Α. Παπατόλιας: Δώσαμε νέα πνοή στη Νομαρχία

Ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας μιλά για την εμπειρία του από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις αντιπαραθέσεις με τον πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτη Γκούπα και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΟΥΛΗ

 (Δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλική Ηχώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009)

 Αν για κάποιους η εκλογή του στη θέση του Νομάρχη Μαγνησίας αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη, η λειτουργία του στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων κατέδειξε και τις δυνατότητες του αλλά και τη διάθεση να υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση.

Μπροστά στη διοικητική μεταρρύθμιση και τις εκλογές για αιρετό Περιφερειάρχη, φαντάζει σαν ένα από τα δυνατά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία.

Κάποιοι το θεωρούν δεδομένο, ο ίδιος μιλά για συλλογικές αποφάσεις διάλογο και συμφωνία με τους πολίτες

 

3 χρόνια περίπου μετά την εκλογή σας πιστεύετε ότι ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που υπηρετείτε, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;

 Θα ήθελα κατ’ αρχήν να επισημάνω, ότι το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι εάν ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ανταποκρίνεται στις δικές μου προσδοκίες, αλλά το εάν εμείς, ως συλλογικότητα που διοικούμε τη Νομαρχία, ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του θεσμού και κυρίως εάν το έργο μας συμπορεύεται με την ικανοποίηση των αναγκών των συμπολιτών μας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αναλάβουμε την ευθύνη διοίκησης της Νομαρχίας, γνωρίζαμε πολύ καλά τις δυνατότητες του θεσμού και είχαμε προσδιορίσει τους στόχους μας. Με την έννοια αυτή, ναι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Ωστόσο, εάν λάβετε υπόψη ότι με μια σειρά από πρωτοβουλίες μας που, συχνά αυτά τα 3 χρόνια, ξεπερνούσαν τις θεσμικές δυνατότητες του Νομαρχιακού θεσμού, ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι υπερβήκαμε αυτές τις προσδοκίες, δίνοντας νέα πνοή και δυναμισμό στη Νομαρχία.

 Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στη θητεία σας;

 Υπάρχουν ορισμένα, θα έλεγα, δομικά προβλήματα που συνδέονται με την ίδια τη φυσιογνωμία του θεσμού. Αναφέρομαι, πιο συγκεκριμένα, σε δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που λειτουργούν ως φρένο στις όποιες προσπάθειές μας: Τη γραφειοκρατία και την έλλειψη πόρων.

Το πρώτο συναρτάται με τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που συνοδεύουν συνολικά το δημόσιο τομέα της χώρας μας. Επιχειρήσαμε μέσα από εκσυγχρονισμό των δομών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής, αλλά και, κυρίως, με μια νέα, σύγχρονη νοοτροπία, να υπερβούμε αυτά τα εμπόδια. Απαιτούνται ωστόσο πολλά βήματα ακόμη και κυρίως απαιτείται να γίνει πράξη η συνολκή διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Το δεύτερο «δομικό» πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι η δυσαναλογία μεταξύ των πραγματικών αναγκών που αντιμετωπίζουμε ως Νομός και των διατιθέμενων οικονομικών πόρων από την κεντρική διοίκηση. Σας αναφέρω για παράδειγμα, ότι το ΕΣΠΑ, ουσιαστικά και με πλήρη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, παρέμεινε αδικαιολόγητα στο επίπεδο του γενικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομής που θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους, να παραμένουν ως στόχοι.

 Με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο του διορισμένου από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη και τις γνωστές αντιπαραθέσεις που είχατε με τον πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πόσο τελικά επηρεάζει τη λειτουργία ενός αιρετού η σχέση του με την εκάστοτε κεντρική εξουσία;

 Μέχρι σήμερα η κεντρική εξουσία, κυρίως μέσω των διορισμένων από αυτήν Περιφερειαρχών, ασκούσε έναν ασφυκτικό έλεγχο στην αιρετή Αυτοδιοίκηση. Θέλω να επισημάνω ότι οι αντιπαραθέσεις μας με τον πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν είχαν μικροκομματικό χαρακτήρα. Διεκδικήσαμε το αυτονόητο, δηλαδή να αντιμετωπισθεί η Μαγνησία ισότιμα με τους υπόλοιπους Νομούς, με βάση τις πραγματικές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του Νομού. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που εισπράξαμε από τον διορισμένο Περιφερειάρχη, ήταν η αναιτιολόγητη άρνηση, ως απόρροια του κομματικού του προσανατολισμού.

