Πόρνες διανοούμενοι ;

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...

Με αφορμή τα όσα διαβάζω τελευταία είτε στις εφημερίδες, είτε στο διαδίκτυο. Με αφορμή τα όσα ακούω στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Με αφορμή την αίσθηση ότι εκεί, τουλάχιστον, κάποιοι θέλουν να μας κατευθύνουν σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Με το ζόρι. Χωρίς να δίνουν το διακίωμα της επιλογής στον αποσβολωμένο τηλεθεατή.

Επειδή με λίγα λόγια θέλω και απαιτώ πέρα από την απόψη , την εκτίμηση, την ανάλυση του κάθε δημοσιογράφου – άλλωστε αυτό είμαι και εγώ – να μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του άποψη και γνώμη, παραθέτω κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Για όσους το έχουν ήδη διαβάσει είναι ευκαιρία να το ξανασκεφτούνε. Για όλους τους άλλους ευκαιρία να βγάλουν χρήσιμα  συμπεράσματα:

Είναι μια ιδιαίτερη οδηγία που συντάχθηκε από τον επικεφαλής του αμερικανικού Τύπου και πρώην διευθυντή σύνταξης των New York Times, Τζων Σουίντον:

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία κάτι που να μπορεί να σχετίζεται με τον ελεύθερο Τύπο. Αυτό το γνωρίζετε εσείς και το γνωρίζω και εγώ. Δεν υπάρχει κάποιος από εσάς που να τολμάει να γράψει ελεύθερα τη γνώμη του και όταν το κάνει, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα εκτυπωθεί. Πληρώνομαι κάθε εβδομάδα για να μη δίνω προς δημοσίευση την ελεύθερη γνώμη μου στην εφημερίδα όπου είμαι υπάλληλος. Άλλοι από εσάς πληρώνονται με παρόμοιο τρόπο για παρόμοια πράγματα. Καθένας από εσάς που θα είχε την αφέλεια να γράψει την ελεύθερη γνώμη του, θα βρισκόταν μετά στο δρόμο και θα έπρεπε να κοιτάξει να βρει νέα δουλειά.

Αν έδινα για δημοσίευση στην εφημερίδα μου την ελεύθερη γνώμη μου, θα…είχα χάσει τη θέση μου μέσα σε 24 ώρες. Κάποια από τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών που κάνουν οι δημοσιογράφοι είναι η καταστροφή της αλήθειας, η ασύστολη ψευδολογία, η παραποίηση των γεγονότων, η συκοφαντία, η δουλοπρέπεια προς την πλουτοκρατία και το ξεπούλημα της χώρας τους για το καθημερινό τους ψωμί. Το γνωρίζετε εσείς και το γνωρίζω και εγώ ότι είναι τρέλα να υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος.

Είμαστε τα εργαλεία και οι δορυφόροι των πλούσιων ανδρών που βρίσκονται στα παρασκήνια. Είμαστε οι μαριονέτες, αυτοί που τραβάνε τα σχοινιά και εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα, οι ικανότητες και ολόκληρη η ζωή μας αποτελούν κτήμα άλλων ανθρώπων. Είμαστε πόρνες-διανοούμενοι.»

Η δήλωση του Σουίντον, ενώπιον της αριστοκρατικής λέσχης των μελών του τύπου στη Νέα Υόρκη, προέρχεται από το έτος 1880. 

Θα μου πείτε κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του.

Ας τις ανακαλύψουμε όσο είναι καιρός!

ΥΓ. Οταν έγραφα το παραπάνω κείμενο, πρωί Κυριακής, δεν είχα δεί ακόμη τις εφημερίδες. Λίγο αργότερα διαπίστωσα ότι το ΒΗΜΑ της Κυριακής περιέγραφε τη συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν, υπό τον τίτλο: «Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα». Ρόμπα η εφημερίδα!

Και τελικά προέκυψε και επίκαιρο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s