Ημέρα κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία.

(Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλική Ηχώ)

 

Στο μεγάλο στοίχημα της εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος, καλούνται να ανταποκριθούν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Αναπάντητο ερωτηματικό το αν θα ξεπεραστεί ή θα γιγαντωθεί η κρίση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΟΥΛΗ

raoulis@lar.forthnet.gr

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους πρόεδρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος η εκλογή αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά ανατρέποντας μια παράδοση πολλών χρόνων που ήθελε η εκλογή προέδρου να αποτελεί «προνόμιο» μιας μικρής ομάδας στελεχών και κυρίως των βουλευτών.

Η εκλογή του νέου προέδρου ακολουθεί την παραίτηση του Κ. Καραμανλή μετά την συντριπτική ήττα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, αλλά και την κακή εικόνα του κόμματος στην τελευταία κυβερνητική του θητεία.

Η Νέα Δημοκρατία ταυτόχρονα καλείται επαναπροσδιορίζοντας τη λειτουργία της, τις πολιτικές της προτεραιότητες αλλά και την κομματική της δομή να απαντήσει στο αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα τα επόμενα χρόνια.

Βαριά τραυματισμένη από τις πολιτικές της αστοχίες σαν κυβέρνηση, ειδικά μετά τις εκλογές του 2007,  αλλά και από πρακτικές και συμπεριφορές που οδήγησαν το 1/3 των ψηφοφόρων της να την εγκαταλείψουν μετά από μόλις δύο χρόνια, εμφανίζεται να περπατά σε ένα τεντωμένο σχοινί και να ισορροπεί ανάμεσα στη διάσπαση και την ανασυγκρότησή της.

Προφανέστατα η εκλογή προέδρου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Δεν κρίνει όμως από μόνη της την συνέχεια. Όχι μόνο γιατί η πόλωση στο εσωτερικό του κόμματος, την ιδιότυπη αυτή προεκλογική, πήρε πρωτοφανή χαρακτηριστικά αλλά γιατί το μεγάλο ζητούμενο και για τα στελέχη της αλλά και για τους ψηφοφόρους της είναι το αν θα μπορέσει να προσδιορίσει τους άμεσους πολιτικούς στόχους κάτω από ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Οι επίμονες και κουραστικές πολλές φορές αναφορές των υποψηφίων αρχηγών στο παρελθόν και στους προηγούμενους ηγέτες της παράταξης, δεν απαντά στην μελλοντική πορεία του κόμματος. Και η εμμονή σε ξεπερασμένες πολιτικές δεν προοιωνίζει μια ομαλή διαδρομή.

Δύο είναι τα ζητούμενα για το νέο πρόεδρο του κόμματος, που εκτός απροόπτου θα τον ξέρουμε μάλλον το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και όχι αυτή την Κυριακή (εκτός και αν διαψευστούν τόσο πολύ οι δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά κυρίως τις επιδόσεις του κ. Ψωμιάδη):

Το κόμμα

Το πρώτο έχει να κάνει με το εσωτερικό του κόμματος, με το ίδιο το κόμμα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χαράχτηκαν διαχωριστικές γραμμές, που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Ακούστηκαν βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμοί από τα δύο στρατόπεδο για τον «αντίπαλο».

Στρατεύτηκαν σε πρόσωπα το σύνολο των στελεχών και των βουλευτών και διαπληκτίστηκαν δημόσια σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Αμφισβητήθηκαν οι ηγετικές ικανότητες του ενός από τον άλλο, αμφισβητήθηκαν οι δυνατότητες, αμφισβητήθηκαν οι καλές προθέσεις.

Χρεώθηκαν οι μεν από τους δε την εκλογική αποτυχία αλλά και τον εναγκαλισμό με πολιτικά πρόσωπα που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα και ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα της περιόδου Καραμανλή.

Πως θα συνυπάρξουν, ασχέτως νικητή, το επόμενο διάστημα.