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίσαμε μοιρολατρικά αυτήν την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή που οι πολίτες μας ανέθεσαν την ευθύνη διοίκησης της Νομαρχίας Μαγνησίας, προσπαθήσαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, να αλλάξουμε την εικόνα που είχε ο μέσος πολίτης για τον τρόπο διεκδίκησης ενός Νομάρχη από την κεντρική διοίκηση.

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Σήμερα πλέον στην πολιτική και ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, είναι απόλυτα αναγκαίο να αναδείξουμε ότι δεν είναι τόσο οι προσωπικές στάσεις αυτές που έχουν αποτελεσματικότητα, όσο οι συλλογικότητες. Άλλωστε αυτό είναι κεντρικό θέμα του πολιτικού πολιτισμού που φέρουμε ως στελέχη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης που εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.

Η διεκδικητικότητα, ο δυναμισμός, αλλά και η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση των αιτημάτων, αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, γι’ αυτό και στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 3 ετών, καταφέραμε να κάνουμε πράξη πολλά που παρέμεναν στόχοι για δεκαετίες.

 Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για τις προτάσεις  της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους και με δεδομένο ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις απασχολούν εργαζόμενους με τέτοιες μορφές εργασίας, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν;

 Όπως είναι γνωστό, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ν. Ραγκούσης κατέθεσε Νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο: «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ» προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έως τις 18/11/2009 ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Η φιλοσοφία συνολικά της πρωτοβουλίας, με βρίσκει σύμφωνο. Επιτέλους, είναι ανάγκη να μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στην κάθε μορφής εξουσία και τους πολίτες, ιδίως τους νέους.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά, τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν σε ένα πρώτο στάδιο. Ελλείψεις προσωπικού ασφαλώς και υπάρχουν ήδη, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το ΑΣΕΠ προκειμένου στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα, να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες. 

 Η άποψή σας για τη διοικητική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

 Ελπίζω, με τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις που εξήγγειλε η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως με την αιρετή πλέον Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ότι μπαίνει ένα τέλος σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο σχέσεων πολλαπλής εξάρτησης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την αιρετή αυτοδιοίκηση, που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας για πολλές δεκαετίες.

Με την απόφαση που λάβαμε σχεδόν ομόφωνα στο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) στη Δράμα, είχαμε θέσει τις αρχές δόμησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Αυτό δείχνει ότι έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης μία ευρύτερη συναίνεση για τη μεταρρύθμιση που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Η θέσπιση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελεί πλέον ένα απολύτως ώριμο αίτημα, το οποίο εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σύνολο μεταρρυθμίσεων, που συνδέονται με τη ριζική αλλαγή του κράτους και την αναοριοθέτηση  όλων των δημόσιων λειτουργιών και αρμοδιοτήτων. Αυτή η «ειρηνική ανατροπή» των σημερινών αναχρονιστικών, χρονοβόρων, διεφθαρμένων και πελατειακών κρατικών δομών δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

 Που νομίζετε ότι θα κριθεί η όποια τελικά επιλογή της Κυβέρνησης για την αλλαγή του κράτους;

 Αποτελεί πεποίθησή μου, ότι καμιά μεταρρύθμιση στη διοίκηση δεν μπορεί να έχει μακρόχρονα αποτελέσματα, αν δεν στηρίζεται σε αρχές και σε αξίες, οι οποίες εμπεδώνονται και γίνονται κοινωνική συνείδηση, κυρίως μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και κάθε αιρετός θεσμικός οργανισμός, πρέπει πρώτοι αυτοί να δίνουν το «καλό παράδειγμα», για να έχουν τη στήριξη των πολιτών.

Με την έννοια αυτή και λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία, ιδίως, χρόνια στις σχέσεις Πολιτείας – Πολιτών, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες σε γενικές γραμμές κρίνονται θετικές, θα πρέπει άμεσα να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις. Η πράξη είναι αυτή που τελικά κρίνει την ορθότητα ή μη των όποιων επιλογών.

 Στην περίπτωση που η νέα μορφή της αιρετής περιφέρειας σας ικανοποιεί, σκέπτεστε πιθανή υποψηφιότητα σας; Θα τη διεκδικήσετε;

 Αισθάνομαι και είμαι μέρος μιας ευρύτερης, πολιτικά προοδευτικής και δημοκρατικής συλλογικότητας, στο πλαίσιο της οποίας οι θέσεις ευθύνης δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός, αλλά αποτέλεσμα διαλόγου και αυθεντικών σχέσεων επικοινωνίας με τους πολίτες.

 

 

One thought on “Α. Παπατόλιας: Δώσαμε νέα πνοή στη Νομαρχία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s