Συνειδητή παραχάραξη της αλήθειας!

Μια μικρή αναφορά για το Μουσείο της Ακρόπολης.

melina

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή 19 Ιουνίου και η τοποθέτηση Χατζηγάκη. Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς κανένα σεβασμό στην αλήθεια, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης είπε τα εξής:

«η πραγμάτωση αυτού του έργου, η υλοποίηση, η οικοδόμηση αυτού όλου του πραγματικού διαμαντιού του πολιτισμού έγινε επί ΝΔ και υπό των υπουργών της και του Κώστα Καραμανλή»!

Μάλιστα! Προκλητικοί και αμετανόητοι:

Προκαλούν τη νοημοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν μνήμη. Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να τη φέρουν στα μέτρα τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προπαγανδίσουν στην κοινή γνώμη ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο Κωνσταντίνου Καραμανλή…
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της Δημόσιας τηλεόρασης για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, στην ιστορία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου υπάρχουν δυο και μόνο δύο περιστατικά. Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.
Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν το μήνυμα του υπουργού πολιτισμού, κ. Σαμαρά, στο δικτυακό τόπο του Μουσείου της Ακρόπολης και από εκεί που το μήνυμα αναφέρει ακόμη και σήμερα στην πρώτη σελίδα επί λέξει «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και 27 χρόνια από τη μεγάλη πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…», στο εσωτερικό κείμενο του μηνύματος αναγράφονται τα εξής: «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, 33 χρόνια από τη διορατική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του νέου Μουσείου στο σημερινό του χώρο και 27 χρόνια από την πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…»! Ακούγεται απίστευτο με το τι μπορεί να ασχολούνται κάποιοι στην κυβέρνηση, αλλά είναι δυστυχώς είναι αληθινό… Δείτε το εδώ και μόνοι σας…

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της ΜΕΛΙΝΑΣ.
Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο.  Ιδέες υπάρχουν για ένα νέο Μουσείο, πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή.
Η Μελίνα επέλεξε το χώρο: «Θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα».
Ξεκίνησε το Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής (1988 – 1989) και ήθελε με το νέο Μουσείο να δώσει μια απάντηση στους Βρετανούς, που έλεγαν «που θα τα βάλετε τα Μάρμαρα αν σας τα δώσουμε πίσω;» (Μαρτυρία της Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής διεκδίκησης και φίλης της Μελίνας κας Κιούμπιτς).
Έδωσε εντολή και το 1988-1989 και το 1993-1994 στο Γιώργο Θωμά, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΚΑΣ να απαλλοτριώσει τις γύρω πολυκατοικίες από το χώρο του Μακρυγιάννη.
Όταν ανέλαβε πάλι το υπουργείο Πολιτισμού, το 1993, επέμενε «στο Μακρυγιάννη θα γίνει το νέο Μουσείο». Σ’ αυτή την εντολή επέμενε ακόμη και όταν έφευγε για το στερνό της ταξίδι στη Νέα Υόρκη.
Και τέλος πάντων, για να μην ξεχνιόμαστε, αυτοί που σήμερα διοργανώνουν φιέστες και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά το δοκούν, ήταν αυτοί που κατέθεταν μηνυτήριες αναφορές το 2003 εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης και των ανθρώπων του για το ζήτημα της χωροθέτησής του.

Και για τους έχοντες ασθενή ιστορική μνήμη από την εποχή εκείνη:

«Iδιαίτερα σκληρή είναι και η δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Ζυλ Ντασέν. «Εάν τελικώς απαγγελθούν διώξεις, τότε καλώ τον εισαγγελέα να παραπέμψει και τα μέλη του Ιδρύματος» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Μερκούρη. Ο Ζυλ Ντασέν δήλωσε «σοκαρισμένος, θυμωμένος και ντροπιασμένος» για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης».

Και όμως μπροστά στη στυγνή παραποίηση της αλήθειας όλα αυτά ξεχνιούνται!

Advertisements

One thought on “Συνειδητή παραχάραξη της αλήθειας!

  1. Το μουσείο ξεκίνησε με πραγματικά καλές προθέσεις από τη Μελίνα Μερκούρη. Πάνω στην ιδέα του μουσείου όμως πάτησαν βάναυσα διάφορες μπίζνες («να γκρεμίσουμε τα διατηρητέα για να έχουν θέα την Ακρόπολη αυτοί που θα τρώνε στο εστιατόριο του Μουσείου») και μικροπολιτικά συμφέροντα («να το εγκαινιάσουμε σα να ήταν δική μας ιδέα).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s