Πως θα αλλάξουν οι δομές του κόμματος χωρίς επιπλέον αναταράξεις και χωρίς να υπάρχει ο συνδετικός κρίκος της νομής της εξουσίας;

Πως θα παρθούνε οι αναγκαίες αποφάσεις για αλλαγές προσώπων, για αποχωρήσεις στελεχών σε ένα κόμμα που τα πολιτικά τζάκια καθόριζαν μέχρι τώρα τις εξελίξεις;

Πως θα εκσυγχρονιστεί ένα κόμμα που οργανωτικά έχει να προσαρμοστεί από τη δεκαετία του ’70;

Τι ρόλο θα επιφυλάξει για τους ισχυρούς του υποστηρικτές ο νέος πρόεδρος και πως θα συμπεριφερθεί στον ηττημένο υποψήφιο;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, πόσο μάλλον όταν πολλά ακούγονται από τοπικά  στελέχη!

Πολιτική ατζέντα

Το δεύτερο έχει να κάνει με την άσκηση πολιτικής και μάλιστα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και με μικρή δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πως θα οργανώσει την αντιπολίτευση και πως θα σταθεί απέναντι στα δεδομένα που δημιούργησε η Κυβέρνηση Καραμανλή;

Όταν μάλιστα και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν βασικά της στελέχη!

Πως θα τοποθετηθεί απέναντι στην κατάντια της οικονομίας;

Απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση;

Τι θα υποστηρίξει και γιατί θα μετανοήσει;

Και κυρίως στην όποια πολιτική ατζέντα διαμορφώσει θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς;

Γιατί όπως και αν εξελιχτούν τα πράγματα από την Κυριακή και μετά θα υπάρχουν δύο και όχι μία, πλευρές στη ΝΔ, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κρίσιμος παράγοντας η συμμετοχή

Ίσως ο κρισιμότερος όλων. Καθώς από τον αριθμό των συμμετεχόντων στη διαδικασία θα εξαρτηθεί και η ευκολία αποδοχής του αποτελέσματος από τον ηττημένο, αλλά και η δύναμη που θα αποκτήσει ο νέος πρόεδρος.

Στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι με μια συμμετοχή της τάξης των 300.000. Πολλά στελέχη της ανεβάζουν πιο ψηλά τον πήχη και ζητούν να είναι τουλάχιστον ίσος ο αριθμός με αυτόν που καταγράφηκε στις αντίστοιχες εκλογές του ΠΑΣΟΚ (600.000).

Κανείς όμως δεν παίρνει την ευθύνη να εκτιμήσει τι θα συμβεί αν ο αριθμός αποδειχθεί πολύ κατώτερος των προσδοκιών.

Θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα;

Θα αμφισβητηθεί η δυνατότητα του προέδρου να πάρει αποφάσεις;

Θα αμφισβητηθεί η ίδια η διαδικασία;

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

One thought on “Ημέρα κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία.

  1. «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς! »
    Η ΝΔ μέσα από σκληρό αγώνα, έντονες αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολλά εκατέρωθεν «γλυκόλογα», εξέλεξε νέο Πρόεδρο.
    Εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από πάθος και μαζική συμμετοχή! ΠΟλλοί παππούδες ρε παιδί μου! Δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί πήγαν και ψήφισαν και στις εθνικές!
    Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει άπό σήμερα μία θεωρώ ισχυρή αντιπολίτευση! Που έχει μία δυναμική! το βλέπεις. Η ήττα των 10,5 μονάδων πλήγωσε και αναζητείται το βάλσαμο άμεσα! Επομένως, καλό θα είναι να σφύξουν λιγάκι οι κ…., με το συμπάθιο, και να ξεκινήσει και η μηχανη της κυβέρνησης! δύο μηνες και ακόμα παιδευομαστε με γενικούς γραμματείς κλπ. Τα γεγονότα θα μας προσπεράσουν.
    Όσοι έχετε πρόσβαση, χτυπήστε καμπανάκι! Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s