιπη κοινωνία. Μην περίμενετε να έρθουν τραγικότερες μέρες για να το συνειδητοποιήσετε…

 5. ΝΤΙΝΟ
  Το σχόλιό μου αφορά κυρίως τους τύπους των φωτογραφιών οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τη δυναμη των αγροτών αλλά και πολλές φορές και την δηνατότητα οικονομικής τους βελτίωσης αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα πολιτικά και ατομικά οικονομικά παιχνίδια. Γιατί μη μου πει κανείς ότι οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών ασκούν το έργο που δηθεν έχουν αναλάβει.

 6. Φαντάζομαι να συμφωνείς μαζί μου ότι για το ότι η αγροτική οικονομία δεν πάει καλά, δεν ευθύνονται οι ΕΑΣ μόνον. ΕΠίσης, το γεγονός ότι όντως πρωτοστατούν οι γνωστοί συνδικαλιστές, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι α΄γρότες του μόχθου δε΄ν έχουν αιτήματα που όχι μόνο να βγουν θα έπρεπε αλλά να καθίσουν και ένα χρόνο με την Ελλάδα αποκλεισμένη παντού.
  Ο αγώνας επομένως των αγροτών είναι κάτι πολύ περισσότερο περίπλοκο από το να λέμε από τη μια «οι αγρότες των επιδοτήσεων» και από την άλλη, «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Αυτό που ξέρω είναι πάντως, ότι ο έρμος ο αγρότης δε χρειάζεται μόνο λεφτά. χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται τις ΕΑΣ και την Πολιτεία δίπλα του , χρειάζεται το γεωπόνο δίπλα του …
  Για τα υπόλοιπα , κούβέντα να γίνεται…

 7. Παράθεμα: -Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. « Und ich dachte immer

 8. Συμφωνώ, η αγροτική οικονομία δεν πάει καλά, ναι δεν ευθύνονται μόνο οι ΕΑΣ, ναι οι αγρότες του μόχθου έχουν αιτήματα αλλά αν θέλουμε σε λίγο ο τίτλος του θέματος να γίνει «ΟΛΟΙ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» τότε ναι να βγούμε όλοι και να κλείσουμε όλους τους δρόμους όλα τα στενά να μην περνά ούτε πετούμενο.
  Και φυσικά την εποχή που βολεύει τον καθένα. Εμένα με βολεύει Σαβατοκύριακο μην χάσουμε και τα μιστά.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s